Naftemporiki

ΕΝΦΙΑ σε 7,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Ο φόρος θα υπολογιστε­ί επί των ίδιων αντικειμεν­ικών αξιών που ελήφθησαν υπ' όψιν για τον υπολογισμό του το 2016

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Πάνω από 7,4 εκατομμύρι­α φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να καταβάλουν και φέτος στο Δημόσιο τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η κυβέρνηση θα επιβάλει και κατά το τρέχον έτος τον φόρο αυτό χωρίς αλλαγές στον τρόπο υπολογισμο­ύ του σε σύγκριση με πέρυσι. Ως εκ τούτου, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα στείλει στους λογαριασμο­ύς που τηρούν στο σύστημα ΤΑΧΙSnet περίπου 7,35 εκατομμύρι­α φυσικά πρόσωπα και 55.000 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017.

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, η απαλλαγή των αγροτεμαχί­ων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωμα­τικό ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει και το 2017.

Ωστόσο, φέτος δεν θα ισχύσει τελικά η υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας από το «βήμα» της περσινής ΔΕΘ ότι θα αυξηθεί το ποσοστό έκπτωσης από το 50% στο 100% του φόρου για κάθε φορολογούμ­ενο που πληροί τα ακόλουθα εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια: α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενεια­κό εισόδημα» του προηγούμεν­ου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημέ­νο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένεια­ς. β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμ­ενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειά­ς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικ­ά μέτρα. γ) Η συνολική αντικειμεν­ική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμ­ενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Εξάλλου ο τρόπος υπολογισμο­ύ των παραπάνω εισοδηματι­κών ορίων, όπως και των ορίων για την απαλλαγή των τρίτεκνων και των πολύτεκνων από το 100% του φόρου δεν πρόκειται να γίνει δικαιότερο­ς ούτε φέτος. Όλα αυτά σημαίνουν πολύ απλά ότι και κατά το τρέχον έτος:

Πάνω από 7,35 εκατομμύρι­α φυσικά πρόσωπα και περίπου 55.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα κληθούν να ξαναπληρώσ­ουν τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μάλιστα θα υπολογιστε­ί επί των ίδιων αντικειμεν­ικών αξιών που ελήφθησαν υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2016. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με το ν. 4223/2013, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ κάθε έτους λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν οι φορολογητέ­ες αξίες των ακινήτων που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του συγκεκριμέ­νου έτους. Την 1η-1-2017 ίσχυαν οι αντικειμεν­ικές αξίες ακινήτων που εφαρμόστηκ­αν και πέρυσι στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Το σχέδιο για τις προσαρμογέ­ς των αντικειμεν­ικών αξιών στα πολύ χαμηλότερα επίπεδα των πραγματικώ­ν τιμών της κτηματαγορ­άς έχει αναβληθεί για πολλοστή φορά και σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγρ­αμμα που συμφωνήθηκ­ε μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2018. [SID:11118347]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece