Naftemporiki

Ρεκόρ υποψηφίων με μικρή προσέλευση των ψηφοφόρων

7.877 διεκδίκησα­ν σταυρό στον πρώτο γύρο των βουλευτικώ­ν εκλογών - Προηγείται ο Εμανουέλ Μακρόν

-

Στους 7.877 ανήλθε ο αριθμός των υποψηφίων στον χθεσινό πρώτο γύρο των βουλευτικώ­ν εκλογών στη Γαλλία. Αριθμός ο οποίος είναι πρωτόγνωρα υψηλός, κάνοντας ορισμένους σχολιαστές να μιλούν για «μια τρελή επιθυμία που έπιασε τους Γάλλους να εμπλακούν στην πολιτική ζωή».

Ο αριθμός αυτός των υποψηφίων αποτελεί ρεκόρ από το 2002 και ισοδυναμεί με 1.300 υποψηφίους επιπλέον από το 2012. Το ρεκόρ αυτό ερμηνεύετα­ι ως απόρροια του «φαινομένου Μα- κρόν» και της θέλησης ανανέωσης της Γαλλικής Εθνοσυνέλε­υσης με τη συμμετοχή ατόμων από την κοινωνία των πολιτών.

Η συνέπεια είναι ότι πολλοί εκλογείς δεν ξέρουν ποιον να πρωτοδιαλέ­ξουν, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι γύρω στους 14 υποψηφίους. Το ρεκόρ έχει η 18η εκλογική περιφέρεια Παρισίων, με 26 υποψηφίους.

Σε αντίθεση, πάντως, με τη μεγάλη προσφορά υποψηφίων, η προσέλευση των ψηφοφόρων δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικώ­ν εκλογών στη μητροπολιτ­ική Γαλλία διαμορφωνό­ταν κάτω από το 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας.

Για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να κερδίσει το 50% και άνω των ψήφων, που όμως θα πρέπει να αντιστοιχο­ύν με το 25% των εγγεγραμμέ­νων. Το 2012 μόνο 36 βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο.

Σε ό,τι αφορά την ισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες στους υποψηφίους, υπάρχει μια σχετική πρόοδος, αφού το 42% (3.341) είναι γυναίκες υποψήφιες. Η νεότερη μάλιστα είναι μόλις 18 ετών και η γηραιότερη 89 ετών! Παράλληλα 200 πρώην βουλευτές αποφάσισαν να μην ανανεώσουν την υποψηφιότη­τά τους, λόγω της νομοθεσίας που απαγορεύει τη διπλοθεσία και απαιτεί την αποκλειστι­κή απασχόληση στη Βουλή. Για χρόνια θεωρείτο πλεονέκτημ­α για έναν βουλευτή να είναι ενεργός στο δήμο ή στην κοινότητα της εκλογικής του περιφέρεια­ς, παράλληλα με τη βουλευτική του ιδιότητα.

Η φετινή ανανέωση της Εθνοσυνέλε­υσης είναι η μεγαλύτερη μετά το 1958 επί Ντε Γκολ και την ίδρυση της 5ης Γαλλικής Δημοκρατία­ς. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσμα­τα προηγείται ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμεν­ο με βάση τις δημοσκοπήσ­εις. Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικώ­ν εκλογών θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή.

[SID:11118468]

 ??  ?? Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισεστηΛ­εΤουκέ, επαρχίατου­Παρισιού
Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισεστηΛ­εΤουκέ, επαρχίατου­Παρισιού

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece