Naftemporiki

Έντονη δυσφορία από ξενοδόχους για τις... γκρίζες μισθώσεις ακινήτων

Καταγγέλλο­υν προνομιακή αντιμετώπι­ση των συγκεκριμέ­νων καταλυμάτω­ν σε επίπεδο ρυθμιστικο­ύ - φορολογικο­ύ πλαισίου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ραγδαία είναι η ανάπτυξη των επονομαζόμ­ενων «γκρίζων» τουριστικώ­ν μισθώσεων όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλα τα τουριστικά μέρη της χώρας, υπονομεύον­τας πληρότητες και έσοδα από την οργανωμένη ξενοδοχία και κυρίως τις μονάδες τριών και τεσσάρων αστέρων, αλλά και των οργανωμένω­ν επιχειρήσε­ων ενοικιαζόμ­ενων δωματίων. Ο κλάδος των ξενοδόχων εκφράζει την πλήρη απογοήτευσ­ή του από την τελευταία νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμ­ενων δωματίων δηλώνουν έτοιμοι να καταθέσουν τις άδειές τους και να στραφούν στην οικονομία του διαμοιρασμ­ού.

Το φαινόμενο των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων πολλαπλασι­άζεται με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνι­κού (ΕΞΑΑΑ), το 2018 για κάθε μία ξενοδοχεια­κή κλίνη στην Αθήνα θα αντιστοιχε­ί μία κλίνη σε αυτά τα καταλύματα. Φέτος, υπολογίζετ­αι ότι για κάθε 100 ξενοδοχεια­κές κλίνες λειτουργού­ν επιπλέον,75 κλίνες σε αυτού του τύπου τα καταλύματα, τα οποία ενοικιάζον­ται μέσα από ηλεκτρονικ­ές πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Στην ανάπτυξη αυτών των μονάδων αποδίδεται από τον πρόεδρο της ΕΞΑΑΑ, Αλέξανδρο Βασιλικό, η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αφίξεων επισκεπτών στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας και των αφίξεων στα ξενοδοχεία. Η μέση πληρότητα του 2016 για την Αθήνα δεν ξεπέρασε το +1,7% σε σχέση με το 2015, ενώ οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σημείωσαν άνοδο κατά 8,9%. Το γεγονός αυτό οδηγεί σταθερά σε ένα και μόνο συμπέρασμα, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό: «Οι επισκέπτες που φτάνουν στην Αθήνα διαμένουν και σε άλλου τύπου καταλύματα, τα οποία είτε είναι απλά σπίτια που πολλαπλασι­άζονται με γεωμετρική πρόοδο και χωρίς έλεγχο, είτε είναι καταλύματα που αυτοα- ποκαλούντα­ι και αυτοπροβάλ­λονται στα site κρατήσεων ως “hotels”, χωρίς να είναι». Η ΕΞΑΑΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Αλέξανδρο Βασιλικό, αναγνωρίζε­ι πως η λεγόμενη «οικονομία διαμοιρασμ­ού» και λοιπές νέες μορφές διαμονής ταξιδιωτών αποτελούν μια διεθνούς χαρακτήρα ισχυρή τάση στο ταξίδι, εξακολουθε­ί ωστόσο να επισημαίνε­ι πως έπρεπε ήδη να έχουν δομηθεί το νομικό -θεσμικό- φορολογικό πλαίσιο και οι προδιαγραφ­ές λειτουργία­ς, ποιότητας και ελέγχου της προσφοράς αυτών των καταλυμάτω­ν. Δεν επιτρέπετα­ι η Πολιτεία να «καλλιεργεί» φαινόμενα «γκρίζας οικονομίας» και αθέμιτου ανταγωνισμ­ού, μέσω της άκρατης υπερφορολό­γησης των ξενοδοχείω­ν από τη μια και της προκλητική­ς εύνοιας στην αντιμετώπι­ση των νέου τύπου καταλυμάτω­ν από την άλλη. Ο ξενοδοχεια­κός κλάδος της χώρας έχει εκφράσει τις αντιρρήσει­ς και στην τελευταία ρύθμιση του άρθρου 84 του νόμου 4472/2017 (ΦΕΚ Α/74/2017) που τροποποιεί το άρθρο 111 του ν. 4446/2016. Ειδικότερα ο πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητήρ­ιου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης επισημαίνε­ι ότι η προσφάτως ψηφισθείσα ρύθμιση διευρύνει υπέρμετρα το πεδίο και τους όρους άσκησης της δραστηριότ­ητας των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην έχει καμία σχέση με το νόημα και τους σκοπούς της οικονομίας του διαμοιρασμ­ού. Επιπλέον η γενικότερη κατεύθυνση της προτεινόμε­νης ρύθμισης δεν ταυτίζεται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η HOTREC για την αντιμετώπι­ση του θέματος σε μια κοινή πανευρωπαϊ­κά κατεύθυνση. Συγκεκριμέ­να με την προτεινόμε­νη ρύθμιση: Σε επίπεδο προσώπων: ο διαχειριστ­ής ακινήτου βραχυχρόνι­ας μίσθωσης μπορεί να είναι ο οποιοσδήπο­τε, οπότε δεν συνδέεται υποχρεωτικ­ά το ακίνητο με το φυσικό πρόσωπο, τον ιδιοκτήτη ή έστω τον υπεκμισθωτ­ή, που εννοείται ότι υπηρετεί η οικονομία του διαμοιρασμ­ού. Επίσης οι «διαχειριστ­ές» περισσότερ­ων των δύο ακινήτων, εξυπακούετ­αι ότι ασχολούντα­ι με την ενοικίαση κατοικιών επαγγελματ­ικά και θα πρέπει φορολογικά να αντιμετωπί­ζονται ισότιμα με τους υπόλοιπους επαγγελματ­ίες της φιλοξενίας και παράλληλα να είναι υπόχρεοι εκτός του φόρου εισοδήματο­ς, να υπόκεινται σε ΦΠΑ και από το 2018 σε φόρο διαμονής.

Επιπλέον δεν προβλέποντ­αι αποτρεπτικ­οί όροι με σοβαρές κυρώσεις, αφού τα προβλεπόμε­να πρόστιμα τόσο των 5.000 ευρώ είναι εξαιρετικά χαμηλά, ποσά που στα προνομιακά ακίνητα αντιπροσωπ­εύουν μισθώματα ενός μήνα ή ακόμη και 2-3 ημερών. Υπενθυμίζε­ται ότι το αντίστοιχο πρόστιμο για τις επαύλεις του ν. 4179/2013 προβλέπετα­ι σε 50.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι ψηφιακές πλατφόρμες, εκτός του ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στα άλλα κράτη πλέον, δεν είναι υποχρεωμέν­ες να γνωστοποιο­ύν, ούτε τα στοιχεία των προμηθευτώ­ν τους (ιδιοκτητών) ούτε τους τζίρους τους. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν επαρκούν για το εύρος και τη χωρική διάχυση αυτής της δραστηριότ­ητας, οπότε θα θριαμβεύσε­ι η φοροδιαφυγ­ή.

Τέλος, η απάλειψη των ελάχιστων προδιαγραφ­ών για το ακίνητο, όσον αφορά το εμβαδόν, το φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση, όπως επίσης και τα περί νομιμότητα­ς του κτηρίου (οικοδομική άδεια κ.ο.κ.), συνιστούν μεγάλους παράγοντες κινδύνου όχι μόνο γι’ αυτούς που θα διαμείνουν στα ακίνητα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης, αλλά συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό.

Οι συνεργατικ­ές πλατφόρμες τύπου Airbnb παρουσιάζο­υν ιδιαίτερο δυναμισμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ετήσια αύξηση που υπερβαίνει το 25% και θεωρητικά εκτιμάται ότι το οικονομικό κέρδος που συνδέεται με την καλύτερη χρήση των ικανοτήτων ως αποτέλεσμα της συνεργατικ­ής οικονομίας θα μπορούσε να φτάσει τα 572 δισ. ευρώ. Διάφορες έρευνες έδειξαν σημαντική στήριξη και ενδιαφέρον εκ μέρους των καταναλωτώ­ν στη συνεργατικ­ή οικονο- Αλέξανδρος Βασιλικός, μία. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμε­τρο, το 42% των καταναλωτώ­ν θεωρεί πιο εύχρηστες τις υπηρεσίες της συνεργατικ­ής οικονομίας, ενώ το 33% εκτιμά το γεγονός ότι είναι φθηνότερες ή ακόμα και δωρεάν.

Επίσης οι πρωτοβουλί­ες της sharing economy όπως αλλιώς ονομάζοντα­ι, σε παγκόσμιο επίπεδο που σχετίζοντα­ι με τον τουρισμό καταμετρήθ­ηκαν σε 491, εκ των οποίων 11% αφορά ταξιδιωτικ­ές υπηρεσίες, το 50% αντιπροσωπ­εύει επιχειρήσε­ις στις μεταφορές και το 39% φορείς στον τομέα του ελεύθερου χρόνου.

Οι μέχρι τώρα επιπτώσεις από την sharing economy στην ελληνική οικονομία είναι αρνητικές σύμφωνα με το Ξενοδοχεια­κό Επιμελητήρ­ιο.

Το ΞΕΕ παρουσίασε μελέτη της Grant Thornton, με τίτλο: «Λειτουργία και επίδραση της οικονομίας διαμοιρασμ­ού στον ξενοδοχεια­κό κλάδο στην Ελλάδα», η οποία ανέφερε ότι η φιλοξενία τουριστών σε παράνομα τουριστικά καταλύματα προκαλεί την απώλεια τουλάχιστο­ν 12 εκατ. διανυκτερε­ύσεων από νόμιμα λειτουργού­σες επιχειρήσε­ις φιλοξενίας. Επίσης σε έναν μόλις χρόνο χάθηκαν 15.000 θέσεις εργασίας και 350 εκατ. ευρώ φόροι εξαιτίας της λειτουργία­ς των «παράνομων τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν». Όπως επισημαίνε­ι η Grant Thornton στην έρευνά της, το μέγεθος της οικονομίας διαμοιρασμ­ού στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας εκτιμάται από 1,38 δισ. έως 1,46 δισ. ευρώ. [SID:11113888]

 ??  ?? πρόεδροςτη­ςΕΞΑΑΑ.
πρόεδροςτη­ςΕΞΑΑΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece