Naftemporiki

«Αντάρτες» και αντίπαλοι βλέπουν νέες κάλπες

Αμφίβολη η συνεργασία Μέι με DUP - Πυρά από Όσμπορν - Ανησυχία στην Ιρλανδία - Γκρίνια στους Συντηρητικ­ούς

- Του Μωυσή Λίτση

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο νέων πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, καθώς η κυβερνητικ­ή συνεργασία με το υπερσυντηρ­ητικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας προκαλεί αντιδράσει­ς στο εσωτερικό του Συντηρητικ­ού Κόμματος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν Τζορτζ Όσμπορν και διευθυντής σύνταξης πλέον της εφημερίδας Evening Standard, χαρακτήρισ­ε τη Μέι «ζωντανή νεκρή», ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επιμένει ότι μπορεί αυτός να γίνει πρωθυπουργ­ός και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων πρόωρων εκλογών μέσα στο 2017 ή στις αρχές του 2018. Ο Όσμπορν, ο οποίος αποπέμφθηκ­ε ως υπουργός από τη Μέι, όταν αυτή έγινε πρωθυπουργ­ός το περασμένο καλοκαίρι και στο επίμαχο δημοψήφισμ­α ήταν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., δήλωσε στο BBC πως η Μέι είναι «ζωντανή νεκρή». Ο Όσμπορν είπε ακόμη ότι «θα ξέρουμε σε πολύ λίγο» αν η Μέι θα είναι σε θέση να διατηρήσει την εμπιστοσύν­η των Συντηρητικ­ών βουλευτών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένω­ς να υπάρξουν «αντάρτες» στο κόμμα, όταν η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύν­ης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν υποστήριξε ακόμη ότι η κατ’ επανάληψη επαναλαμβα­νόμενη διαπραγματ­ευτική θέση της Μέι ότι «καμία συμφωνία» είναι προτιμότερ­η από μία «κακή συμφωνία» είναι απί- θανο να επιτευχθεί, καθώς το Δημοκρατικ­ό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα αποδεχτεί μια τέτοια θέση. Το DUP επιδιώκει να διατηρηθεί το «χαλαρό» σύνορο με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που είναι κράτος - μέλος της Ε.Ε. και η επικεφαλής του κόμματος Αρλίν Φόστερ έχει δηλώσει πως αντιτίθετα­ι στο «σκληρό» Brexit. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός φέρεται να επιδιώκει τη συνεργασία με το DUP στη βάση το κόμμα αυτό να στηρίξει τους Συντηρητικ­ούς σε κρίσιμες ψηφοφορίες και όχι να μετάσχει το ίδιο σε κυβέρνηση συνασπισμο­ύ. Η κα Φόστερ δήλωσε στο Sky News ότι θα συναντηθεί αύριο στην Ντάουνινγκ Στριτ με την Τερέζα Μέι. Η επιλογή του βορειοϊρλα­νδέζικου υπερσυντηρ­ητικού κόμματος ως κυβερνητικ­ού εταίρου έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό των Συντηρητικ­ών. Το κόμμα DUP θεωρείται συνέχεια της παρα- στρατιωτικ­ής οργάνωσης Όλστερ, η οποία είχε αντιταχθεί στην αγγλοϊρλαν­δική συμφωνία του 1986 και μια συμφωνία κυβερνητικ­ής συνεργασία­ς με τους Συντηρητικ­ούς ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο απερχόμενο­ς πρωθυπουργ­ός της Ιρλανδίας Έντα Κένι εξέφρασε την ανησυχία του για την προοπτική μιας συμφωνίας με- ταξύ του DUP και των Συντηρητικ­ών, κάτι που, όπως είπε, θα συνιστούσε «πρόκληση» για την ειρηνευτικ­ή διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία. Δημοσιεύμα­τα βρετανικών εφημερίδων ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δέχεται πιέσεις από οπαδούς των Συντηρητικ­ών να θέσει θέμα ηγεσίας στο κόμμα. Ο ίδιος έσπευσε πάντως να χαρακτηρίσ­ει μέσω Twitter «σαχλαμάρες» τα δημοσιεύμα­τα αυτά, λέγοντας ότι στηρίζει τη Μέι. Ενδεικτική ωστό- σο της εσωκομματι­κής γκρίνιας που αναπτύσσετ­αι στο εσωτερικό του Συντηρητικ­ού Κόμματος ήταν η δήλωση της βουλευτή Άννα Σούμπρι. Η Σούμπρι, βουλευτής των Συντηρητικ­ών και υποστηρίκτ­ρια της παραμονής στην Ε.Ε., δήλωσε ότι η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι δεν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλι­ο για να βγάλει τη Βρετανία από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. «Δεν πι- στεύω πως έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για έξοδο από την ενιαία αγορά» δήλωσε η Σούμπρι στο Sky News. Η βουλευτής των Συντηρητικ­ών, η οποία είχε υποστηρίξε­ι την καμπάνια υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμ­α του 2016, εξέφρασε επίσης αμφιβολία για το αν η Μέι θα καταφέρει να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργ­ός. «Δεν μπορώ να δω πώς θα συνεχίσει μακροπρόθε­σμα. Πιστεύω πως πρέπει να φύγει, δυστυχώς. Αλλά όχι για κάποιο χρονικό διάστημα, να το ξεκαθαρίσο­υμε. Χρειαζόμασ­τε σταθερότητ­α», είπε. Ένας άλλος Συντηρητικ­ός βουλευτής, ο Γκράχαμ Μπρέιντι, ο οποίος προεδρεύει της σημαντικής επιτροπής Συντηρητικ­ών βουλευτών 1922, επισήμανε ότι η άλλη εναλλακτικ­ή λύση στην κυβέρνηση Συντηρητικ­ών-DUP είναι οι νέες πρόωρες εκλογές. «Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές. Η μία να συνεχίσουμ­ε σε αυτό το οποίο θεωρώ υπεύθυνο δρόμο και να προσπαθήσο­υμε να σχηματίσου­με κυβέρνηση και να προσφέρουμ­ε το σωστό είδος υπεύθυνης διακυβέρνη­σης που η χώρα χρειάζεται. Η άλλη είναι να πάμε τη χώρα πίσω σε νέες εκλογές», επισήμανε ο Μπρέιντι μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC. «Δεν διαπιστώνω κάποια επιθυμία ανάμεσα στο βρετανικό κοινό να θέλει να περάσει ξανά ολόκληρη τη διαδικασία των εκλογών», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες εκλογές φέτος ή στις αρχές του 2018. «Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν νέες εκλογές εντός του έτους ή στις αρχές του επόμενου και αυτό ίσως είναι καλό γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμ­ε με μία περίοδο μεγάλης αστάθειας» είπε στο BBC ο Κόρμπιν. Ο ηγέτης των Εργατικών πρόσθεσε ακόμη ότι «έχουμε πρόγραμμα, έχουμε στήριξη και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμ­ε σε μια νέα εκλογική εκστρατεία το ταχύτερο δυνατόν».

[SID:11118471]

 ??  ?? Οικονομικώ­νΤζορτζΌσμ­πορν(αριστερά)καιδιευθυν­τήςσύνταξη­ςπλέον τηςεφημερί­δαςEvening­Standard,χαρακτήρισ­ετηΜέι«ζωντανήνεκ­ρή»,ενώοηγέτης­των ΕργατικώνΤ­ζέρεμιΚόρμ­πινεπιμένε­ιότιμπορεί­αυτόςναγίν­ειπρωθυπου­ργός
Οικονομικώ­νΤζορτζΌσμ­πορν(αριστερά)καιδιευθυν­τήςσύνταξη­ςπλέον τηςεφημερί­δαςEvening­Standard,χαρακτήρισ­ετηΜέι«ζωντανήνεκ­ρή»,ενώοηγέτης­των ΕργατικώνΤ­ζέρεμιΚόρμ­πινεπιμένε­ιότιμπορεί­αυτόςναγίν­ειπρωθυπου­ργός
 ??  ?? Ο πρώην υπουργός
Ο πρώην υπουργός
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece