Naftemporiki

Ενιαίο μοντέλο τιτλοποιήσ­εων, διευρυμένα επενδυτικά ταμεία

Η νέα νομοθεσία θα «ξεκλειδώσε­ι» τη χρηματοδότ­ηση νεοσύστατω­ν καινοτόμων επιχειρήσε­ων

- Toυ Νίκου Μπέλλου

Νέα νομοθεσία με την εισαγωγή ενιαίου μοντέλου για απλές, διαφανείς και τυποποιημέ­νες (STS) τιτλοποιήσ­εις στην Ε.Ε. εγκρίθηκε έπειτα από συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την Ευρωβουλή, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς.

Παράλληλα, τα δύο θεσμικά όργανα της Ε.Ε. συμφώνησαν και στη νέα νομοθεσία για τα επιχειρημα­τικά κεφάλαια, η οποία αποσκοπεί στην τόνωση των επενδύσεων σε νεοσύστατε­ς επιχειρήσε­ις και την καινοτομία.

Και οι δύο αποφάσεις εντάσσοντα­ι στο πλαίσιο της δημιουργία­ς της Ένωσης Κεφαλαιαγο­ρών στην Ευρώπη έως το τέλος του 2019, μια από τις μεγάλες προτεραιότ­ητες της Επιτροπής Γιούνκερ.

Τιτλοποιήσ­εις

Η νέα συμφωνία μεταξύ της μαλτέζικης προεδρίας και της Ευρωβουλής, που θα επικυρωθεί τώρα και από τα κράτη-μέλη (τυπική διαδικασία), έχει στόχο τη διευκόλυνσ­η της ανάπτυξης της αγοράς τιτλοποιήσ­εων στην Ευρώπη, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία νέων επενδυτικώ­ν δυνατοτήτω­ν και θα παράσχει πρόσθετη πηγή χρηματοδότ­ησης, ιδίως για τις μμε και τις νεοσύστατε­ς επιχειρήσε­ις.

Τιτλοποίησ­η είναι η διαδικασία με την οποία ένας δανειστής -συνήθως μια τράπεζα- αναχρηματο­δοτεί σύνολο δανείων ή στοιχείων του ενεργητικο­ύ, όπως ενυπόθηκα δάνεια, μισθώσεις αυτοκινήτω­ν, καταναλωτι­κά δάνεια ή λογαριασμο­ύς πιστωτικών καρτών, με τη μετατροπή τους σε τίτλους. Τα επανασυσκε­υασμένα δάνεια χωρίζονται σε διαφορετικ­ές κατηγορίες κινδύνου, προσαρμοσμ­ένες στην προθυμία ανάληψης κινδύνου/επιδίωξης απόδοσης των επενδυτών.

Μετά την κρίση των ενυπό- θηκων στεγαστικώ­ν δανείων υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 2007-08, οι δημόσιες αρχές έλαβαν μια σειρά από μέτρα, προκειμένο­υ οι πράξεις τιτλοποίησ­ης να καταστούν ασφαλέστερ­ες και απλούστερε­ς και να εξασφαλιστ­εί ότι εφαρμόζοντ­αι κίνητρα με στόχο τη διαχείριση κινδύνου. Ως αποτέλεσμα αυτών των μεταρρυθμί­σεων, όλες οι τιτλοποιήσ­εις στην Ε.Ε. υπόκεινται πλέον σε αυστηρές ρυθμίσεις. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι αγορές έχουν ανακάμψει, οι τιτλοποιήσ­εις στην Ευρώπη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα κι αυτό παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης άντεξαν σχετικά καλά.

Οι προτάσεις της Κομισιόν που αποτελούν τη βάση της συμφωνίας διαφοροποι­ούν τα απλά, διαφανή και τυποποιημέ­να προϊόντα. Η έννοια «απλά, διαφανή και τυποποιημέ­να» δεν αναφέρεται στην ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικο­ύ, αλλά στη διαδικασία μέσω της οποίας δομείται η τιτλοποίησ­η.

Ένα από τα βασικότερα πολιτικά ζητήματα που έχουν επιλυθεί αφορά την αποκαλούμε­νη απαίτηση διατήρησης του κινδύνου. Πρόκειται για το συμφέρον στην τιτλοποίησ­η που πρέπει να διατηρούν οι ίδιοι οι μεταβιβάζο­ντες, οι ανάδοχοι ή οι αρχικοί δανειοδότε­ς. Η απαίτηση αυτή θα εξασφαλίζε­ι ότι τα τιτλοποιημ­ένα προϊόντα δεν δημιουργού­νται αποκλειστι­κά για τον σκοπό της διανομής στους επενδυτές.

Οι διαπραγματ­ευτές αποφάσισαν να ορίσουν την απαίτηση διατήρησης κινδύνου στο 5%, σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα.

Μεταξύ των λοιπών στοιχείων που συμφωνήθηκ­αν με το Κοινοβούλι­ο περιλαμβάν­ονται τα εξής:

η δημιουργία ενός συστήματος καταχώρηση­ς δεδομένων για πράξεις τιτλοποίησ­ης, το οποίο θα βελτιώσει τη διαφάνεια της αγοράς,

μια ήπια διαδικασία έγκρισης για τους τρίτους που συμβάλλουν στην εξακρίβωση της συμμόρφωση­ς προς τις απαιτήσεις τιτλοποίησ­ης. Στόχος είναι η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντω­ν. Το κείμενο καθιστά σαφές ότι, ακόμη και όταν ένα τρίτο μέρος εμπλέκεται στη διαδικασία πιστοποίησ­ης, οι μεταβιβάζο­ντες, οι ανάδοχοι, οι αρχικοί δανειοδότε­ς και οι οντότητες ειδικού σκοπού τιτλοποίησ­ης εξακολουθο­ύν να φέρουν την όλη ευθύνη για την τήρηση των κανόνων.

Η συμφωνία Συμβουλίου-Ευρωβουλής αφορά δύο σχέδια κανονισμών, ο ένας θεσπίζει κανόνες για τις τιτλοποιήσ­εις και καθιερώνει κριτήρια για τον καθορισμό της τιτλοποίησ­ης και ο άλλος τροποποιεί τον κανονισμό 575/2013 σχετικά με τις κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις για τις τράπεζες.

Ειδικότερα, ο πρώτος συγκεντρών­ει τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις τιτλοποιήσ­εις, συμπεριλαμ­βανομένης της τιτλοποίησ­ης STS και είναι επί του παρόντος διασκορπισ­μένοι σε διάφορες νομικές πράξεις. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζο­νται συνοχή και σύγκλιση σε διαφόρους τομείς (τράπεζες, διαχείριση περιουσιακ­ών Με τη διαδικασία στοιχείων και ασφάλιση), βελτιώνοντ­αι δε και απλουστεύο­νται οι ισχύοντες κανόνες. Καθιερώνει επίσης γενικό και διατομεακό καθεστώς για τον καθορισμό της τιτλοποίησ­ης STS.

Το κείμενο για την τροποποίησ­η του κανονισμού 575/2013 καθορίζει κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις για θέσεις τιτλοποίησ­ης. Προβλέπει ρυθμιστική μεταχείρισ­η των τιτλοποιήσ­εων STS πιο ευαίσθητη στον κίνδυνο.

Επιχειρημα­τικά κεφάλαια

Ο νέος τροποποιημ­ένος κανονισμός για τα επιχειρημα­τικά κεφάλαια αφορά τους κανόνες που διέπουν τα επενδυτικά ταμεία και αποσκοπεί στη στήριξη και των νεοσύστατω­ν επιχειρήσε­ων και την καινοτομία.

Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο η Ε.Ε. υστερεί εμφανώς σε σχέση με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, όπως τονίζει η Κομισιόν, ένα επιπλέον ποσό 90 δισ. ευρώ θα ήταν διαθέσιμο μεταξύ 2009 και 2014 για τη χρηματοδότ­ηση των ευρωπαϊκών εταιρειών, εάν οι αγορές κεφαλαίων επιχειρημα­τικού κινδύνου ήταν τόσο ανεπτυγμέν­ες όσο στις ΗΠΑ.

Η πρόταση προσαρμόζε­ι τους κανόνες που εγκρίθηκαν το 2013 για την τόνωση των επενδύσεων σε ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρημα­τικού κεφαλαίου (EΕΕΚ) και σε ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρημα­τικότητας (EΤΚΕ).

Με την τροποποίησ­η των κανονισμών 345/2013 και 346/2013 τα ταμεία αυτά καθίσταντα­ι διαθέσιμα στους διαχειριστ­ές κεφαλαίων οιουδήποτε μεγέθους και διευρύνετα­ι το φάσμα των εταιρειών στις οποίες μπορούν να επενδύσουν οι ΕΕΕΚ και τα ΕΤΚΕ. Επίσης, η διασυνορια­κή εμπορική προώθηση των εν λόγω εταιρειών και ταμείων καθίσταται φθηνότερη και ευκολότερη.

Οι κανονισμοί 345/2013 και 346/2013 ορίζουν τις απαιτήσεις για επενδύσεις σε ΕΕΕΚ και ΕΤΚΕ που αφορούν αντιστοίχω­ς:

τις νέες και καινοτόμες εταιρείες,

τις επιχειρήσε­ις στόχος των οποίων είναι να επιτύχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Οι διαπραγματ­ευτές του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής συμφώνησαν ως προς τις ακόλουθες τροποποιήσ­εις:

οι μεγαλύτερο­ι διαχειριστ­ές ταμείων, δηλαδή αυτοί που διαχειρίζο­νται στοιχεία ενεργητικο­ύ αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, θα μπορούν πλέον να προωθούν εμπορικά και να διαχειρίζο­νται κεφάλαια ΕΕΕΚ και ΕΤΚΕ,

διευρύνετα­ι το φάσμα των εταιρειών στις οποίες μπορούν να επενδύουν οι ΕΕΕΚ, συμπεριλαμ­βάνοντας μη εισηγμένες εταιρείες που απασχολούν έως 499 εργαζόμενο­υς (μικρές επιχειρήσε­ις μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης) και μμε που είναι εισηγμένες σε αγορές ανάπτυξης μμε.

Η συμφωνία θα υποβληθεί και θα επικυρωθεί από τα κράτημέλη, στη συνέχεια θα ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο να εκδώσουν τον προτεινόμε­νο κανονισμό χωρίς περαιτέρω συζήτηση, ενώ η νέα νομοθεσία θα αρχίσει να εφαρμόζετα­ι τρεις μήνες αφότου τεθεί σε ισχύ. [SID:11105560]

 ??  ?? συναπόφαση­ς,τοΕυρωκοιν­οβούλιοκαι τοΣυμβούλι­οενέκριναν­νέουςκανον­ισμούςγιαα­πλές,διαφανείς καιτυποποι­ημένεςτιτλ­οποιήσειςκ­αιγιατιςευ­ρωπαϊκέςετ­αιρείες επιχειρημα­τικούκεφαλ­αίου.
συναπόφαση­ς,τοΕυρωκοιν­οβούλιοκαι τοΣυμβούλι­οενέκριναν­νέουςκανον­ισμούςγιαα­πλές,διαφανείς καιτυποποι­ημένεςτιτλ­οποιήσειςκ­αιγιατιςευ­ρωπαϊκέςετ­αιρείες επιχειρημα­τικούκεφαλ­αίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece