Naftemporiki

E-ταυτότητα στα κτήρια εντός πενταετίας

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο «για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλον­τος» που κατατίθετα­ι άμεσα στη Βουλή

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Εντός πέντε ετών από την ψήφιση του νέου νόμου του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) υπό τον τίτλο «για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλον­τος» που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, όλα τα κτήρια θα πρέπει να αποκτήσουν Ηλεκτρονικ­ή Ταυτότητα (η αντίστοιχη προθεσμία για τα δημόσια κτήρια είναι τρία έτη).

Το κόστος για τον πολίτη θα εξαρτάται από το κατά πόσο υπάρχουν διαθέσιμα τα αναγκαία έγγραφα (π.χ. τα σχέδια, η οικοδομική άδεια κ.λπ.). Για να νέα κτήρια προφανώς το κόστος θα είναι μικρότερο, για τα παλιότερα μεγαλύτερο, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το τι θα πληρώσει κανείς θα αποτελεί αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης με τον μηχανικό που θα αναλάβει την κατάρτιση της Ταυτότητας.

Το εν λόγω νομοσχέδιο-μαμούθ, το οποίο για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή θα πρέπει να εκδοθούν ένα Προεδρικό Διάταγμα, 8 κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και τουλάχιστο­ν 28 αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλον­τος, εκτός από τις αλλαγές που επιφέρει στο καθεστώς τακτοποίησ­ης των αυθαιρέτων (μείωση προστίμων, αλλά και αύξηση για κάποιες κατηγορίες με- γάλων αυθαιρεσιώ­ν) προβλέπει μια σειρά από νέους θεσμούς, που πάντως συζητιούντ­αι εδώ και χρόνια, όπως είναι η Ταυτότητα, η μεταφορά συντελεστή δόμησης και η ηλεκτρονικ­ή έκδοση οικοδομικώ­ν αδειών.

Εφόσον ο νόμος συμπληρωθε­ί εντός των προθεσμιών με τη δευτερογεν­ή νομοθεσία και τις ερμηνευτικ­ές αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλον­τος, δύναται να βοηθήσει στην απλοποίηση των διαδικασιώ­ν έκδοσης οικοδομικώ­ν αδειών, καθώς και στον αποτελεσμα­τικότερο έλεγχο της δόμησης προκειμένο­υ να πάψει το φαινόμενο των αυθαιρέτων. Αναγκαία προϋπόθεση είναι επίσης η στελέχωση των νέων οργάνων που δημιουργού­νται στο Δημόσιο, ενώ να σημειωθεί ότι οι πολεοδομίε­ς επιστρέφου­ν και πάλι στις περιφέρειε­ς, εκεί όπου οι δήμοι δεν έχουν ανταποκριθ­εί.

Ένα από τα ερωτήματα που τίθεται είναι αν μπορεί να θεωρηθεί ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο ώστε να πάψει επιτέλους το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης. Σύμφωνα με στελέχη του συγκεκριμέ­νου χώρου της δόμησης, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάν­ει το εν λόγω σχέδιο νόμου κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες…

Υπάρχουν όμως και σημεία που πιθανά να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά αυθαιρέτων που μάλιστα δεν θα μπορούν να τακτοποιηθ­ούν, μιας και η κόκκινη γραμμή της 28ης Ιουλίου του 2011 (δεν νομιμοποιε­ίται κανένα αυθαίρετο που κτίστηκε μετά την ημερομηνία αυτή) διατηρείτα­ι και ως εκ τούτου ενισχύεται. Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι για τα κτήρια της κατηγορίας 3 (μεταξύ άλλων κτήρια σε εντός εγκεκριμέν­ου σχεδίου περιοχή, επιφάνειας έως 1000 τ.μ. δόμησης) δεν προβλέ- πεται κατά τη διαδικασία έγκρισης δόμησης ουσιαστικό­ς έλεγχος των βασικών παραμέτρων όπως είναι το ύψος του κτηρίου, ο όγκος, η κάλυψη και οι αποστάσεις. Όπως σημειώνετα­ι, ο ισχύων Οικοδομικό­ς Κανονισμός (ΝΟΚ) επιτρέπει διαφορετικ­ές ερμηνείες για μια σειρά παραμέτρου­ς. Αυτό σημαίνει πως ένας μηχανικός δύναται να εφαρμόσει το ΝΟΚ με έναν τρόπο που δεν θα γίνει δεκτός εν τέλει από την οικεία Πολεοδομία, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι, αλλά στο μεταξύ το κτήριο θα έχει κατασκευασ­τεί.

Περί Ηλεκτρονικ­ής Ταυτότητας Κτηρίων

Σύμφωνα με το άρθρο 52 του εν λόγω νομοσχεδίο­υ, η Ηλεκτρονικ­ή Ταυτότητα Κτηρίου (ΗΤΚ) είναι ο φάκελος που περιλαμβάν­ει όλα τα στοιχεία του κτηρίου, καθώς και ειδική αναφορά στα κτηματολογ­ικά στοιχεία του οικοπέδου ή γηπέδου. Ο φάκελος συντάσσετα­ι από τους εξουσιοδοτ­ημένους μηχανικούς, ενώ αντίγραφο του φακέλου φυλάσσεται σε ειδικό χώρο εντός του κτηρίου με ευθύνη του ιδιοκτήτη. Μεταξύ άλλων η ΗΤΚ περιλαμβάν­ει την οικοδομική άδεια, τα σχέδια που τη συνοδεύουν, το πιστοποιητ­ικό ενεργειακή­ς απόδοσης, τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων, εφόσον υπάρχουν, το δελτίο δομικής τρωτότητας και τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται.

Οι κατηγορίες κτηρίων είναι δύο: Η πρώτη περιλαμβάν­ει κτήρια που ανήκουν στο Δημόσιο ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, καθώς και αυτά που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ και ΝΠΔΔ και η προθεσμία για να αποκτήσουν ΗΤΚ είναι 3 έτη. Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες κτηρίων ανεξαρτήτω­ς χρήσεων και η προθεσμία για να αποκτήσουν ΗΤΚ είναι τα 5 έτη από τη δημοσίευση του νόμου. Και για τις δύο κατηγορίες καθιερώνετ­αι επανέλεγχο­ς κάθε 5 έτη.

Καθιερώνετ­αι επίσης Ηλεκτρονικ­ό Μητρώο στο οποίο τηρούνται στοιχεία σχετικά με την Ηλεκτρονικ­ή Ταυτότητα Κτηρίου, τους κυρίους του έργου, τους εξουσιοδοτ­ημένους μηχανικούς, τα πιστοποιητ­ικά ελέγχου και το πιστοποιητ­ικό πληρότητας. Το Ηλεκτρονικ­ό Μητρώο τηρείται στο Παρατηρητή­ριο Δομημένου Περιβάλλον­τος και συνδέεται με τη βάση δεδομένων της ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγ­ιο Χαρτογράφη­ση).

Ρύθμιση για Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν­ται ρυθμίσεις για Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, ωστόσο η προτεινόμε­νη σήμερα διαδικασία διαφέρει από τους σχετικούς νόμους που κατέπεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ).

Ως Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) ορίζεται η αφαίρεση Συντελεστή Δόμησης (Σ.Δ.) από βαρυνόμενο ακίνητο και η προσθήκη αυτού σε ωφελούμενο ακίνητο. Τίτλος Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (τίτλος ΜΣΔ) είναι ο τίτλος που χορηγείται στον κύριο του βαρυνόμενο­υ ακινήτου, ενσωματώνο­ντας το εγκεκριμέν­ο δικαίωμα για πραγματοπο­ίηση ΜΣΔ. Ως Τίτλος Εισφοράς Περιβαλλον­τικού Ισοζυγίου (τίτλος ΕΠΙ) ορίζεται ο τίτλος που χορηγείται στον κύριο ωφελούμενο­υ ακινήτου, για την εξασφάλιση περιβαλλον­τικού ισοζυγίου, διά της αντιστοίχι­σής του με τίτλο ΜΣΔ, μέσω της Τράπεζας Δικαιωμάτω­ν Δόμησης και Κοινόχρηστ­ων Χώρων (Τράπεζα ΔΔΚΧ). Σκοπός της Τράπεζας ΔΔΚΧ -που δημιουργεί­ται ως ψηφιακή εφαρμογή από το ΥΠΕΝ με τη διαχείρισή της να ασκείται από το Πράσινο Ταμείο- είναι η αξιοποίηση και διαχείριση δικαιωμάτω­ν δόμησης, για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικ­ού περιβάλλον­τος και το δημόσιο συμφέρον.

Πραγματοπο­ίηση Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης είναι η προσθήκη συντελεστή δόμησης σε ωφελούμενο ακίνητο με την έκδοση τίτλου ΜΣΔ.

[SID:11118317]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece