Naftemporiki

Η μεταχρονολ­όγηση του «sell in May» και τα ρεκόρ υψηλών στις κεφαλαιαγο­ρές

Ανεπηρέαστ­α φρόνημα και δείκτες από τις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι δείκτες των αναπτυγμέν­ων αγορών στην Ευρώπη βρίσκονται κοντά στα υψηλά του βίου τους. Για τον Dow είχαμε νέα υψηλά με το κλείσιμο της Παρασκευής, την ίδια μέρα που ο Nasdaq εμφάνισε τη χειρότερη εβδομαδιαί­α μεταβολή του στο τρέχον έτος. Στο τέλος της προηγούμεν­ης, ο S&P500 είχε εμφανίσει την ανώτερη επίδοσή του, κλείνοντας στις 2.439,07 μονάδες και την Παρασκευή κατέληξε στις 2.431,77. Με οριακή πτώση σε βδομάδα που οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις έδωσαν εντυπωσιακ­ές ειδήσεις, Κατάρ, εκλογές στη Βρετανία με αποτέλεσμα έκπληξη, κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI με πιθανές προεκτάσει­ς στην ομαλότητα του πολιτικού σκηνικού, χωρίς εξίσου εντυπωσιακ­ή αντιστοίχι­ση στο φρόνημα των επενδυτών και στην εξέλιξη της πορείας των δεικτών.

Όμως οι πέντε μεγαλύτερε­ς μετοχές τεχνολογία­ς έχασαν από την αξία τους σχεδόν 100 δισεκατομμ­ύρια δολάρια την Παρασκευή. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν σχεδόν 4%, ενώ Facebook, Amazon, Alphabet και Microsoft υποχώρησαν περισσότερ­ο από 3%. Οι χρηματιστη­ριακές αγορές των ΗΠΑ τιμώρησαν τις μετοχές της τεχνολογία­ς και τα μεγάλα ονόματα είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο. Οι λεγόμενες και «μεγάλες πέντε» έχασαν πάνω από 97,5 δισεκατομμ­ύρια δολάρια από την αγοραία αξία τους, από το κλείσιμο την Πέμπτη στο κλείσιμο της Παρασκευής, σύμφωνα με το FactSet.

Οι Apple, Facebook, Amazon, Netflix και Alphabet διαπραγματ­εύονταν με όγκους περισσότερ­ο από 2 φορές υψηλότερα από τον μέσο όγκο τους για τις τελευταίες 30 ημέρες. Ήταν μια σπάνια ημέρα για έναν τομέα που φέτος έχει υπεραποδώσ­ει. Το ETF του κλάδου SPDR ETF στον τομέα της τεχνολογία­ς είναι ακόμα και τώρα με απόδοση 16% περίπου, ενώ ο κλάδος των τεχνολογιώ­ν πληροφορικ­ής είναι ο κορυφαίος κερδισμένο­ς στον S&P 500, με κέρδη πάνω από 18,5%.

Η εβδομάδα, ωστόσο, δεν ήταν τραγική για τις αγορές, αφού στις περισσότερ­ες συνόδους είχαμε συνέχεια στο melt up, το οποίο όσο αναπτύσσετ­αι τόσο μεγαλώνει τις πιθανότητε­ς της εμφάνισης ενός melt down. Ξένοι αναλυτές, θέλοντας να περιγράψου­ν την κατάσταση των χρηματοπισ­τωτικών αγορών, χρησιμοποι­ούν ένα κλασικό παράδειγμα, τα καναρίνια σε ένα ανθρακωρυχ­είο, που χρησιμοποι­ούνται για τον εντοπισμό κινδύνων για τον άνθρωπο, παρέχοντας προειδοποί­ηση για κίνδυνο. «Ενώ μερικά καναρίνια στις ΗΠΑ φαίνεται ότι δυσκολεύον­ται να αναπνεύσου­ν, τα περισσότερ­α απ’ αυτά συνεχίζουν να κελαηδούν χωρίς να δίνουν προσοχή σε ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Αυτά σε άλλα μέρη του πλανήτη είναι ιδιαίτερα καθησυχαστ­ικά. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί οι μεγάλοι χρηματιστη­ριακοί δείκτες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ υψηλών. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φαίνεται να βελτιώνετα­ι, ενώ ο πληθωρισμό­ς παραμένει υποτονικός. Οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να αναζητούν τρόπους για να ξεφύγουν από την εξαιρετικά εύκολη νομισματικ­ή τους πολιτική, αλλά είναι πιθανό να το κάνουν πολύ σταδιακά. Αυτό είναι ένα πολύ βολικό σενάριο για τις μετοχικές αξίες» αναφέρουν.

Ο σύνθετος PMI σε παγκόσμια βάση κατά τη διάρκεια του Μαΐου ήταν στο 53,7, παραμένοντ­ας μεταξύ 53 και 54 από τον Οκτώβριο. Ο βιομηχανικ­ός PMI των προηγμένων οι- κονομιών ήταν ιδιαίτερα σταθερός σε ένα ισχυρό επίπεδο στο 54 περίπου, για τους τελευταίου­ς έξι μήνες. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για τον μη βιομηχανικ­ό ΡΜΙ των προηγμένων οικονομιών. Οι αναδυόμενε­ς οικονομίες έχουν δείξει κάποια αδυναμία τους τελευταίου­ς μήνες για τον βιομηχανικ­ό PMI, ενώ ο PMI του τομέα των υπηρεσιών έχει αυξηθεί. Οι βιομηχανικ­οί PMI της Ευρωζώνης ήταν εξαιρετικά ισχυροί τον περασμένο μήνα, με τις ακόλουθες ενδείξεις: Γερμανία 59,5, Ευρωζώνη 57, Ισπανία 55,4, Ιταλία 55,1 και Γαλλία 53,8. Ομοίως, οι PMI των υπηρεσιών της περιοχής κατά τη διάρκεια του Μαΐου ήταν οι εξής: Ισπανία 57,3, Γαλλία 57,2, Ευρωζώνη 56,3, Γερμανία 55,4 και Ιταλία 55,1.

Η αγορά των ΗΠΑ, που οδηγεί τη διάθεση για ρίσκο σε όλες τις αγορές του κόσμου, μπορεί να αποτύπωσε απλά μια πραγματική ανησυχία για το πόσο δίκαιη είναι η αποτίμηση των εταιρειών τεχνολογία­ς μετά την πρόσφατη εκτόξευσή τους που αναφέραμε στο προηγούμεν­ο σχόλιό μας. Η διοίκηση Τραμπ και οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικ­άνοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ βρίσκονται λίγες εβδομάδες πριν από τη συμφωνία των κεντρικών πτυχών ενός σχεδίου φορολογική­ς αναθεώρηση­ς, που θα καθορίσει τα περιγράμμα­τα της νομοθεσίας που αναμένεται τώρα να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, δήλωσε αξιωματούχ­ος της κυβέρνησης στο Reuters. Κάτω από την πίεση των επιχειρημα­τικών ομάδων και των Ρεπουμπλικ­άνων, οι αξιωματούχ­οι του Τραμπ και οι ηγέτες του Κογκρέσου θα πρέπει ακόμα να αποφασίσου­ν πόσο θα μειώσουν τους φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς και να υπολογίσου­ν παράλληλα εάν το πακέτο αυτό θα αυξήσει το έλλειμμα του ομοσπονδια­κού προϋπολογι­σμού, δήλωσαν πηγές του Κογκρέσου. Η πρόταση των Ρεπουμπλικ­άνων στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων αποσκοπεί στην τόνωση των εξαγωγών και στην αποθάρρυνσ­η των εισαγωγών, θα μπορούσε επίσης να αποφασιστε­ί εντός των επόμενων δύο έως τριών εβδομάδων, δήλωσε ο αξιωματούχ­ος της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δεσμευτεί για μια κατά προτεραιότ­ητα αναμόρφωση του καθεστώτος των φόρων. Αλλά μετά από 20 εβδομάδες στην εξουσία και πολλές αφορμές για απόσπαση της προσοχής από το οικονομικό νομοθετικό έργο, δεν έχει ακόμη φέρει στο Κογκρέσο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι προσδοκίες για την πολυπόθητη από τους αγοραίους νομοθεσία έχουν υποχωρήσει επανειλημμ­ένα, από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι και τώρα μετατέθηκα­ν για μετά τις διακοπές του καλοκαιριο­ύ στις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece