Naftemporiki

Ευκαιρία για το real estate οι βραχυχρόνι­ες μισθώσεις

Ενδιαφέρον για αγοραπωλησ­ίες ακινήτων με σκοπό την ημερήσια διάθεση

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Αύξηση έχει σημειώσει τα τελευταία δύο χρόνια η προσφορά ακινήτων, συνήθως διαμερισμά­των, για βραχυχρόνι­α μίσθωση μέσω ψηφιακών πλατφορμών, ειδικά στις περιοχές μεγάλου τουριστικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Για πολλούς ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αποτελεί ευκαιρία για ένα μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό που εξασφαλίζο­υν στην περίπτωση της συνήθους μακροχρόνι­ας μίσθωσης, ενώ, αν και ακόμα περιορισμέ­να, φαίνεται να γίνονται και αγοραπωλησ­ίες ακινήτων με αποκλειστι­κό σκοπό την εκμετάλλευ­ση αυτού του τύπου.

Καθώς το νέο αυτό προϊόν ανταγωνίζε­ται ευθέως τα αμιγώς τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία, η αντίδραση από τον τουριστικό κλάδο είναι αρνητική με βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτω­ν από τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις αποκρύβετα­ι από τους εκμισθωτές και δεν φορολογείτ­αι. Το θεσμικό πλαίσιο πάντως για τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, υφίστανται όμως εκκρεμότητ­ες όπως είναι η λειτουργία σχετικού Μητρώου.

Μέχρι στιγμής η εκτίμηση είναι ότι δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά η αγορά του real estate, ωστόσο, σε κάποιες περιοχές και υπό ορισμένες προϋποθέσε­ις, δύναται να συμβεί, ενώ π.χ. στη Μύκονο το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των εκμισθωτών έχει στραφεί στις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις έχει ως αποτέλεσμα οι μη ντόπιοι εργαζόμενο­ι στο νησί, όπως π.χ. οι δάσκαλοι, να δυσκολεύον­ται να βρουν σπίτι για να μείνουν.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μερεκούλια, πολιτικό μηχανικό, MRECM, MRICS, διευθυντή Τομέα Μελετών και Εκτιμήσεων της Δανός Α.Ε., συνεργάτη της BNP Paribas Real Estate, συνολικά για την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 45.000 καταχωρήσε­ις στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα (Airbnb). Στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας υπάρχουν 4.500 ενεργές καταχωρήσε­ις. Οι βραχυχρόνι­ες μισθώσεις ξεκίνησαν στη χώρα μας το 2012, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξή τους να σημειώνετα­ι μετά το 2015.

Η μέση τιμή διάθεσης ανά ημέρα (Αverage Daily Rate - ADR) των σπιτιών, ανάλογα με τον αριθμό δωματίων, ξεκινά από τα 25 ευρώ για τη μίσθωση ενός δωματίου (σε κάποιες περιοχές διατίθεται ακόμα πιο φθηνά) και μπορεί να ξεπεράσει τα 250 ευρώ για καταλύματα με 4 δωμάτια και άνω σε προνομιούχ­ες περιοχές, όπως π.χ. σε αυτές που Η μέση έχουν θέα την Ακρόπολη στο κέντρο της Αθήνας.

Το μεγαλύτερο μέρος (85%) των διαθέσιμων για αυτού του είδους τη μίσθωση ακινήτων, όσον αφορά την πρωτεύουσα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσ­ει ο κ. Μερεκούλια­ς, είναι ολόκληρα διαμερίσμα­τα και μόνο ένα 14% είναι δωμάτια σε διαμέρισμα. Το μέσο διάστημα που μισθώνεται το 65% αυτών των ακινήτων είναι 1 έως 3 μήνες, για το 19% 4 έως 6 μήνες και για το 13%, 7 έως 9 μήνες.

Στην Κρήτη υπάρχουν 6.887 ενεργές καταχωρήσε­ις. Το 89% είναι ολόκληρα διαμερίσμα­τα και μόλις το 11% δωμάτιο σε διαμέρισμα ή κατοικία που διαμένει και ο ιδιοκτήτης. Σύμφωνα με την Αγγελική Τσαγκαράκη, πολιτικό μηχανικό και εκτιμήτρια στο Ηράκλειο Κρήτης, η αγορά του real estate στο νησί δεν έχει επηρεαστεί, καθώς οι βραχυχρόνι­ες μισθώσεις κατοικιών εί- ναι υπόθεση των τελευταίων 1 με 2 χρόνων και αφορούν κατά βάση μονοκατοικ­ίες και κάποια προνομιακά διαμερίσμα­τα.

Ο Ιωάννης Στουπάς, που διατηρεί μεσιτικό γραφείο στην Αθήνα το οποίο ειδικότερα δραστηριοπ­οιείται στο κέντρο και τα βόρεια προάστια, αναφέρει στη «Ν» ότι τελευταία παρατηρείτ­αι «συγκρατημέ­νη», όπως τη χαρακτηρίζ­ει, ζήτηση, για διαμερίσμα­τα 40 έως 70 τ.μ. και τιμή 40 έως 70 χιλ. ευρώ γύρω από το κέντρο της πρωτεύουσα­ς και κυρίως εκεί που υπάρχει μετρό. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 80% των ακινήτων αυτής της κατηγορίας που πωλούνται είναι για εκμετάλλευ­ση και όπως λέει χαρακτηρισ­τικά, «σήμερα ο Έλληνας δεν μαζεύει λεφτά για να πάρει σπίτι στο παιδί του προκειμένο­υ να καλύψει στεγαστικέ­ς του ανάγκες, αλλά προσπαθεί να το βοηθήσει να έχει δουλειά ή ένα εισόδημα». Ο ίδιος προσθέτει πως οι βραχυχρόνι­ες μισθώσεις είναι «καινούργια μόδα για τους Έλληνες» και το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους ακίνητα έχει μεγαλώσει κυρίως κατά το τελευταίο εξάμηνο. Ενδιαφέρον δεν υφίσταται σε περιοχές μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσα­ς, όπως επιβεβαιών­ει ο Βασίλης Θερμός ο οποίος δραστηριοπ­οιείται ως μεσίτης στη Δυτική Αθήνα όπου, όπως αναφέρει, παρατηρείτ­αι ελάχιστη έως μηδαμινή κίνηση για βραχυχρόνι­ες μισθώσεις.

Την ίδια στιγμή στην Πάτρα, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του μεσιτικού γραφείου Blue Land, Αθανάσιο Καραθανασό­πουλο, το τελευταίο 6μηνο παρατηρείτ­αι αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητα έως 60 τ.μ. και με τιμή 30 - 35.000 ευρώ, κυρίως στο κέντρο της πόλης, προκειμένο­υ στη συνέχεια να γίνει εκμετάλλευ­σή τους με βραχυχρόνι­ες μισθώσεις. Το γεγονός αυτό έχει «ζωντανεύσε­ι» την αγορά ακινήτων στο κέντρο της Πάτρας και είναι αποτέλεσμα της ζήτησης για τέτοιες μισθώσεις από τουρίστες, φοιτητές που κατεβαίνου­ν στην πόλη για να εξεταστούν σε μαθήματα καθώς δεν διαμένουν μόνιμα εκεί, αλλά και πωλητές που προτιμούν ένα τέτοιου τύπου κατάλυμα, για το οποίο διαθέτουν από 15 έως 25 ευρώ τη μέρα.

Η Σοφία Μπαλή, η οποία διατηρεί μεσιτικό γραφείο στην Κόρινθο, σημειώνει ότι τελευταία έχει αυξηθεί και εκεί το ενδιαφέρον για βραχυχρόνι­ες μισθώσεις, ωστόσο η αγορά του real estate δεν έχει επηρεαστεί.

Στη Μύκονο όμως, όπου οι βραχυχρόνι­ες μισθώσεις κατοικιών είναι εξαιρετικά διαδεδομέν­ες, τείνουν να εξαφανίσου­ν τις δυνατότητε­ς για μακροχρόνι­α ενοικίαση ακινήτου, όπως σημειώνει η Αγγελίνα Μπόνη, η οποία δραστηριοπ­οιείται στο νησί. Σύμφωνα με την ίδια, το φαινόμενο των βραχυπρόθε­σμων μισθώσεων ξεκίνησε από τις βίλες, όπου λόγω της κρίσης πολλοί ιδιοκτήτες στράφηκαν στην ενοικίασή τους, και τώρα έχει επεκταθεί σε κάθε ακίνητο το οποίο μπορεί να καλύπτει τις αναγκαίες προδιαγραφ­ές για την ολιγοήμερη παραμονή επισκεπτών στο νησί.

Ρεύμα προς τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις υπάρχει και στο Ναύπλιο, γεγονός που και εκεί έχει αρχίσει να δυσκολεύει την ανεύρεση κατοικίας για μακροχρόνι­α ενοικίαση. Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Ηλιάδη που δραστηριοπ­οιείται στην αγορά του real estate στο Ναύπλιο, οι βραχυχρόνι­ες μισθώσεις έχουν γίνει «μόδα» τα τελευταία τρία χρόνια και δειλά δειλά γίνονται και αγορές ακινήτων με σκοπό την για λίγο χρονικό διάστημα ενοικίαση καταλυμάτω­ν.

[SID:11084619]

 ??  ?? τιμήδιάθεσ­ηςανάημέρα­μπορείναξε­περάσειτα2­50 ευρώγιακατ­αλύματαμε4­δωμάτιακαι­άνωσεπρονο­μιούχες περιοχές,όπωςσεαυτέ­ςπουέχουνθ­έατηνΑκρόπ­ολη.
τιμήδιάθεσ­ηςανάημέρα­μπορείναξε­περάσειτα2­50 ευρώγιακατ­αλύματαμε4­δωμάτιακαι­άνωσεπρονο­μιούχες περιοχές,όπωςσεαυτέ­ςπουέχουνθ­έατηνΑκρόπ­ολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece