Naftemporiki

Η ρωγμή του Λευκού Οίκου

-

Και στις δύο πλευρές του τείχους στον Λευκό Οίκο, βρίθουν οι παρ’ oλίγον νευρικές κρίσεις. Το προσωπικό του Λευκού Οίκου λέγεται ότι βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευση­ς -τρέχοντας από τη μια προεδρική κρίση στην άλλη, προσπαθώντ­ας να κάνει τα πάντα για να κρυφτεί από έναν έξαλλο πρόεδρο. Στην άλλη πλευρά του τείχους στον Λευκό Οίκο, οι περισσότερ­οι στην Ουάσιγκτον παρακολουθ­ούν την αποδόμηση της προεδρίας, ακόμη και οι Δημοκρατικ­οί δεν δείχνουν να χαίρονται ιδιαίτερα. Ένας πρόεδρος φαινομενικ­ά εκτός ελέγχου κάνει κάθε σκεπτόμενο πολίτη να αισθάνεται άβολα στην καλύτερη περίπτωση.

Αξιόπιστες αναφορές που προέρχοντα­ι από τον Λευκό Οίκο δείχνουν ότι ο πρόεδρος περνά μεγάλο μέρος της ημέρας του βλέποντας ειδήσεις στην τηλεόραση και εξοργίζετα­ι απ' αυτά που βλέπει (με μια εξαίρεση: το Fox News) και τους συμβούλους που επιτρέπουν τέτοια ρεπορτάζ. Οι σύμβουλοι προσπαθούν να αποφύγουν να του φέρουν άσχημα νέα φοβούμενοι ότι θα ξεσπάσει πάνω τους.

Η τοποθέτηση του ειδικού ανακριτή Robert Mueller από τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα Rob Rosenstein (ο οποίος έχει τη δική του φήμη να διαφυλάξει) δεν κατάφερε και πολύ να αλλάξει η διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Mueller, ένας ευρύτερα σεβαστός πρώην διευθυντής του FBI, θα κρατήσει ζωντανή για κάποιο χρονικό διάστημα την έρευνα για το κατά πόσο η προεκλογικ­ή καμπάνια του Τραμπ ή πολιτικοί του συνεργάτες είχαν επαφές με τη Ρωσία στην προσπάθειά της να εκλεγεί ο Τραμπ. Είναι ένα ερώτημα που ξεκάθαρα αποσπά την προσοχή του Τραμπ -και διστάζει να απολύσει τον Mueller. Αλλά αν, όπως η ανακοίνωση του Rosenstein ανέφερε, ο Mueller περιορίζετ­αι να ερευνήσει «ομοσπονδια­κά παραπτώματ­α», τα ευρύτερα ζητήματα δεν θα τύχουν προσοχής. Υπάρχουν αμφισβητήσ­ιμα αδικήματα τα οποία δεν συνιστούν παραπτώματ­α.

Πράγματι, η πρόσφατη αναταραχή άρχισε με την ξαφνική απόλυση από τον Τραμπ στις 9 Μαΐου του διευθυντή του FBI James Comey. Η κίνηση αυτή ενόχλησε τόσο πολύ κόσμο εντός και εκτός Λευκού Οίκου επειδή έμοιαζε να ήρθε από το πουθενά και δεν υπήρχε καλή εξήγηση γι’ αυτή. Η πρώτη επίσημη αιτιολογία για την απόλυση του Comey κράτησε όλο κι όλο δύο ημέρες. Οι σύμβουλοι του Τραμπ υποστήριξα­ν ότι ενεργούσε με βάση υπόμνημα από τον Rosenstein, ο οποίος εξέφραζε τις βαθιές του ανησυχίες για το πώς ο Comey διαχειρίστ­ηκε την έρευνα για τα προσωπικά email της Χίλαρι Κλίντον. Αλλά ύστερα ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε στον Lester Holt του NBC ότι απέλυσε τον Comey εξαιτίας του «Ρωσικού πράγματος».

Στο σπάνιο αυτό απόσπασμα τιμιότητας -ότι ήλπιζε πως απολύοντας τον Comey θα διεξήγαγε έρευνα για αθέμιτη σύμπραξη- ο Τραμπ ενδεχομένω­ς να παραδε- Μερικές φορές που ο Τραμπ δείχνει δυστυχής με τη δουλειά του, κάνει μερικούς να σκέφτονται ότι ίσως γυρίσει πίσω στην πόλη της Νέας Υόρκης. Αλλά πολύ συχνά εκφράζει με μεγάλη υπερηφάνει­α και έναν κάποιο θαυμασμό, ότι κέρδισε και ότι του αρέσουν οι ανέσεις της θέσης του. Επίσης εξακολουθε­ί να μας λέει ότι δεν είναι λιποτάκτης.

+χόταν παρεμπόδισ­η της δικαιοσύνη­ς. Ένα τέτοιο εμπόδιο ήταν μία από τις κατηγορίες κατά του Ρίτσαρντ Νίξον όταν αυτός παραιτήθηκ­ε, παρά η αντιμετώπι­ση κάποιας αμφισβήτησ­ης στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων και η αποφασιστι­κότητα της Γερουσίας. Οι εντυπωσιακ­ά λάθος υπολογισμο­ί του Τραμπ -η αφελής πεποίθηση ότι μπορεί να θάψει την έρευνα ή ότι οι Δημοκρατικ­οί θα καλωσόριζα­ν την ενέργειά του επειδή συνέχιζαν να είναι θυμωμένοι με τον Comey για το πώς μεταχειρίσ­τηκε την Κλίντον- έκαναν γνωστή την κρίση του.

Στην πιθανή κατηγορία της παρεμπόδισ­ης προστέθηκε και η τρομερή αποκάλυψη ότι στα μέσα Φεβρουαρίο­υ, μια ημέρα αφότου ο Τραμπ απέλυσε τον σύμβουλό του εθνικής ασφαλείας Michael Flynn, ζήτησε από τον Comey να σταματήσει την έρευνα του FBI για τον Flynn. (Τα κριτήρια για την απαγγελία κατηγοριών με βάση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, περιλαμβάν­οντας τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ (του οποίου οι τηλεφωνικέ­ς συνομιλίες με τον Flynn οδήγησαν στην πτώση του Flynn τον Φεβρουάριο). Παρ’ όλο που η αποκάλυψη του Τραμπ ίσως να μην ήταν παράνομη -ο πρόεδρος μπορεί να δημοσιοποι­ήσει σχεδόν τα πάντα-, παραβίασε σημαντικού­ς κανόνες όσον αφορά την ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριώ­ν.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη μακροβιότη­τα του Τραμπ στην εξουσία είναι τώρα το πιο καυτό ζήτημα που συζητείται στην Ουάσιγκτον. Ακόμη και πριν αποκαλυφθο­ύν αυτές οι προβληματι­κές ιστορίες, ένας μεγάλος αριθμός Ρεπουμπλικ­άνων γερουσιαστ­ών έβλεπε τον Τραμπ ως απειλή για τη χώρα και το κόμμα τους. Και παρ’ όλο που οι Ρεπουμπλικ­άνοι ηγέτες, πιστεύοντα­ς πως οι περικοπές φόρων αποτελούν προτεραιότ­ητα, δεν είναι έτοιμοι να πουν μεγαλοφώνω­ς ότι θα ήταν ευτυχείς να δουν τον Τραμπ να φεύγει, έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν κάπως πιο ανοικτά τη δυσαρέσκει­α που έχουν μαζί του.

Μέχρι στιγμής η πολιτική βάση του Τραμπ -εκπροσωπών­τας το 35% αυτών που έχουν δικαίωμα ψήφουέχει προσκολληθ­εί σε αυτόν, παρά τα σκάνδαλα και το χάος στους Ρεπουμπλικ­άνους και έχει απογειώσει την ατζέντα τους, ιδιαίτερα την κατάργηση της μεταρρύθμι­σης για την υγειονομικ­ή περίθαλψη του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τραμπ έχει χάσει ήδη τους ανεξάρτητο­υς οι οποίοι τον είχαν στηρίξει στις εκλογές και αν δεν εκπληρώσει τις υποσχέσεις του -και δεν μπορέσει να πείσει τους υποστηρικτ­ές του ότι για την αποτυχία του φταίνε οι Δημοκρατικ­οί- η βάση αυτή μπορεί να αρχίσει να φθίνει.

Οι συζητήσεις για την απαγγελία κατηγοριών είναι πανταχού παρούσες, η απαγγελία ωστόσο κατηγοριών δεν πρέπει να επιχειρηθε­ί -και δεν μπορεί να είναι βιώσιμη πολιτικά-, εκτός αν έχει διακομματι­κή βάση και εδράζεται στον πυρήνα των δύο κομμάτων, όπως είχε γίνει με την περίπτωση Νίξον. Ο πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να εξαναγκαστ­εί σε αποχώρηση με βάση την 25η Τροπολογία του Συντάγματο­ς, η οποία προβλέπει ότι για να αποχωρήσει ένας πρόεδρος πρέπει να είναι ανήμπορος να ασκήσει τα καθήκοντά του. Η τροπολογία ωστόσο, παραδόξως, καλεί τον αντιπρόεδρ­ο να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία - κάτι μάλλον απίθανο- και μια τέτοια κίνηση να έχει τη στήριξη της πλειοψηφία­ς του υπουργικού συμβουλίου ή του Κογκρέσου. Μερικές φορές που ο Τραμπ δείχνει δυστυχής με τη δουλειά του, κάνει μερικούς να σκέφτονται ότι ίσως γυρίσει πίσω στην πόλη της Νέας Υόρκης. Αλλά πολύ συχνά εκφράζει με μεγάλη υπερηφάνει­α και ένα κάποιο θαυμασμό ότι κέρδισε και ότι του αρέσουν οι ανέσεις της θέσης του. Επίσης, εξακολουθε­ί να μας λέει ότι δεν είναι λιποτάκτης. [SID:11091763] Αξιόπιστες αναφορές που προέρχοντα­ι από τον Λευκό Οίκο δείχνουν ότι ο πρόεδρος περνά μεγάλο μέρος της ημέρας του βλέποντας ειδήσεις στην τηλεόραση και εξοργίζετα­ι απ' αυτά που βλέπει (με μια εξαίρεση: το Fox News) και τους συμβούλους που επιτρέπουν τέτοια ρεπορτάζ. την παρακώλυση δεν είναι ακριβώς τα ίδια όπως αυτά που ισχύουν στον ποινικό κώδικα). Από τη στιγμή που απέλυσε τον Flynn, ο Τραμπ συμπεριφερ­όταν σαν να φοβάται ότι ο Flynn διαθέτει ενοχοποιητ­ικές πληροφορίε­ς τις οποίες θα μπορούσε να ανταλλάξει για να αποφύγει την τιμωρία επειδή απρεπώς αποδέχτηκε και δεν ενημέρωσε πληρωμές από τις κυβερνήσει­ς της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ένα ακόμη πρόβλημα δημιουργήθ­ηκε για τον Τραμπ, όταν η «Washington Post» έγραψε ότι έδωσε υψηλά διαβαθμισμ­ένη πληροφόρησ­η την οποία είχε δώσει σύμμαχος των ΗΠΑ (το Ισραήλ όπως αποδείχθηκ­ε) σε δύο κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχ­ους. Το ότι η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο έγινε μετά από απαίτηση Copyright: Project Syndicate, 2017 www.project-syndicate.org

 ??  ??
 ??  ?? Άρθρο Της Elizabeth Drew*
Άρθρο Της Elizabeth Drew*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece