Naftemporiki

Το 2018 οι καρποί της συμφωνίας πετρελαίου

Η σταδιακή συρρίκνωση των αποθεμάτων θα οδηγήσει τις τιμές σε ανάκαμψη

-

Στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους αναμένεται να αποδώσει καρπούς η συμφωνία μεταξύ των πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών για μείωση της παραγωγής και εξισορρόπη­ση της αγοράς πετρελαίου που πλήττεται από υπερπροσφο­ρά, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ (φωτογραφία), από τη στιγμή που οι τιμές σημείωσαν κάθετη πτώση στην είδηση της αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Ο Σαουδάραβα­ς ομόλογός του, ο υπουργός Ενέργειας Χαλίντ ΑλΦαλίχ, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Καζακστάν ότι τα αποθέματα έχουν αρχίσει και μει- ώνονται παγκοσμίως και ότι οι μειώσεις αναμένεται να επιταχυνθο­ύν τους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες. Τα αποθέματα θα επι- στρέψουν στον πενταετές μέσο όρο τους -που είναι και ο στόχος του ΟΠΕΚ- πριν από το τέλος του έτους, όμως η Σαουδική Αραβία, που είναι και ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός του καρτέλ, ίσως να τροποποιήσ­ει την πολιτική της εάν οι μειώσεις στην παραγωγή δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπ­αραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλοι παραγωγοί, συμπεριλαμ­βανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν στις 25 Μαΐου να παρατείνου­ν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής, στην οποία κατέληξαν πέρυσι, έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018. Οι τι- μές υποχώρησαν ωστόσο, γιατί οι επενδυτές απογοητεύθ­ηκαν καθώς περίμεναν ακόμη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής και τα αποθέματα εξακολουθο­ύν να αυξάνονται στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας κ. Νόβακ θεωρεί ότι η συμφωνία αρχίζει να λειτουργεί και ότι τα παγκόσμια αποθέματα αργού υποχωρούν σταδιακά. Πιστεύει ακόμη ότι η ζήτηση θα ανακάμψει στο πρώτο τρίμηνο, ότι τα αποθέματα θα μειωθούν περαιτέρω, με τη Ρωσία να έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει τα πάντα για να εξισορροπή­σει την αγορά. Παρ’ όλα αυτά, τα αμερικανικ­ά αποθέματα γνώρισαν στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 2 Ιουνίου τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν Ενέργειας, καθώς ο μεγαλύτερο­ς καταναλωτή­ς πετρελαίου στον κόσμο αύξησε τις εισαγωγές του και περιόρισε τις εξαγωγές του.

Από την πλευρά του και ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμεντ αλ-Σάντα δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένο­ς στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Δήλωσε επίσης ότι οι συγκυρίες και η κρίση στην περιοχή δεν θα εμποδίσουν το εμιράτο του Κατάρ να παραμείνει δεσμευμένο στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής. [SID:11118136]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece