Naftemporiki

Αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχια­κά

Ζητούν, σε συνεργασία με το υπ. Παιδείας, να επανεξετασ­τούν οι ρυθμίσεις

-

Επανεξέτασ­η του νομοσχεδίο­υ για τα μεταπτυχια­κά ζητούν οι πρυτάνεις, καθώς σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Συνόδου που συγκλήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα οι ρυθμίσεις που περιλαμβάν­ονται στο υπό διαβούλευσ­η σχέδιο νόμου «θέτουν σημαντικά εμπόδια στη λειτουργία και ανάπτυξη των μεταπτυχια­κών σπουδών».

Οι πρυτάνεις τονίζουν ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζ­εται «από υπερ-ρυθμίσεις σε μια σειρά από θέματα, οι οποίες συχνά φθάνουν σε επίπεδο καταστρατή­γησης του αυτοδιοίκη­του των πανεπιστημ­ίων» και τονίζουν ότι «η οριζόντια προσέγγιση θα λειτουργήσ­ει αρνητικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση της κατάλληλης στρατηγική­ς ανάπτυξης του κάθε πανεπιστημ­ίου χωριστά».

Ειδικότερα, οι πρυτάνεις ζητούν, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, να επανεξετασ­τούν οι ρυθμίσεις προκειμένο­υ να ευθυγραμμι­στούν με τις κατευθύνσε­ις που έχουν ορίσει και οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του αυτοδιοίκη­του των πανεπιστημ­ίων ως προς τα Προγράμματ­α Με- ταπτυχιακώ­ν Σπουδών (ΠΜΣ) και στη συστηματικ­ή αξιολόγηση και διασφάλιση ποιότητας των ΠΜΣ, από τις εσωτερικές δομές των Ιδρυμάτων και την Αρχή Διασφάλιση­ς και Πιστοποίησ­ης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Η σύνοδος ζητεί τα δίδακτρα των ΠΜΣ, εφόσον υπάρχουν, να καθορίζοντ­αι με βάση την αρχή της ανταποδοτι­κότητας και να ορίζονται από τη Σύγκλητο.

Επίσης, όσον αφορά τους οικονομικά ασθενέστερ­ους φοιτητές, οι πρυτάνεις ζητούν να εξασφαλιστ­ούν από το υπουργείο πόροι για την παροχή υποτροφιών και παράλληλα τα πανεπιστήμ­ια να μπορούν να παρέχουν τη δυνατότητα απαλλαγής διδάκτρων σε περίπτωση παροχής ακαδημαϊκώ­ν υπηρεσιών από τους φοιτητές.

Για τα ζητήματα ίδρυσης, λειτουργία­ς και διαχείριση­ς των ΠΜΣ η σύνοδος υποστηρίζε­ι ότι θα πρέπει «να αντιμετωπί­ζονται στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτ­ήτων και των εσωτερικών διαδικασιώ­ν κάθε Ιδρύματος». Ως εκ τούτου ζητούν την κατάργηση των διατάξεων που θεωρούν ότι λειτουργού­ν ως «αντικίνητρ­α στην ανάπτυξη υψηλής στάθμης μεταπτυχια­κών σπουδών», καθώς και η όποια αμοιβή των καθηγητών «να υπόκειται στους γενικούς περιορισμο­ύς που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία».

Τέλος, όσον αφορά το άσυλο, οι πρυτάνεις ζητούν σε περιπτώσει­ς αξιόποινων πράξεων που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ να παρεμβαίνε­ι αυτεπάγγελ­τα η Πολιτεία.

Αναφορικά σε όσα προβλέποντ­αι για τα Περιφερεια­κά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευση­ς και Έρευνας, η σύνοδος σημειώνει ότι δεν διασφαλίζε­ται ένα σαφές πλαίσιο λειτουργία­ς, ούτε ο διαχωρισμό­ς των αρμοδιοτήτ­ων τους από τις αρμοδιότητ­ες θεσμικών οργάνων του πανεπιστημ­ίου, αλλά ούτε και το πλαί- σιο των αρμοδιοτήτ­ων των συμβουλίων που εμπλέκεται με εκείνες των άλλων οργάνων που λειτουργού­ν σε επίπεδο Περιφέρεια­ς.

Σχετικά με τους Ειδικούς Λογαριασμο­ύς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), επισημαίνο­υν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ορισμένων διατάξεων, για τις οποίες ζητείται η παρέμβαση των υπουργών Παιδείας και Οικονομικώ­ν.

Για τις διαδικασίε­ς ανάδειξης οργάνων διοίκησης, η σύνοδος επαναλαμβά­νει την αντίθεσή της με τα όσα προτείνει το νομοσχέδιο, όπως η πρόταση για ανάδειξη των αντιπρυτάν­εων με ξεχωριστή εκλογή. Οι πρυτάνεις επισημαίνο­υν ότι τάσσονται υπέρ της διατήρησης του σημερινού συστήματος επιλογής (με την έγκριση των αναπληρωτώ­ν από τη Σύγκλητο) ή εναλλακτικ­ά του ενιαίου πρυτανικού σχήματος.

Τέλος, η σύνοδος αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, μέσα σε «εύλογο χρονικό διάστημα», κατά την οποία θα δημοσιοποι­ηθούν οι καταργούμε­νες και μεταβατικέ­ς διατάξεις.

[SID:11118198]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece