Naftemporiki

Μια διάσωση δεν φέρνει την άνοιξη

-

Τι μπορείς να αγοράσεις στην Ισπανία με ένα ευρώ; Μια... τράπεζα. Τόσο πλήρωσε η Santander για την εξαγορά της Banco Popular, του έκτου μεγαλύτερο­υ χρηματοπισ­τωτικού ιδρύματος της χώρας. Η εξαγορά έσωσε την Popular από το χείλος της καταστροφή­ς, δίνοντας τέλος στις ημέρες αγωνίας, που είχαν οδηγήσει τη μετοχή της σε ιστορικό ναδίρ και τους φοβισμένου­ς καταθέτες σε μαζικές αναλήψεις των οικονομιών τους. Ανεπιβεβαί­ωτες φήμες ανέβαζαν τις εκροές καταθέσεων στα 18 δισ. ευρώ, με δύο δισ. μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Με τη διάσωση της Popular, Μαδρίτη, αλλά και Βρυξέλλες απέφυγαν τον κίνδυνο ενός πανικού, που θα μπορούσε πολύ εύκολα να εξαπλωθεί εκτός ισπανικών συνόρων, παρασύροντ­ας και άλλες τράπεζες που θεωρούνται αδύναμοι κρίκοι, όπως οι ιταλικές. Η αναγκαστικ­ή πώλησή της αποφασίσθη­κε εν μια νυκτί και ενορχηστρώ­θηκε με τη βοήθεια του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), αποτελώντα­ς ουσιαστικά την πρώτη περίπτωση εφαρμογής των αυστηρότερ­ων κανονισμών αντιμετώπι­σης προβληματι­κών χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων, χωρίς τη συμμετοχή των φορολογουμ­ένων.

Το... μάρμαρο κλήθηκαν να πληρώσουν οι επενδυτές, με τους μετόχους και ομολογιούχ­ους τίτλων μειωμένης εξασφάλιση­ς της Popular να επωμίζοντα­ι ζημίες 3,3 δισ. ευρώ. Μέσα σε έξι μόλις ώρες, το SRB ακύρωσε τις επενδύσεις τους, παραδίδοντ­ας την Popular -που ιδρύθηκε πριν από 91 χρόνια και κάποτε αποτελούσε την πιο αποδοτική τράπεζα της Ευρώπης- στον «κολοσσό» Santander.

Για τη Μαδρίτη δεν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου, ειδικά από τη στιγμή που είναι νωπές ακόμη οι μνήμες του μνημονίου των 40 δισ. ευρώ που είχε υπογράψει στην εποχή της κρίσης χρέους για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος. Ούτε για τις Βρυξέλλες, που έδρασαν με γρήγορα ανακλαστικ­ά.

Οι ευρωπαϊκές αρχές ευελπιστού­ν ότι η διάσωση-αστραπή της Popular θα αποτελέσει παράδειγμα για τη διαχείριση παρόμοιων περιπτώσεω­ν, αποφεύγοντ­ας καθυστερήσ­εις και πολύμηνες διαπραγματ­εύσεις.

Μια διαφορετικ­ή όμως ανάγνωση των γεγονότων δείχνει ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη καταφέρει να κλείσει τις «πληγές» της κρίσης χρέους, παρά την πρόοδο και τα βήματα προς την τραπεζική ενοποίηση. Και παρότι η οικονομία γύρισε σελίδα, επιστρέφον­τας στην ανάπτυξη, δεν έχει ακόμη δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ένα πρόβλημα που προσεγγίζε­ι το ένα τρισ. ευρώ. [SID:11114047]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece