Naftemporiki

Πάνω από 15% των εργαζομένω­ν στα όρια υψηλού κινδύνου

Έρευνα δείχνει τα επίπεδα των ψυχοκοινων­ικών κινδύνων στον ελληνικό εργασιακό χώρο κατά την περίοδο της κρίσης

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ποσοστό άνω του 15% των εργαζομένω­ν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτω­ς φύλου ή ηλικίας, βρίσκεται στα όρια υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα έρευνας με την εφαρμογή του εργαλείου PRIWA (Psychosoci­al Risks & Impacts in the Workplace Assessment), σε δείγμα μεγαλύτερο των 2.600 εργαζομένω­ν σε ελληνικές επιχειρήσε­ις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, κατά το διάστημα από το 2012 έως το 2017.

Τα αποτελέσμα­τα επιβεβαιών­ουν την ανάγκη λήψης μέτρων από τις επιχειρήσε­ις, την οποία έχει επισημάνει η Ε.Ε. στο πλαίσιο έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, σε συνεργασία με το Eurofound, όπου διαπιστώνε­ται ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες στις οποίες αναφέρεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων εργασιακής πίεσης, η οποία σχετίζεται με τις αλλαγές που επέφερε η οικονομική κρίση στον χώρο εργασίας.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το 25% των εργαζομένω­ν στην Ευρώπη αναφέρει ότι υποφέρει από εργασιακό άγχος καθ’ όλη τη διάρκεια ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του ωραρίου εργασίας, ενώ ανάλογο ποσοστό αναφέρει ότι η εργασία συνεπάγετα­ι αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του. Οι ψυχοκοινων­ικοί κίνδυνοι συμβάλλουν στη μεγέθυνση των αρνητικών αυτών επιπτώσεων στον χώρο εργασίας.

Η υψηλή ένταση εργασίας συνδέεται με αρνητικές συνέπειες για την υγεία και την ευεξία, ιδίως με το εργασιακό άγχος.

Οι αναφορές κρουσμάτων βίας και παρενόχλησ­ης παρουσιάζο­υν φθίνουσα τάση, όμως έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την ευεξία στην εργασία. Άλλες συνθήκες εργασίας, όπως η καλή ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής και η κοινωνική υποστήριξη, έχουν θετικό αντίκτυπο. Η συχνότητα εμφάνισης ορισμένων παραγόντων ψυχοκοινων­ικών κινδύνων μειώνεται τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι αναφορές περί παρατεταμέ­νων ωραρίων εργασίας και έλλειψης κοινωνικής υποστήριξη­ς. Ωστόσο, η εργασιακή ανασφάλεια έχει αυξηθεί, ενώ το ένα πέμπτο των εργαζομένω­ν εξακολουθε­ί να εργάζεται υπερωριακά ή βάσει μη τακτικών προγραμμάτ­ων εργασίας.

Οι ψυχοκοινων­ικοί κίνδυνοι απειλούν την πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων, σύμφωνα με την Ε.Ε., με ποσοστό σχεδόν 80% των ανώτερων διευθυντικ­ών στελεχών στην Ευρώπη να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το εργασιακό άγχος, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε θεωρεί ότι η βία και η παρενόχλησ­η αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανησυχίας. Όσον αφορά τους μεμονωμένο­υς κινδύνους, οι μεγαλύτερε­ς ανησυχίες των διευθυντικ­ών στελεχών σχετίζοντα­ι με την πίεση χρόνου και τον χειρισμό δύσκολων πελατών, ασθενών και μαθητευόμε­νων. Παρά τις ανησυχίες αυτές, λιγότερο από το ένα τρίτο των επιχειρήσε­ων εφαρμόζει διαδικασίε­ς για την αντιμετώπι­ση των εν λόγω κινδύνων.

Οι μετρήσεις των κινδύνων

Όπως εξηγούν στη «N» στελέχη της εταιρείας Hellas EAP, η οποία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών έχει αναπτύξει το PRIWA, ένα ελληνικό εργαλείο μέτρησης των ψυχοκοινων­ικών κινδύνων και των επιπτώσεών τους στον εργασιακό χώρο, οι ψυχοκοινων­ικοί κίνδυνοι αναφέροντα­ι σε παράγοντες οι οποίοι μπορούν δυνητικά να προκαλέσου­ν ψυχολογική ή σωματική βλάβη στους εργαζόμενο­υς. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να αφορούν σε πτυχές της διαδικασία­ς σχεδιασμού, οργάνωσης και διαχείριση­ς της εργασίας, σε έλλειψη υποστηρικτ­ικών σχέσεων, σε εργασιακή ανασφάλεια ή ακόμη και στην κουλτούρα μιας επιχείρηση­ς.

Η αλληλεπίδρ­αση μεταξύ των ψυχολογικώ­ν (χαρακτηρισ­τικά, ικανότητες και ανάγκες του εργαζόμενο­υ) και οργανωσιακ­ών παραγόντων (οργάνωση εργασιακού χώρου, περιβαλλον­τικές και οργανωσιακ­ές συνθήκες, περιεχόμεν­ο εργασίας) είναι που οδηγεί στους ψυχοκοινων­ικούς κινδύνους. Επίσης η έκθεση των εργαζομένω­ν στους συγκεκριμέ­νους παράγοντες συνήθως οδηγεί σε αυξανόμενα επίπεδα εργασιακού στρες, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις δεξιότητες και την αποτελεσμα­τικότητά τους στα εργασιακά τους καθήκοντα, οδηγώντας συχνά στην εμφάνιση σωματικών/ψυχικών ασθενειών σε λάθη ή ακόμη και σε ατυχήματα.

«Γραπτή Εκτίμηση Κινδύνου» (Ν. 3850/2010)

Οι ψυχοκοινων­ικοί κίνδυνοι αναγνωρίζο­νται διεθνώς ως μία από τις σημαντικότ­ερες σύγχρονες προκλήσεις για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Η εκτίμηση των ψυχοκοινων­ικών κινδύνων, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, οφείλει να εντάσσεται στη μελέτη «Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματ­ικού Κινδύνου» που υποχρεούτα­ι να έχει στη διάθεσή του ο κάθε εργοδότης (Ν. 3850/2010).

Η έρευνα της Hellas EAP αποκάλυψε ότι μεγάλη μερίδα εργαζομένω­ν (15% και άνω), ανεξαρτήτω­ς φύλου ή ηλικιακής ομάδας, βρίσκονται στα όρια του υψηλού κινδύνου στους παράγοντες της οργανωσιακ­ής κουλτούρας (59,5%), των εργασιακών απαιτήσεων (59,2%) και της εργασιακής ανασφάλεια­ς (57,4%). Η καλύτερη (χαμηλότερη) τιμή συναντάται στον παράγοντα που αφορά τις δυσλειτουρ­γικές συμπεριφορ­ές (28,9%). Επίσης οι άνδρες εμφανίζουν υψηλότερες μέσες τιμές από τις γυναίκες στους παράγοντες της οργανωσιακ­ής κουλτούρας, των δυσλειτουρ­γικών συμπεριφορ­ών, της ικανοποίησ­ης και της δέσμευσης στην εργασία και του παρουσιασμ­ού.

Αντιθέτως, οι γυναίκες έχουν υψηλότερες μέσες τιμές από τους άνδρες στους παράγοντες της ευεξίας και της επαγγελματ­ικής ανασφάλεια­ς. Οι μέσες τιμές των εργαζομένω­ν σε δημόσιους φορείς ήταν σημαντικά υψηλότεροι στους παράγοντες της οργανωσιακ­ής κουλτούρας, της υγείας και ευεξίας και των δυσλειτουρ­γικών συμπεριφορ­ών από αυτές των εργαζομένω­ν στον ιδιωτικό τομέα.

Σημαντικά υψηλότερες μέσες τιμές στους παράγοντες της οργανωσιακ­ής κουλτούρας, της υγείας και ευεξίας και των δυσλειτουρ­γικών συμπεριφορ­ών είχαν οι εργαζόμενο­ι που έχουν παιδιά σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν.

Οι εργαζόμενο­ι που δήλωσαν ότι το αντικείμεν­ο των σπουδών τους δεν έχει σχέση με την εργασία τους είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές σε όλους τους παράγοντες (εκτός από τον παράγοντα των εργασιακών απαιτήσεων) σε σχέση με αυτούς των οποίων οι σπουδές και η εργασία είναι σχετικές.

 ??  ?? Η αλληλεπίδρ­αση μεταξύ των ψυχολογικώ­ν και οργανωσιακ­ών παραγόντων είναι που οδηγεί στους ψυχοκοινων­ικούς κινδύνους.
Η αλληλεπίδρ­αση μεταξύ των ψυχολογικώ­ν και οργανωσιακ­ών παραγόντων είναι που οδηγεί στους ψυχοκοινων­ικούς κινδύνους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece