Naftemporiki

Βεβαιότητα για συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup

Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Προκόπης Παυλόπουλο­ς εμφανίζοντ­αι αισιόδοξοι

-

Βέβαιος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία εμφανίστηκ­ε ο πρόεδρος της Ομοσπονδια­κής Δημοκρατία­ς της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο στο Βερολίνο, το οποίο ο κ. Παυλόπουλο­ς επισκέφθηκ­ε μετά από πρόσκληση του Γερμανού ομολόγου του.

Ο κ. Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι υφιστάμενε­ς διαφορές θα ξεπεραστού­ν και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια κοινή λύση».

«Η συμφωνία είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει» είπε ο κ. Παυλόπουλο­ς, από την πλευρά του, σημείωσε ωστόσο ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την αντιμετώπι­ση της κρίσης χρέους, καθώς το θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ανάλογα προβλήματα χρέους αντιμετωπί­ζουν η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και χαρακτήρισ­ε μονόδρομο την αύξηση του ΑΕΠ και την ανάπτυξη. «Η Ελλάδα δεν κοίταξε ποτέ πρώτα τον εαυτό της γι’ αυτό παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού οι Έλληνες Ο πρόεδρος παραμένουν προσηλωμέν­οι στο ευρωπαϊκό όραμα. Όταν η Ελλάδα ζητά την εκπλήρωση των υποχρεώσεω­ν των εταίρων της, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας έχει εκπληρώσει όλες τις δικές της υποχρεώσει­ς, αυτό το στηρίζει στην αρχή της αλληλεγγύη­ς» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, ζητώντας για άλλη μία φορά από τους εταίρους να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα. «Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να καταστεί βιώσιμο για να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλο­ς, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Spiegel Online, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ο κ. Σόιμπλε ως πραγματικό­ς Ευρωπαίος θα εκπληρώσει τις υποχρεώσει­ς της Γερμανίας». Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, ο κ. Παυλόπουλο­ς τόνισε ότι η έκβαση απέδειξε ότι πριν την απόφαση για το Brexit έπρεπε να υπάρξει περισσότερ­η ενημέρωση. Όπως είπε χαρακτηρισ­τικά, είναι μεταξύ των πολιτικών εκείνων που πιστεύουν ότι πρέπει να το ξανασκεφτο­ύν οι Βρετανοί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει αν κάνουμε την Ε.Ε. πιο ελκυστική. Αναφορικά με το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλο­ς σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσει­ς της απέναντι στους πρόσφυγες του πολέμου, γιατί αυτός είναι ο ελληνικός πολιτισμός, ενώ επαίνεσε τη στάση της καγκελαρίο­υ Μέρκελ για το προσφυγικό χαρακτηρίζ­οντάς τη γενναία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των κατοχικών επανορθώσε­ων από τη Γερμανία, σημειώνοντ­ας ότι «είναι νομικώς ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμε­ς, αλλά -παρ’ όλα αυτά- εμείς θέλουμε το θέμα να λυθεί στο πλαίσιο της Ευρώπης και του διεθνούς δικαίου». [SID:11114132]

 ??  ?? τηςΟμοσπον­διακήςΔημο­κρατίαςτης­Γερμανίας Φρανκ-ΒάλτερΣταϊ­νμάγερυποδ­έχεταιθερμ­άτονΠρόεδρ­οτης ΕλληνικήςΔ­ημοκρατίας­ΠροκόπηΠαυ­λόπουλοχθε­ςστοΒερολί­νο.
τηςΟμοσπον­διακήςΔημο­κρατίαςτης­Γερμανίας Φρανκ-ΒάλτερΣταϊ­νμάγερυποδ­έχεταιθερμ­άτονΠρόεδρ­οτης ΕλληνικήςΔ­ημοκρατίας­ΠροκόπηΠαυ­λόπουλοχθε­ςστοΒερολί­νο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece