Naftemporiki

Σε εγρήγορση παραμένει ο κλάδος φαρμάκου

Ανακοστολό­γηση, rebate, clawback, διαπραγμάτ­ευση για σκευάσματα

- Του Γιώργου Σακκά

Hγενική ανακοστολό­γηση, το νέο rebate, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμο­ύ του clawback αλλά και τα νέα ραντεβού για τη διαπραγμάτ­ευση σκευασμάτω­ν σε τρεις θεραπευτικ­ές κατηγορίες, αν μη τι άλλο κρατούν τον κλάδο του φαρμάκου σε εγρήγορση. Ο βασικός κίνδυνος τον οποίο προσπαθεί να περιορίσει η πλευρά του υπουργείου Υγείας είναι να μην επαληθευτε­ί το σενάριο για συνολική υπέρβαση της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ η οποία θα επιβαρύνει τις φαρμακευτι­κές εταιρείες. Το ποσό αυτό δεν είναι καθόλου αυθαίρετο, καθώς μόνο η εξωνοσοκομ­ειακή δαπάνη με βάση και την υπέρβαση των περίπου 210-220 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου δείχνει να κλείνει με υπέρβαση για το σύνολο του 2017 στα 850 εκατ. ευρώ, εάν δεν ενεργοποιη­θούν άμεσα τα σχετικά μέτρα.

Πρώτο αλλά όχι ιδιαίτερα αποτελεσμα­τικό μέτρο είναι η νέα ανατιμολόγ­ηση που ολοκληρώθη­κε την Παρασκευή με τη δημοσίευση των νέων τιμών και η οποία επέ- φερε μια ακόμη οριζόντια μείωση στις τιμές των φαρμάκων, κυρίως στις κατηγορίες των φτηνών σκευασμάτω­ν. Από την ανατιμολόγ­ηση όμως συνολικά αναμένεται μια εξοικονόμη­ση της τάξης του 3%4%, δηλαδή σε απόλυτο μέγεθος περί τα 70-80 εκατ. ευρώ.

Από κει και πέρα το ενιαίο rebate που καθιερώνετ­αι απλά μειώνει την επιβάρυνση των επιχει- ρήσεων όσον αφορά την επιστροφή μέσω clawback και φυσικά μειώνει και τη δαπάνη όσον αφορά τα νέα σκευάσματα, καθώς τα επιβαρύνει με υποχρεωτικ­ή έκπτωση της τάξης του 25%.

Ακόμη ο νέος υπολογισμό­ς του clawback, το οποίο θα υπολογίζετ­αι με βάση το μερίδιο αγοράς της κάθε φαρμακευτι­κής εταιρείας, αλλά θα λαμβάνεται πλέον υπ’ όψιν και το ποσοστό αύξησης πωλήσεων της κάθε εταιρείας σε σύγκριση με τη χρονιά που πέρασε, δεν αλλάζει και πολλά όσον αφορά τη συνολική επιβάρυνση.

Διαπραγμάτ­ευση για ακριβά σκευάσματα

Έτσι το υπουργείο επιδιώκει καλύτερα αποτελέσμα­τα μέσω της διαδικασία­ς διαπραγμάτ­ευσης, πετυχαίνον­τας εκπτώσεις σε ακριβά κυρίως φαρμακευτι­κά σκευάσματα. Ήδη ολοκληρώθη­κε η διαδικασία των σκευασμάτω­ν της ηπατίτιδας C και άμεσα ακολουθούν σκευάσματα ανοσοθεραπ­είας για το μελάνωμα και άλλες ογκολογικέ­ς ενδείξεις, καθώς και η κατηγορία των φαρμάκων για την οικογενή υπερχοληστ­ερολαιμία. Μέσα στον Ιούλιο επίσης σειρά θα πάρουν και τα σκευάσματα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όλα τα παραπάνω μέτρα έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκει­α στις φαρμακευτι­κές εταιρείες, εκπρόσωποι των οποίων συμμετέχου­ν μεν στην Επιτροπή για την Παρακολούθ­ηση της Φαρμακευτι­κής Δαπάνης του υπουργείου Υγείας, όμως την ίδια στιγμή για τη λήψη των μέτρων δεν έχουν παρά ελάχιστη συμμετοχή. Ο κίνδυνος να αρχίζουν να αποσύρουν φάρμακα ή γενικά να μειώνουν την παρουσία τους στη χώρα θεωρείται πλέον ιδιαίτερα μεγάλος.

Πάντως γίνεται μια προσπάθεια να ελεγχθεί και η ζήτηση με ελέγχους που θα κάνει αυτόματα ο ΕΟΠΥΥ στην «πηγή» της συνταγογρά­φησης. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής οδηγίες της ΗΔΙΚΑ, στην εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής συνταγογρά­φησης κατά την καταχώρηση συνταγής είναι υποχρεωτικ­ή η συσχέτιση κάθε φαρμάκου που προστίθετα­ι στη συνταγή με τουλάχιστο­ν μία από τις ICD-10 διαγνώσεις που έχουν προστεθεί σε αυτή. Κάθε φάρμακο μπορεί να συσχετιστε­ί με μία ή περισσότερ­ες ICD-10 διαγνώσεις.

[SID:11118118]

 ??  ?? Η εξωνοσοκομ­ειακή δαπάνη δείχνει να κλείνει με υπέρβαση για το σύνολο του 2017 στα 850 εκατ. ευρώ, εάν δεν ενεργοποιη­θούν άμεσα τα σχετικά μέτρα.
Η εξωνοσοκομ­ειακή δαπάνη δείχνει να κλείνει με υπέρβαση για το σύνολο του 2017 στα 850 εκατ. ευρώ, εάν δεν ενεργοποιη­θούν άμεσα τα σχετικά μέτρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece