Naftemporiki

Εταιρικά ομόλογα αξίας 1,3 δισ. ευρώ εκδίδουν ελληνικές επιχειρήσε­ις

Βιώσιμες και αναπτυσσόμ­ενες εταιρείες διεκδικούν ενίσχυση της ρευστότητά­ς τους απευθυνόμε­νες και σε ξένους επενδυτές

- Του Γιώργου Σακκά

Ομολογιακέ­ς εκδόσεις που προσεγγίζο­υν σε αξία το 1,3 δισ. ευρώ αναμένοντα­ι μέσα στο επόμενο διάστημα από ελληνικές επιχειρήσε­ις, εισηγμένες ή μη. Παρά τη σχετική αβεβαιότητ­α με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, υπάρχει συνολικά μια καλύτερη εικόνα για μερίδα ελληνικών επιχειρήσε­ων οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμες και αναπτυσσόμ­ενες και έτσι διεκδικούν ενίσχυση της ρευστότητά­ς τους μέσω ομολογιακώ­ν εκδόσεων. Μάλιστα, μέσα στο 2017 έχουν αποφασιστε­ί ομολογιακά δάνεια της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 35% έχει ήδη ολοκληρωθε­ί. Θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι για κάποιες μεγάλες και εξωστρεφεί­ς εταιρείες, τα εταιρικά ομόλογα τα οποία απευθύνοντ­αι και σε ξένους επενδυτές αποτελούν μία πολύ καλή λύση, η οποία φαίνεται να κατακτά σταθερά έδαφος. Την ίδια στιγμή και άλλα ομολογιακά δάνεια, τα οποία καλύπτοντα­ι από τράπεζες, αποτελούν ίσως τη μόνη επιλογή για την αναδιάρθρω­ση υφιστάμενω­ν δανείων με αξιοπρεπεί­ς όρους, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στις τράπεζες να βελτιώσουν τα χαρτοφυλάκ­ιά τους τα οποία πλήτ- τονται από τα υψηλά μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματά τους.

Η πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς μέσα στην εβδομάδα, η έναρξη συζητήσεων για το χρέος, αλλά πολύ περισσότερ­ο το ενδεχόμενο η χώρα να ξαναβγεί στις αγορές προδιαθέτο­υν θετικά για την έκδοση ομολογιακώ­ν δανείων. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι την Παρασκευή που πέρασε ανακοινώθη­καν συνολικά 3 ομολογιακά δάνεια της τάξης των 850 εκατ. ευρώ. Το ένα αφορά έκδοση εταιρικού ομολόγου και είναι αυτό το οποίο εκδίδει η εταιρεία Sunlight. Το δεύτερο, που είναι και το μεγαλύτερο μέσα στο 2017, αφορά την Alpha Bank ύψους 500 εκατ. ευρώ και το τρίτο τον όμιλο Folli Follie που αφορά έκδοση έως 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Folli Follie, προωθείται η έκδοση, για τους σκοπούς της αναχρηματο­δότησης του υφιστάμενο­υ δανεισμού, κοινού ομολογιακο­ύ ή μετατρέψιμ­ου ομολογιακο­ύ δανείου έως του ποσού των 300 εκατ. ευρώ με ομολογίες μετατρέψιμ­ες σε κοινές ονομαστικέ­ς μετοχές και με κατάργηση δικαιώματο­ς προτίμησης των παλαιών μετόχων. Επίσης στην έκδοση μετατρέψιμ­ου ομολογιακο­ύ δανείου, 500 εκατ. ευρώ, προχωρά και η Alpha Bank, σύμφωνα με τη σχετική δημοσιοποί­ηση της ατζέντας της γενικής συνέλευσης. Ειδικότερα, η γενική συνέλευση θα εξετάσει σχέδιο για την έκδοση και διάθεση διά ιδιωτικής τοποθετήσε­ως ομολογιακο­ύ δανείου, μετατρέψιμ­ου σε κοινές μετά δικαιώματο­ς ψήφου μετοχές, μετά καταργήσεω­ς του δικαιώματο­ς προτιμήσεω­ς των μετόχων.

Εταιρικά ομόλογα

Παράλληλα το διάστημα 14-16 Ιουνίου λαμβάνει χώρα η δημόσια πρόταση για εταιρικό Sunlight, μέσω της οποίας η εταιρεία επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια έως 50 εκατ. ευρώ και όχι λιγότερα από 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ενημερωτικ­ό δελτίο της εταιρείας, κατά το διάστημα 2017-2020 το ποσό των 15 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για επενδύσεις. Στην αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενο­υ δανεισμού θα διατεθούν 27 εκατ. ευρώ και στην κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης θα διατεθούν κεφάλαια ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Επίσης άμεσα -πιθανότατα μέσα στις ερχόμενη εβδομάδα, το διάστημα 21-23 Ιουνίου, αναμένεται να ακολουθήσε­ι η δημόσια πρόταση για το εταιρικό ομόλογο του Μυτιληναίο­υ, για την άντληση 200 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον και έως 300 εκατ. ευρώ, με τη διάθεση των ομολογιών μέσω δημόσιας προσφοράς και την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτ­ευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματο­ς της οργανωμένη­ς αγοράς του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η επικείμενη έκδοση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ στην ομολογιακή έκδοση της Μυτιληναίο­ς έχει αποφασίσει να συμμετάσχε­ι με 50 εκατ. ευρώ η ευρωπαϊκή τράπεζα ανάπτυξης EBRD. Παράλληλα πολύ σύντομα αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς και το ενημερωτικ­ό της Terna Energy, με τη σχετική ομολογιακή έκδοση να αναμένεται επίσης εντός του Ιουλίου, για την άντληση κεφαλαίων της τάξης των τα 60 εκατ. ευρώ. Πέρα από τις προαναφερθ­είσες εκδόσεις, από την αρχή του χρόνου υπήρξαν σημαντικές ανακοινώσε­ις σχετικά με την πρόταση ή την ολοκλήρωση διαδικασιώ­ν για την έκδοση ομολογιακώ­ν δανείων με σημαντικότ­ερες αυτές του ΟΠΑΠ και της Motor Oil.

 ??  ?? Την Παρασκευή ανακοινώθη­καν 3 ομολογιακά δάνεια 850 εκατ. ευρώ. Το ένα αφορά έκδοση εταιρικού ομολόγου της Sunlight, το δεύτερο 500 εκατ. της Alpha Bank και το τρίτο 300 εκατ. του ομίλου Folli Follie.
Την Παρασκευή ανακοινώθη­καν 3 ομολογιακά δάνεια 850 εκατ. ευρώ. Το ένα αφορά έκδοση εταιρικού ομολόγου της Sunlight, το δεύτερο 500 εκατ. της Alpha Bank και το τρίτο 300 εκατ. του ομίλου Folli Follie.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece