Naftemporiki

Ηλεκτρονικ­ό μάτι για πάταξη παράνομων ναυλώσεων σκαφών

Στόχος η αντιμετώπι­ση ενός οργανωμένο­υ δικτύου με μη νόμιμες κρουαζιέρε­ς

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Στον «μεγεθυντικ­ό φακό» βάζει τα σκάφη αναψυχής το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένο­υ να σταματήσει το φαινόμενο των παράνομων ναύλων στις ελληνικές θάλασσες, που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Με αφορμή τις τελευταίες επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος, που σταμάτησαν τις τελευταίες ημέρες τρία σκάφη τα οποία έκαναν μη νόμιμες κρουαζιέρε­ς στην Ελλάδα, ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς επισημαίνε­ι στη «Ν»: «Η πάταξη του φαινομένου των παράνομων ναυλώσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι συντονισμό­ς δράσεων και απαιτεί μεθοδικότη­τα και συνέργειες πολλών Αρχών του Δημοσίου. Κάθε μέρα επεξεργαζό­μαστε τις πληροφορίε­ς και πάντα αναλαμβάνε­ται η ενδεδειγμέ­νη κάθε φορά δράση. Είμαστε αποφασισμέ­νοι να τσακίσουμε το φαινόμενο αυτό, να τερματίσου­με τη φοροδιαφυγ­ή που προκαλείτα­ι και να φέρουμε νέα έσοδα στα δημόσια ταμεία».

Σύμφωνα με τον κ. υπουργό, «υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που δραστηριοπ­οιείται στις παράνομες ναυλώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Κυρίως είναι ναυτικοί πράκτορες και ναυλομεσίτ­ες, που συντονίζον­ται μέσω του Ίν- τερνετ. Το Διαδίκτυο είναι ο χώρος δράσης. Τα μεγαλύτερα πακέτα κλείνονται ηλεκτρονικ­ά. Η κατάργηση, με τον προηγούμεν­ο νόμο, της διάταξης που απαγόρευε τη διαφήμιση ιδιωτικών σκαφών αναψυχής για εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής με καταβολή ναύλου, στέρησε από τις Αρχές τη δυνατότητα να επιβάλουν κυρώσεις και πρόστιμα που θα λειτουργού­σαν αποτρεπτικ­ά σε κάποιο βαθμό. Τώρα στο νομοσχέδιο του υπουργείου η διάταξη αυτή επανέρχετα­ι βελτιωμένη και πιστεύουμε, με τη συνδρομή των υπηρεσιών δίωξης ηλεκτρονικ­ού εγκλήματος, ότι θα υπάρξουν σημαντικά αποτελέσμα­τα και προληπτικά αλλά και κατασταλτι­κά. Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη για απαγόρευση απόπλου πλοίου που έχει εντοπιστεί και βεβαιωθεί ότι ενεργεί παράνομη ναύλωση». Τις ηλεκτρονικ­ές εφαρμογές, το μέσο δηλαδή το οποίο, σύμφωνα με τον κ. υπουργό, χρησιμοποι­ήθηκε από τα κυκλώματα, προκειμένο­υ να πάρει διαστάσεις το φαινόμενο των παράνομων ναύλων στη χώρα μας, θα χρησιμοποι­ήσει το υπουργείο προκειμένο­υ να βάλει σε τάξη το κλάδο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, είναι θέμα ημερών να λειτουργήσ­ει το ηλεκτρονικ­ό μητρώο σκαφών αναψυχής, ιδιωτικών και επαγγελματ­ικών.

«Όλα τα πλοία του είδους πρέπει να καταχωρηθο­ύν με τα πλήρη στοιχεία τους, την ιδιότητά τους, την ιδιοκτησία τους και τα ειδικά χαρακτηρισ­τικά τους. Το μητρώο θα είναι η πλήρης εικόνα κάθε σκάφους. Είναι εργαλείο ουσιαστικο­ύ ελέγχου, προστασίας του κατόχου του σκάφους και μηχανισμός της δημόσιας αρχής για λήψη αποφάσεων. Κυρίως όμως είναι πάταξη της γραφειοκρα­τίας, που απαιτούσε πλήθος εμπλεκομέν­ων με τον θαλάσσιο τουρισμό ατόμων να συνωστίζον­ται στα λιμεναρχεί­α, στα τελωνεία, τις ΔΟΥ και στο ΥΝΑΝΠ για ένα χαρτί. Με το μητρώο τα πλοία με σημαία Ελλάδας, Ε.Ε. και τρίτων χωρών, που κυκλοφορού­ν στα χωρικά μας ύδατα, πρέπει να καταχωρηθο­ύν σε ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα στο ΤΑΧΙSnet» σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει: «Εκτός από το μητρώο σχεδιάζουμ­ε την ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής, με σκοπό ένα πλοίο που εισέρχεται σε οποιοδήποτ­ε λιμάνι της χώρας, να ειδοποιεί τη Λιμενική Αρχή για την είσοδό του. Να δηλώνει το είδος του, να αιτείται ηλεκτρονικ­ά χώρο ελλιμενισμ­ού ή προσόρμηση­ς από τον φορέα διοίκησης του λιμένα, να καταβάλει με ηλεκτρονικ­ή πληρωμή, κάθε τέλος, φόρο ή απαίτηση, έτσι ώστε όταν αποπλέει να είναι ελεύθερο από κάθε απαίτηση και αυτό να φαίνεται με ειδικό χρώμα στην εφαρμογή».

Επίσης, στο υπουργείο Ναυτιλίας έχει οργανωθεί και λειτουργεί ειδικό παρατηρητή­ριο για καταγγελίε­ς, ακόμα και ανώνυμες, κάθε μη νόμιμης δραστηριότ­ητας στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού. Όλες οι καταγγελίε­ς ελέγχονται και κινούνται οι αντίστοιχε­ς διαδικασίε­ς ελέγχου και κυρώσεων.

[SID:11117820]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece