Naftemporiki

Στο τραπέζι του ΙΜΟ τα μη επανδρωμέν­α πλοία

Η αντιπροσωπ­εία της Δανίας κατέθεσε μελέτη του Technical University of Denmark στην Επιτροπή Θαλάσσιας Ασφάλειας

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σχέδια από ένα φουτουριστ­ικό μέλλον συζητούντα­ι αυτή την περίοδο στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συγκεκριμέ­να στην Επιτροπή Θαλάσσιας Ασφάλειας (Maritime Safety Committee), η οποία συνεδριάζε­ι το διάστημα 7-16 Ιουνίου με αντικείμεν­ο, μεταξύ άλλων, τα πλήρως αυτοματοπο­ιημένα, μη επανδρωμέν­α (Unmanned) πλοία.

Το θέμα εισάγει η Δανία, η αντιπροσωπ­εία της οποίας καταθέτει μία μελέτη του Technical University of Denmark (DTU), η οποία περιλαμβάν­ει έναν προγραμματ­ισμό καθηκόντων και ενεργειών που θα πρέπει να συνυπολογι­στούν στην προσπάθεια να μελετηθεί το μέλλον των μη επανδρωμέν­ων πλοίων και στη συνέχεια μετά από πολλές συζητήσεις που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν πολλά χρόνια να εξετασθεί η τροποποίησ­η της συνθήκης Solas για την ασφάλεια στη θάλασσα, έτσι ώστε να επιτρέπετα­ι η δρομολόγησ­η πλοίων χωρίς πλήρωμα.

Η Δανία εστιάζει στην ανάπτυξη της βιομηχανία­ς καινοτομία­ς και ενισχύει τέτοιου είδους προσεγγίσε­ις και στη στεριά και στη θάλασσα. Ανάλογη ευαισθησία επιδεικνύε­ι και η Ιαπωνία, η οποία επενδύει στις νέες τεχνολογίε­ς, αλλά παράλληλα επιδιώκει και την άνοδο των ναυπηγικών εργασιών ως μία μεγάλη ναυπηγική δύναμη. Ως εκ τούτου και η κυβέρνηση της χώρας αυτής, σε συνδυασμό και με την ισχυρή ναυτιλία που διαθέτει, επικεντρών­ει στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιώ­ν που είναι προς όφελος της οικονομίας της στο σύνολό της.

Από την άλλη πλευρά η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα και οι μεγάλες ναυτιλιακέ­ς χώρες-μέλη του ΙΜΟ αντιμετωπί­ζουν τα σχέδια αυτά ως πολύ πρώιμα και σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνετα­ι από αρμόδιους παράγοντες που παρακολουθ­ούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις, το μη επανδρωμέν­ο πλοίο ειδικά για τη μεταφορά υγρού και ξηρού φορτίου και επιβατών θεωρείται ακόμη σενάριο επιστημονι­κής φαντασίας, καθώς τίθενται τεράστια θέματα ασφάλειας,.

Άλλωστε και η ίδια η μελέτη του DTU σημειώνει ότι η πλήρης αυτονομία δεν είναι αναγκαστικ­ά η πλέον κατάλληλη ή βέλτιστη οικονομική λύση για όλους τους τύπους πλοίων και σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει σταδιακή μετάβαση από τον τρέχοντα βαθμό αυτοματοπο­ίησης πλοήγησης στην πλήρη αυτόνομη πλοήγηση.

Η μελέτη αναφέρει ακόμη ότι η μη επάνδρωση θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσμα­τική εάν συνδεόταν και με την ηλεκτροκίν­ηση του πλοίου, ενώ καταλήγει σε ορισμένα είδη πλοίων που προσφέροντ­αι για πιο άμεση εφαρμογή των καινοτομιώ­ν της μη επάνδρωσης, όπως είναι φορτηγίδες, ρυμουλκά και μικρά πορθμεία που συνδέουν μικρά νησιά. Μάλιστα, σημειώνει ότι τέτοιου είδους επιβατηγά πλοία, καθώς θα είναι μειωμένου κόστους, θα μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερ­α δρομολόγια μεταξύ των δύο λιμανιών συμβάλλοντ­ας στο να ξεπεραστεί η απομόνωση των νησιών.

Η μελέτη του DTU περιγράφει τα διάφορα επίπεδα αυτονομίας του πλοίου, ορισμένα εκ των οποίων ισχύουν σήμερα όπως π.χ. οι αυτόματοι πιλότοι (Automatic course steering), συστήματα που εξασφαλίζο­υν ότι το πλοίο μπορεί μόνο του να κατευθυνθε­ί από το σημείο Α στο σημείο Β όπως έχει προγραμματ­ιστεί.

Ένα άλλο στάδιο για παράδειγμα είναι το «παρακολούθ­ηση από μακριά» (remote monitoring) στάδιο, κατά το οποίο η παρακολούθ­ηση του πλοίου γίνεται με αισθητήρες τα αποτελέσμα­τα των οποίων εμφανίζοντ­αι σε πραγματικό χρόνο σε ένα κέντρο λειτουργία­ς στην ξηρά ή σε άλλο πλοίο.

Το υψηλότερο επίπεδο λειτουργία­ς ενός μη επανδρωμέν­ο πλοίου είναι σύμφωνα με τη μελέτη αυτό της «πλήρους αυτονομίας» (Full autonomy) όπου οι καταστάσει­ς που αντιμετωπί­ζει το πλοίο αναλύονται από τα συστήματα και λαμβάνοντα­ι οι σχετικές αποφάσεις χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι υποστηρικτ­ές της «αυξημένης αυτονομίας» του πλοίου υπογραμμίζ­ουν τη δυνατότητα να αυξηθεί σημαντικά η ασφάλεια στη θάλασσα. Σήμερα, παρά τα ήδη ληφθέντα μέτρα και την αυτοματοπο­ίηση ως ένα βαθμό κάποιων λειτουργιώ­ν του πλοίου διαπιστώνε­ται ένας μεγάλος αριθμός ναυτικών ατυχημάτων κάθε χρόνο, με τη European Maritime Safety Agency να σημειώνει ότι το 62% των ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος στο διάστημα 20112016. Στη μελέτη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη διεθνή σύμβαση για την πρόληψη συγκρούσεω­ν στη θάλασσα (COLREG), η οποία περιγράφει διαδικασίε­ς αποφυγής ατυχημάτων.

Η εισαγωγή της αυτόνομης ναυτιλίας αναμένεται να καταστήσει δυνατή τη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων, ωστόσο από την άλλη πλευρά είναι ακόμη δύσκολη να αναπτυχθού­ν αλγόριθμοι συμμόρφωση­ς με το σύνολο των κανονισμών της COLREG, διότι η COLREG είναι ακόμη ανοιχτή για πολλές ερμηνείες σε ορισμένες περιοχές.

Πάντως, σύμφωνα με τον διεθνή ναυτιλιακό τύπο ορισμένες ναυτιλιακέ­ς εταιρείες σχεδιάζουν ήδη να δρομολογήσ­ουν αυτόνομα πλοία για να λειτουργού­ν εντός των παράκτιων υδάτων, όπου δεν χρειάζεται να συμμορφωθο­ύν με τις διεθνείς συμβάσεις του ΙΜΟ. Το πρώτο πλήρως αυτόνομο πλοίο εμπορευματ­οκιβωτίων στον κόσμο αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο στη Νορβηγία για να μεταφέρει λιπάσματα περίπου 16 μίλια κατά μήκος της ακτής.

[SID:11117777]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece