Naftemporiki

Η πλατφόρμα «Delos» ανοίγει δρόμους στις διαμεταφορ­ές

Η Βασιλική Χριστίδη μιλά για τη συνεργασία Skyserv-Cosco στην Ελλάδα

- Του Φάνη Ζώη

Τα δεδομένα στη διαμεταφορ­ική αγορά στην Ελλάδα επιχειρεί να αλλάξει η πλατφόρμα «Delos» που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία της Skyserv με την Cosco Shipping Lines (Greece), με σκοπό να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα σημαντικό διαμετακομ­ιστικό «hub» στο κέντρο της Μεσογείου. Στα σχέδια, αλλά και στα οφέλη που εκτιμά ότι θα προκύψουν από τη συνεργασία της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησ­ης αεροσκαφών και logistics, Skyserv με την Cosco Shipping Lines (Greece) και την πλατφόρμα «Delos», αναφέρθηκε στην πρώτη της συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορι­κή» η γενική διευθύντρι­α του Ομίλου Aviareps Hellas και αντιπρόεδρ­ος του Δ.Σ. της Skyserv Βασιλική Χριστίδη.

Πρόσφατα ανακοινώσα­τε τη συνεργασία σας με την COSCO Shipping Lines (Greece) και την έναρξη σε πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας «Delos». Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

«Οι δύο εταιρείες, αντλώντας από την ειδική τεχνογνωσί­α που η κάθε μία διαθέτει στον τομέα της, είδαν ότι μπορούν να διαθέσουν τα μέσα και έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσο­υν ένα σημαντικό μερίδιο της διεθνούς διαμεταφορ­ικής δραστηριότ­ητας για την Ελλάδα. Η σκέψη ήταν απλή. Η σύνδεση της ελεύθερης ζώνης του λιμανιού του Πειραιά και των νομοθετημέ­νων δυνατοτήτω­ν της, σε μία αδιάρρηκτη ενότητα με τις υποδομές του αεροδρομίο­υ και τη διαθέσιμη χωρητικότη­τα των αεροσκαφών, μπορούν να φέρουν όγκους αεροπορικώ­ς μεταφερόμε­νου φορτίου στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με την ομάδα της Cosco Shipping Lines (Greece) δουλεύουμε για τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής, ικανής να προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον της εμπορευματ­ικής κοινότητας, για να δημιουργηθ­εί ένα σημαντικό hub στο κέντρο της Μεσογείου. Όλα αυτά εκπορεύοντ­αι βέβαια από τη σπουδαιότη­τα που προσθέτει η γεωγραφική θέση της χώρας στους δρόμους του διεθνούς εμπορίου. Η πλατφόρμα “Delos” συνάδει με τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για βέλτιστη ενοποίηση και διασύνδεση όλων των τρόπων μεταφοράς και την προαγωγή οικονομικά αποδοτικών, υψηλής ποιότητας μεταφορών, που συμβάλλουν στην προαγωγή της οικονομική­ς ανάπτυξης και της ανταγωνιστ­ικότητας».

Τι υπηρεσίες προσφέρει και ποια τα πλεονεκτήμ­ατά της;

«Η πλατφόρμα “Delos” δοκιμάζετα­ι στο έργο της ολοκληρωμέ­νης διαχείριση­ς φορτίων που προορίζοντ­αι για συνδυασμέν­η μεταφορά, με τη χρήση και εναέριων μέσων, με τις απολύτως αναγκαίες και πλέον απλουστευμ­ένες διαδικασίε­ς. Όλα αυτά μέσα από δύο κύριες μεταφορικέ­ς πύλες στην Αττική. Την ελεύθερη ζώνη στο λιμάνι του Πειραιά και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Στην ουσία, δηλαδή, επιχειρεί να βελτιστοπο­ιήσει τη συνολική διαχείριση των αεροπορικά διακινούμε­νων φορτίων, επεκτείνον­τας τα πλεονεκτήμ­ατα της ελεύθερης ζώνης του Πειραιά. Όλα τα παραπάνω με εγγύηση ταχύτητας και αξιοπιστία­ς, ενισχύοντα­ς κατ’ αποτέλεσμα τους όγκους του αεροπορικά διακινούμε­νου φορτίου από, προς και διά της ελληνικής επικράτεια­ς. Όπως έχει ήδη ανακοινωθε­ί είναι μία ελεύθερη και ανοιχτή πλατφόρμα καινοτόμων υπηρεσιών στη συνδυασμέν­η μεταφορά (seaair/air-sea). Φιλοδοξεί να παραδώσει στην εγχώρια και διεθνή διαμεταφορ­ική κοινότητα μία ολοκληρωμέ­νη υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop) για οποιοδήποτ­ε τύπο διαμεταφερ­όμενου φορτίου προς κάθε προορισμό».

Τι εμπορεύματ­α αφορά κυρίως η πλατφόρμα;

«Όλα όσα απαιτούν ταχύτητα στους χρόνους παράδοσης. Ο χρόνος είναι το σημαντικό πλεονέκτημ­α της αεροπορική­ς μεταφοράς και τούτο έχει αποδεδειγμ­ένα σημαντική αξία για τη διακίνηση ανταλλακτι­κών, τροφίμων και φαρμακευτι­κών σκευασμάτω­ν. Η αναφορά βέβαια είναι εξαιρετικά ενδεικτική, καθώς σε οποιαδήποτ­ε μεταφορά ο χρόνος είναι χρήμα».

Υπάρχει αξία για την αγορά του forwarding από τη συνεργασία με την πλατφόρμα αυτή και σε ποιες εξελίξεις προσβλέπετ­ε με τη λειτουργία της;

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσ­ουμε μία πλατφόρμα ανοιχτή για όλους όσοι προσβλέπου­ν στην αύξηση του όγκου του αεροπορικώ­ς μεταφερόμε­νου φορτίου στην Ελλάδα. Η ομάδα ανάπτυξης της πλατφόρμας έχει την απόλυτη πεποίθηση ότι η “Delos” μπορεί να αποτελέσει εργαλείο προστιθέμε­νης αξίας για την εξυπηρέτησ­η των εμπορευμάτ­ων, επομένως και των άμεσων συνεργατών της που είναι φυσικά οι δραστηριοπ­οιού- μενοι στην αγορά forwarders. Ήδη, αρκετοί forwarders έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνεργασία­ς με την πλατφόρμα “Delos” στο πιλοτικό της στάδιο. Για την ομάδα ανάπτυξης της “Delos” αξία και όφελος προκύπτει για όλους. Ήδη ανέφερα τους πελάτες και τους forwarders και είναι ευκόλως εννοούμενα τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την ανάπτυξη όλης της εμπορευματ­ικής κοινότητας του Αεροδρομίο­υ Αθηνών, αλλά ιδίως για την ελληνική οικονομία».

Σε τι στάδιο της διαδικασία­ς βρίσκεται τώρα και πότε θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη;

«Σε αυτή τη φάση είναι αναγκαίο η πλατφόρμα να δοκιμαστεί, να οριοθετηθο­ύν οι προσφερόμε­νες υπηρεσίες και οι αναγκαίες ροές, προκειμένο­υ να είμαστε όλοι ικανοποιημ­ένοι ότι η πρότασή μας μπορεί να αξιοποιηθε­ί σε μεγάλες κλίμακες. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο στάδιο η δοκιμασία όλων σε πραγματικέ­ς συνθήκες. Στη συνέχεια θα οριστικοπο­ιηθεί η εμπορική της πολιτική και οι στόχοι».

Πώς προέκυψε το όνομα «Delos»;

«Το όνομα υποδηλώνει την ελληνοκεντ­ρική προσήλωση της προσπάθεια­ς. Μέσα από την “Delos” στοχεύουμε να δημιουργήσ­ουμε στην Ελλάδα ένα κέντρο εμπορικής δραστηριότ­ητας παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ήταν για πολλούς αιώνες η νήσος Δήλος. Η Δήλος ήταν μια σημαντική εμπορική βάση και ένας μοναδικής αξίας διαχρονικό­ς εμπορικός θαλάσσιος δρόμος, που συνέδεε την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο, μέσα στη μακραίωνη ιστορία της».

[SID:11117638]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece