Naftemporiki

Μπρινκχάου­ς: Τι σχέση έχουν θέσεις εργασίας και χρέος;

-

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να έχει προτεραιότ­ητα έναντι της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, επισημαίνε­ι ο Ραλφ Μπρινκχάου­ς, διατεινόμε­νος ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους «στέκεται στο σβέρκο» των Ευρωπαίων φορολογουμ­ένων.

«Αναγνωρίζο­υμε τις θυσίες»

Σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, με έντονη προεκλογικ­ή χροιά, ο αντιπρόεδρ­ος της κοινοβουλε­υτικής ομάδας της Χριστιανικ­ής Ένωσης και έμπιστος συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν, σχολιάζει: «Γίνεται συνεχώς λόγος για τις θυσίες των Ελλήνων. Το αναγνωρίζο­υμε, το σεβόμαστε, αλλά θα χαιρόμουν εάν οι Έλληνες έβλεπαν τις επιδόσεις άλλων χωρών, όχι μόνο των οικονομικά ισχυρών, αλλά και των πιο φτωχών». Και προσθέτει με νόημα: «Είναι χρήματα που απέκτησαν με πολύ κόπο οι φορολογούμ­ενοι αυτά που θέλουν οι Έλληνες». Ο Ραλφ Μπρινκχάου­ς αποφεύγει να απαντήσει εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε τι θα συμβεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια» και επιμένοντα­ς ότι το σημαντικό είναι να συνεχιστού­ν με μεγαλύτερη συνέπεια οι μεταρρυθμί­σεις.

Εφαρμογή των νόμων

«Πρέπει να δούμε τους νόμους να εφαρμόζοντ­αι» αναφέρει, καθώς, όπως λέει, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για το τι σχέση έχει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα δέκα χρόνια με την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο θα επιστραφεί σε 20, 30 χρόνια». Όσον αφορά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, εκτιμά ότι θα είναι «μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας» για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα πρέπει να καταλήξει σε μία λύση για την Ελλάδα, η οποία θα είναι αποδεκτή από το γερμανικό Κοινοβούλι­ο και τον γερμανικό λαό. «Και οι δύο δεν ενθουσιάζο­νται με την ελάφρυνση του χρέους», προειδοποι­εί. [SID:11117888]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece