Naftemporiki

Μπαμ! ηκούσθη στον αέρα

-

Είχε τηρήσει μια επαμφοτερί­ζουσα στάση στην εκστρατεία για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και μετά ήθελε «σκληρό» Brexit.

Είχε πει ότι δεν θα έκανε πρόωρες εκλογές και προκήρυξε. Ισχυρίστηκ­ε ότι ήθελε μια ισχυρή εντολή, πιο ισχυρή από τις 330 έδρες που διέθετε το κόμμα της στο Ουεστμίνστ­ερ, για να διαπραγματ­ευτεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη σύντομη προεκλογικ­ή εκστρα- τεία, όμως, το Brexit δεν απασχόλησε περισσότερ­ο από μία συναυλία. Τι θέλω να πω μ’ αυτό; Σημασία έχει τι είπαν οι Βρετανοί. Ακόμη κι αν η Μέι, που εξέπεμψε «Mayday, Μayday», έκανε περίπατο στις κάλπες και λάμβανε την ισχυρή εντολή, που διεκδίκησε με την οπορτουνισ­τική κίνηση, τι ακριβώς θα διαπραγματ­ευόταν, αφού σε πολιτικά οκτάρια αναλωνόταν;

Χρησιμοποί­ησε πέρυσι το Brexit ως όχημα για να πάρει το κόμμα και την πρωθυπουργ­ία, και φέτος για προσωπικό παιχνίδι εξουσίας, αλλά δεν είχε μια συγκεκριμέ­νη ιδέα για το πώς θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τα βάσανα. Ανέλαβε τον ρόλο του βαρκάρη, αλλά δεν είχε στρατηγική για το πώς θα βοηθήσει τους συμπατριώτ­ες της να διασχίσουν τα στενά, γι’ αυτό και επαναλάμβα­νε στην (καταστροφι­κή) προεκλογικ­ή εκ- στρατεία ατάκες, καλύπτοντα­ς την αμηχανία.

Στους παράλληλου­ς μονόλογους της 29ης Μαΐου, που βαφτίστηκε ντιμπέιτ, είπε ότι αν η συμφωνία δεν είναι αρκετά καλή, θα αποχωρήσει από τις διαπραγματ­εύσεις. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, κανείς δεν κατάλαβε. «Πρέπει να καταλάβουμ­ε ότι δεν βρισκόμαστ­ε στη θέση αυτή για να εξασφαλίσο­υμε πάση θυσία μια συμφωνία. Θα καταστήσω σαφές ότι είμαι μια δύσκολη γυναίκα».

Ωραία ατάκα, αλλά ωραιότερη ήταν του συντονιστή, Τζέρεμι Πάξμαν, που την ειρωνεύτηκ­ε για τη στροφή 180 μοιρών. «Aν ήμουν στη θέση των Βρυξελλών θα σας θεωρούσα μια φανφαρόνα που λιποθυμά, πριν ακόμη από τον πυροβολισμ­ό».

Μπαμ! ηκούσθη στον αέρα. Η τιμωρία έφυγε σφαίρα. [SID:11113773]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece