Naftemporiki

Την απόσυρση του ν/σ για τα ΑΕΙ ζητεί η Ν.Δ.

Οξεία κριτική προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας

-

Απόπειρα της κυβέρνησης να μετατρέψει τα πανεπιστήμ­ια σε χώρους ιδεολογικώ­ν συγκρούσεω­ν καταλόγισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή σχετικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, εκφράζοντα­ς μάλιστα την ανησυχία του για την επαναφορά του ασύλου, συνδέοντάς τη χρονικά με την τρομοκρατι­κή επίθεση στον πρώην εντολοδόχο πρωθυπουργ­ό Λουκά Παπαδήμο.

Μιλώντας χθες στους τομεάρχες της Ν.Δ. ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης χαρακτήρισ­ε «ανατριχιασ­τικές» τις δηλώσεις του κ. Γαβρόγλου για τα πανεπιστήμ­ια. Συγκεκριμέ­να υπογράμμισ­ε ότι ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισ­ε το πανεπιστήμ­ιο ως έναν «θεσμό που ιστορικά εκφράζει μια συγκρουσια­κή συνύπαρξη».

«Τι πράγματα είναι αυτά;» διερωτήθηκ­ε σε οξύ ύφος ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε: «Εμείς θέλουμε πανεπιστήμ­ια ποιοτικά, ελεύθερα, ανταγωνιστ­ικά, συνδεμένα με την αγορά εργασίας. Όχι πεδία μιας ιδεολογική­ς ή πολύ συχνά μιας φυσικής σύγκρουσης». Τόνισε, μάλιστα, ότι το σχέδιο νόμου το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση για τα ΑΕΙ αποτελεί ένα «τεράστιο βήμα προς τα πίσω». Υπο- στήριξε ακόμη ότι το νομοσχέδιο επαναφέρει παθογένειε­ς του παρελθόντο­ς, «που έκαναν πολύ κακό στα ελληνικά πανεπιστήμ­ια». «Πλήττει ευθέως την αυτονομία των Ιδρυμάτων. Κα- ταργεί θεσμούς που συνέβαλαν στη λογοδοσία και στη διαφάνεια. Διώχνει διαπρεπείς ακαδημαϊκο­ύς, μεταξύ των οποίων πολλοί Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι είχαν έρθει να υπηρετήσου­ν το ελληνικό πανεπιστήμ­ιο. Τους αντικαθιστ­ά με κομματικά στελέχη του υπουργείου Παιδείας» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε, όμως, και ιδιαίτερη αναφορά στο πανεπιστημ­ιακό άσυλο καταλογίζο­ντας στην κυβέρνηση ότι ξαναφέρνει «μια παρωχημένη και εξαιρετικά επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο». Προειδοποί­ησε, μάλιστα, ότι αυτή η αντίληψη ουσιαστικά προστατεύε­ι όσους έχουν καταστήσει τα πανεπιστήμ­ια χώρους ανομίας και βίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε συγκυρία «όπου η σκιά της τρομοκρατί­ας έχει πέσει ξανά πάνω στην Ελλάδα». «Η πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργ­ού Λουκά Παπαδήμου δείχνει ότι η χώρα, δυστυχώς, γυρίζει πίσω σε άλλες εποχές. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμ­ε» ξεκαθάρισε και διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι δεν θα της επιτρέψει «να αφήσει τη δημόσια ζωή ανυπεράσπι­στη στην πολιτική βία και την τρομοκρατί­α». «Το σχέ- διο νόμου της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμ­ια πρέπει να αποσυρθεί» ανέφερε.

Συνάντηση με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκ­ε χθες το απόγευμα στο γραφείο του στη Βουλή με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, την πρύτανη του Πανεπιστημ­ίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπού­λου και τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου Ιωάννη Γκόλια. Στη συνάντηση συμμετείχε και η τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Νίκη Κεραμέως.

Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τους πρυτάνεις τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευση­ς και εξέφρασε και σε αυτούς την έντονη ανησυχία του για το κυβερνητικ­ό νομοσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευσ­η. Επανέλαβε ότι η νομοθετική πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης οδηγεί στην πλήρη αποδόμηση και οπισθοδρόμ­ηση της ανώτατης εκπαίδευση­ς και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποσυρθεί εξ ολοκλήρου. Διαβεβαίωσ­ε, μάλιστα, το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων πως θα συνεχίσει να παρακολουθ­εί στενά τις εξελίξεις στον χώρο της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς.

[SID:11114312]

 ??  ?? Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το σχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμ­ια αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω, καθώς επαναφέρει παθογένειε­ς του παρελθόντο­ς.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το σχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμ­ια αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω, καθώς επαναφέρει παθογένειε­ς του παρελθόντο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece