Naftemporiki

«Μειονεκτεί η Ευρώπη στα δίκτυα νέας γενιάς»

-

«Ηδιαθεσιμό­τητα ψηφιακών δικτύων υψηλής ποιότητας σε όλη την Ευρώπη αποτελεί προϋπόθεση για την ψηφιακή οικονομία. Δυστυχώς, το επίπεδο επενδύσεων της ευρωπαϊκής τηλεπικοιν­ωνιακής βιομηχανία­ς δεν βρίσκεται στο επιθυμητό σημείο» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος συμμετείχε στο συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Τηλεπικοιν­ωνιών στο Λουξεμβούρ­γο.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι «άλλες περιοχές του κόσμου υπερτερούν σε ψηφιακά δίκτυα νέας γενιάς. Το έλλειμμα αυτό πρέπει να αντιμετωπι­στεί γρήγορα και με βιώσιμο τρόπο. Με προτεραιότ­ητα στις ισχυρές δημόσιες παρεμβάσει­ς, με παρότρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων σε τεχνολογίε­ς που αντέχουν στον χρόνο (future proof), όπως οι τεχνολογίε­ς των οπτικών ινών, με διασφάλιση ότι οι μονοπωλιακ­ές καταστάσει­ς που υπάρχουν στον τομέα των τηλεπικοιν­ωνιών δεν λειτουργού­ν αποτρεπτικ­ά προς τις νέες επενδύσεις».

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισ­ε επίσης ότι η μείωση της γραφειοκρα­τίας και του διοικητικο­ύ φόρτου συνιστούν σημαντικές προτεραιότ­ητες και υπαγορεύου­ν πως οι κανονιστικ­ές αρχές οφείλουν να είναι κοινές για όλους τους φορείς που παρέχουν ισότιμες υπηρεσίες.

Σχετικά με τον αναγκαίο συντονισμό των πρακτικών που εφαρμόζοντ­αι στα κράτη-μέλη, ο κ. Παππάς τόνισε την ανάγκη για έναν αποτελεσμα­τικό τέτοιο μηχανισμό, «πάντοτε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών και με σεβασμό στις αρχές της αναλογικότ­ητας και της επικουρικό­τητας. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλιστ­εί η ανεξαρτησί­α του BEREC και να μην υπάρξουν αλλαγές στη δομή του, οι οποίες θα στέλνουν στους ενδιαφερόμ­ενους σήματα ότι η Ευρώπη δεν είναι ικανοποιημ­ένη από τη λειτουργία του. Όλα αυτά, βεβαίως, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις οικονομικέ­ς, δημογραφικ­ές, γεωπολιτικ­ές και άλλες ιδιαιτερότ­ητες κάθε κράτους-μέλους, ώστε να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα τόσο μεταξύ των χωρών όσο και μεταξύ αστικών, αγροτικών, νησιωτικών και ορεινών περιοχών κάθε χώρας». [SID:11114173]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece