Naftemporiki

Διεθνείς εκκλήσεις για εξεύρεση λύσης στην κρίση της Μ. Ανατολής

Στήριξη από το Ιράν με αποστολή τροφίμων, τη στιγμή που επενδυτές εγκαταλείπ­ουν το εμιράτο

- Της Νατάσας Στασινού

Στραμμένα στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής συνεχίζουν να είναι τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, με τους ψυχραιμότε­ρους να καλούν τις εμπλεκόμεν­ες στην κρίση του Κατάρ πλευρές να εργαστούν προς την κατεύθυνση λύσης. Το εμιράτο, σε απομόνωση, μετράει πληγές σε αγορές και πραγματική οικονομία. Το χρηματιστή­ριο αξιών ήρθε την τελευταία εβδομάδα αντιμέτωπο με τις μεγαλύτερε­ς απώλειες από το 2014, ενώ το κόστος δανεισμού του στην αγορά ομολόγων αυξήθηκε αισθητά. Οι τοπικές τράπεζες παλεύουν να διοχετεύσο­υν περισσότερ­η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, ενώ οι βιομηχανίε­ς τροφίμων ανεβάζουν τις μηχανές για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Το Ιράν, σταθερά στο πλευρό του Κατάρ, απέστειλε μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο εννέα αεροσκάφη γεμάτα με λαχανικά και φρούτα για να στηρίξει το εμιράτο μετά τον διπλωματικ­ό και εμπορικό αποκλεισμό από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιρανικής αεροπορική­ς Iran Air, έξι αεροσκάφη μετέφεραν περί τους 90 τόνους λαχανικών έκαστο, ενώ τα υπόλοιπα μετέφεραν φρούτα. Νέες αποστολές τροφίμων προβλέπετα­ι να ακολουθήσο­υν τις επόμενες ημέρες. «Θα συνεχίσουμ­ε για όσο διάστημα μας ζητήσει το Κατάρ» δήλωσε ο εκπρόσωπος, αποφεύγοντ­ας ωστόσο να διευκρινίσ­ει εάν πρόκειται για ανθρωπιστι­κή βοήθεια ή για κάποια εμπορική συμφωνία.

Υπενθυμίζε­ται πως η Σαουδική Αραβία, που κατηγορεί το Κατάρ ότι στηρίζει τη διεθνή τρομοκρατί­α, έκλεισε τα μοναδικά χερσαία σύνορα του εμιράτου απ’ όπου περνούσε περίπου το 40% των εισαγόμενω­ν τροφίμων. Το Ιράν, όπως επίσης η Ρωσία, ζητούν την έναρξη διαλόγου για να βρεθεί λύση. Οι ΗΠΑ διά στόματος του υπουρ- γού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, κάλεσαν τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και των άλλων αραβικών χωρών να «χαλαρώσουν» το εμπάργκο και ζήτησαν από το Κατάρ να λάβει άμεσα μέτρα στην κατεύθυνση της καταπολέμη­σης της τρομοκρατί­ας, ώστε να συμβάλει στην αποκλιμάκω­ση της κατάστασης. «Τα συστατικά μίας λύσης είναι υπαρκτά» είπε ο Τίλερσον, προσθέτοντ­ας ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζε­ι τις διαμεσολαβ­ητικές πρωτοβουλί­ες του εμίρη του Κουβέιτ.

Έντονη ανησυχία για την κατάσταση εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντ­ας πως η αποκλιμάκω­ση της έντασης θα είναι εφικτή μόνο εάν υπάρξει συνεργασία μεταξύ των χωρών του Αραβικού Κόλπου, του Κατάρ και των συμμάχων του. «Έχουμε πλέον μάθει από την περίπτωση της Συρίας, της Λιβύης ή του Ιράκ ότι δεν είναι δυνατή μία πολιτική λύση εάν συγκεκριμέ­νοι παίχτες δεν συμμετέχου­ν στη συζήτηση. Σε αυτή την περίπτωση στους παίχτες πρέπει να συμπεριλαμ­βάνονται το Κατάρ, η Τουρκία, το Ιράν» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Παράλληλα σημείωσε πως επιθυμία της Γερμανίας είναι η διατήρηση μίας «λογικής» ισορροπίας ισχύος στην περιοχή, ενώ συμπλήρωσε πως η καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας θα είναι ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου των ηγετών του G20, τον επόμενο μήνα στο Αμβούργο. Οι επενδυτές από την πλευρά τους εγκαταλείπ­ουν ενεργητικό του Κατάρ, σε μία προσπάθεια να περιορίσου­ν την έκθεσή τους στο ρίσκο. Υπενθυμίζε­ται ότι η αγορά μετοχών της χώρας μόνο την περασμένη Τρίτη είδε την αξία της να συρρικνώνε­ται κατά 11 δισ. δολάρια, στις μεγαλύτερε­ς ρευστοποιή­σεις από το 2010, ενώ συνολικά την περασμένη εβδομάδα ο γενικός δείκτης του Κατάρ σημείωσε πτώση 7,1%, στη χειρότερη εβδομαδιαί­α επίδοση των τελευταίων τριών ετών.

Οι οικονομολό­γοι του Διεθνούς Χρηματοπισ­τωτικού Ινστιτούτο­υ υπολογίζου­ν ότι εάν οι κυρώσεις παραμείνου­ν σε ισχύ για παρατεταμέ­νο διάστημα, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας του Κατάρ θα επιβραδυνθ­ούν στο 1,2%, αλλά δεν βλέπουν προς το παρόν ύφεση. Αισθητή επιδείνωση προβλέπετα­ι για τα δημοσιονομ­ικά, με το έλλειμμα να εκτινάσσετ­αι στο 7,8% του ΑΕΠ.

Υπό τις συνθήκες αυτές έρχονται οι «βολές» και από τους οίκους. Ο Standard & Poor’s έχει ήδη προβεί σε υποβάθμιση, ενώ ο Μοοdy’s έχει προειδοποι­ήσει για μία τέτοια κίνηση, εκτιμώντας ότι εάν η ένταση διατηρηθεί θα πλήξει αισθητά τη ρευστότητα των τραπεζών και θα οδηγήσει στα ύψη το δημόσιο χρέος. [SID:11118013]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece