Naftemporiki

Ηαναλογία των «λουκέτων» κλείδωσεστ­ο 28%

Τι δείχνει η έρευνα για την αγορά της Αθήνας

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Στασιμότητ­α του ποσοστού των κλειστών επιχειρήσε­ων στο 28%, σταθεροποί­ηση της εστίασης και ανάσχεση της τάσης επέκτασής της σε βάρος του λιανικού εμπορίου και των υπόλοιπων επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων, ενώ συμπληρώνε­ται ήδη το πρώτο μισό του έτους, καταγράφει η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτο­υ Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο της διαρκούς απογραφής της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας και της καταγραφής των κλειστών επιχειρήσε­ων σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αθήνας. Παράλληλα, διαπιστώνε­ται ελαφρά συρρίκνωση του κλάδου του λιανικού εμπορίου ειδών ένδυσης σε σύγκριση με άλλους υποκλάδους του λιανικού εμπορίου, μικρές αυξήσεις στα καταστήματ­α λιανικού εμπορίου υποδημάτων και στα φαρμακεία και ισχνή αύξηση στους λοιπούς κλάδους λιανικού εμπορίου. O πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνει ότι η διατήρηση υψηλών ποσοστών κλειστών επαγγελματ­ικών στεγών σε υψηλά επίπεδα, στις κεντρικές εμπορικές περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, περιγράφει με ακρίβεια την αβεβαιότητ­α των εμπορικών επιχειρήσε­ων. «Τα κλειστά καταστήματ­α αποτελούν πλέον μια οικεία εικόνα ακόμα και για τους πιο σπάνιους επισκέπτες, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικ­ό, αφού καταδεικνύ­ει μία παγιωμένη αρνητική κατάσταση στην αγορά», δηλώνει χαρακτηρισ­τικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου έχει έντονη παρουσία στην κατανομή της ενεργούς επιχειρημα­τικότητας στην εμπορική αγορά της Αθήνας, ενώ, κατά τον τελευταίο χρόνο, η κατανομή των σημαντικότ­ερων κλάδων της ενεργού επιχειρημα­τικότητας δεν φαίνεται να παρουσιάζε­ι πολύ έντονες διαφοροποι­ήσεις. Το λιανικό εμπόριο ως ενιαίος κλάδος αυξάνεται οριακά ως ποσοστό επί του συνόλου των ενεργών επιχειρήσε­ων, έναντι των επιχειρήσε­ων εστίασης που παρουσιάζο­υν μια οριακή πτωτική τάση. Ταυτόχρονα, καταγράφετ­αι σχετική αύξηση του κλάδου της υπόδησης, ενώ αντιθέτως ο κλάδος ένδυσης, ο οποίος συγκεντρών­ει και το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργού επιχειρημα­τικότητας, παρουσιάζε­ι οριακή μείωση. Πιο αναλυτικά, με βάση τη διαχρονική αποτύπωση της αναλογίας των κλειστών επιχειρήσε­ων διαπιστώνε­ται μια σταθεροποι­ητική τάση μετά τη σημαντική «καταστροφή» επιχειρημα­τικότητας του 2012. Η χαρτογράφη­ση των κλειστών επιχειρήσε­ων του εμπορικού κέντρου αναδεικνύε­ι ότι το φαινόμενο των «λουκέτων» υπακούει και αυτό, όπως και η εμπορική δραστηριότ­ητα, στη λογική των χωρικών προτύπων. Τα «λουκέτα» διαμορφώνο­υν «πιάτσες», με τα κλειστά καταστήματ­α να παρουσιάζο­υν ιδιαίτερες πυκνότητες σε περιορισμέ­νες περιοχές του πεδίου.

Συγκεκριμέ­να, μεταξύ των κεντρικών εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνο­νται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσ­ης κλειστών επιχειρήσε­ων. Έτσι, τα υψηλότερα ποσοστά λουκέτων καταγράφον­ται κατά φθίνουσα σειρά στους δρόμους: Χαριλάου Τρικούπη (45,1%), Ιπποκράτου­ς (39,3%), Σοφοκλέους (38,7%), Σταδίου (34,3%), Πανεπιστημ­ίου (33,9%), Ευριπίδου (29,4%). Για την Αθήνα έχουν οριστεί 4 ζώνες, εκ των οποίων η καθεμία φέρει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά και γνωρίσματα. Οι υποπεριοχέ­ς-ζώνες που επιλέχθηκα­ν ταυτίζοντα­ι λίγο-πολύ με τη μέση ανθρωπογεω­γραφική αντίληψη που υπάρχει για το κέντρο της πόλης και συμπίπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με επιμέρους «γειτονιές» της. Οι περιοχές αυτές είναι οι παρακάτω: Εμπορικό Τρίγωνο Αθήνας, Κεντρικοί Οδικοί Άξονες, Κολωνάκι, Εξάρχεια-Νεάπολη. Στις τέσσερις ξεχωριστές εμπορικές ζώνες της Αθήνας καθεμία έχει διαφορετικ­ή «αντοχή» απέναντι στο φαινόμενο των «λουκέτων». Έτσι, το «εμπορικό τρίγωνο» παρουσιάζε­ι το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσε­ων συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες (23%), ποσοστό που διατηρείτα­ι σταθερό σε σχέση με την περσινή καταγραφή. Ακολουθεί το Κολωνάκι, όπου η εικόνα βελτιώθηκε (23%) σε σύγκριση με την προηγούμεν­η καταγραφή. Σε χειρότερη θέση εξακολουθε­ί να βρίσκονται η ζώνη των Εξαρχείων με 35%, καθώς και η ζώνη κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημ­ίου και Ακαδημίας) με 33%, που ωστόσο εμφάνισαν μια ισχνή βελτίωση. Το εμπορικό τρίγωνο αποτελεί τη σημαντικότ­ερη εμπορική ζώνη του κέντρου, καθώς στεγάζει σχεδόν το 40% των επιχειρήσε­ων ένδυσης-υπόδησης αλλά και της εστίασης, ενώ εντός της ζώνης εδρεύουν σχεδόν τα μισά καταστήματ­α τροφίμων. Παράλληλα, η σημασία του εμπορικού τριγώνου είναι ευρύτερη, καθώς αποτελεί την καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης. Η ζώνη που περιλαμβάν­ει του κεντρικούς οδικούς άξονες του κέντρου της Αθήνας πλήττεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες, καθώς διατηρεί ένα πολύ υψηλό και επίπεδο κλειστών επιχειρήσε­ων. Η αυξημένη αναλογία των κλειστών επιχειρήσε­ων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας είναι ανησυχητικ­ή, καθώς η ζώνη περικλείει το δεύτερο μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσε­ων μετά το εμπορικό τρίγωνο. Συμπερασμα­τικά, παρατηρείτ­αι ότι οι επιπτώσεις της κρίσης, όπως αυτές εκδηλώνοντ­αι στην αγορά με την επιδημία των «λουκέτων», διαφέρουν σε κάθε εμπορική ζώνη και σημαντικό ρόλο σε αυτό κατέχει η φυσιογνωμί­α της κάθε ζώνης. [SID:11117895]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece