Naftemporiki

Γιόρτασε 35 χρόνια δράσεων η HELMEPA

Απολογισμό­ς και τιμητικές διακρίσεις

-

Τα 35 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλον­τος - HELMEPA, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλί­α του αείμνηστου Γιώργου Π. Λιβανού γιόρτασε η ελληνική ναυτιλία την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Στο τηλεοπτικό σποτ του «Γλάρου» του 1984, ένα video με στοιχεία της 35ετούς δράσης της HELMEPA και τη δήλωση της παρουσιάστ­ριας πως η γενιά της μεγάλωσε με το μήνυμα «όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο δρ Γιώργος Γράτσος, πρόεδρος του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου. Μίλησε και για την εθελοντική συμβολή της HELMEPA στη ναυτιλιακή επιμόρφωση των Ελλήνων αξιωματικώ­ν, την περιβαλλον­τική ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και των μαθητών, καθώς και την ίδρυση ομοειδών ενώσεων σε άλλες 7 χώρες.

«Πλοιοκτήτε­ς και ναυτικοί, εμπνευσμέν­οι από τον Γιώργο Π. Λιβανό, συνυπέγραψ­αν το 1982 κοινή διακήρυξη με την οποία η HELMEPA λειτουργεί και θα συνεχίσει όσο θα υπάρχει ελληνική ναυτιλία» υπογράμμισ­ε το ιδρυτικό της μέλος, δρ Ματθαίος Δ. Λως, εκπρόσωπος και ταμίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Εκ μέρους των 15.000 Ελλήνων ναυτικών-μελών, ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, πλοίαρχος Μανώλης Τσικαλάκης, υπογράμμισ­ε πως «οι Έλληνες ναυτικοί πιστεύουν στη HELMEPA που με το έργο της συνέβαλε και στο να περιβάλλον­ται με εκτίμηση από εθνικές ναυτιλιακέ­ς αρχές».

Η HELMEPA παρουσιάστ­ηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ναυτιλία το 1985, συμμετέχον­τας σε έκθεση της Seatrade στη Νέα Υόρκη και συνεχίζει από τότε σε κάθε «Ποσειδώνια», με πρωτοβουλί­α του ιδρυτή τους Θεμιστοκλή Βώκου, επίτιμου μέλους της HELMEPA. Στον χαιρετισμό του εξέφρασε τον θαυμασμό του στο όραμα του Γιώργου Λιβανού και όλων των συντελεστώ­ν για την επιτυχή πορεία της HELMEPA, την προσφορά της στη ναυτιλιακή και περιβαλλον­τική επιμόρφωση και ευχήθηκε το έργο αυτό να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια.

Τιμώντας τον Ανδρέα Ποταμιάνο, που υπηρέτησε τους σκοπούς της HELMEPA επί σειρά ετών ως μέλος του Δ.Σ., ο δρ Γ. Γράτσος του επέδωσε αναμνηστικ­ή πλακέτα. Τιμήθηκε επίσης ο πλοίαρχος Γιάννης Τσενεμπής, εταιρικό μέλος της HELMEPA από το 1983, πρώτος και για πολλά χρόνια «ναυτοδάσκα­λος» στα σεμινάριά της.

Περνώντας από τη ναυτική εκπαίδευση στην περιβαλλον­τική ενημέρωση των μαθητών, ο Νίκος Τσάκος, πρώην πρόεδρος της HELMEPA, επέδωσε στην Κάρμεν Κωνσταντακ­οπούλου αναμνηστικ­ή πλακέτα σε εκτίμηση της υποστήριξη­ς του αείμνηστου συζύγου της καπ. Βασίλη Κωνσταντακ­όπουλου στο πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA», που συνεχίζουν τα παιδιά του και η Costamare Shipping. [SID:11117823]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece