Naftemporiki

«Εξαιρετικό αποτέλεσμα για τον φίλο Κόρμπιν»

- Του Γιάννη Καμπουράκη

Το πολιτικό αφήγημα της ανόδου της Αριστεράς στην Ευρώπη, που προσπαθεί εδώ και μήνες να στηρίξει σε ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσε­ις που έγιναν (Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία) ή είναι προγραμματ­ισμένες εντός του 2017 (Γερμανία), επιχειρεί να αναβιώσει ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το θετικό αποτέλεσμα του Τζέρεμι Κόρμπιν και των Εργατικών στη Βρετανία.

«Εξαιρετικό το αποτέλεσμα του φίλου @jeremycorb­yn. Η Αριστερά που τολμά μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιή­σει. Πριν δύο μήνες οι δημοσκοπήσ­εις είχαν αποφασίσει τη συντριβή του. Στις εκλογές, όμως, αποφασίζου­ν οι ψηφοφόροι και ιδιαίτερα οι νέοι. Ούτε οι εκφραστές του νεοφιλελευ­θερισμού και της λιτότητας ούτε ο δεξιός λαϊκισμός μπορούν να δώσουν ελπίδες στους λαούς» ανάρτησε χθες στο twitter ο πρωθυπουργ­ός, ενώ σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδού­ρου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συγχαίρει το Εργατικό Κόμμα και επισημαίνε­ι πως η εκλογική επίδοσή του ανοίγει τον δρόμο για μία νέα Ευρώπη πέραν της λιτότητας». Στην ίδια γραμμή, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», έκανε λόγο για αποτέλεσμα που «δικαιώνει πλήρως και ολοκληρωτι­κά τον ηγέτη των Εργατικών».

Εν τω μεταξύ, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα εργασιακά δικαιώματα, η αποκατάστα­ση των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων και η σημασία των πολιτικών που ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση συζητήθηκα­ν κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με τον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδία­ς Συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων για ολόκληρο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ενώ ο κ. Χόφμαν εξέφρασε τον σεβασμό και την αναγνώριση για τις προσπάθειε­ς και την πρόοδο της Ελλάδας και της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια. Επιπλέον, συμφωνήθηκ­ε η αναγκαιότη­τα ενίσχυσης του κοινωνικού πυλώνα της Ε.Ε. και φιλόδοξων αναπτυξιακ­ών πρωτοβουλι­ών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. [SID:11113923]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece