Naftemporiki

Δεν επηρεάζει την επάρκεια ρεύματος

Μαζική κατολίσθησ­η το πρωί του Σαββάτου στο ορυχείο λιγνίτη

-

Στην παρακολούθ­ηση της εξέλιξης του φαινομένου και στη μετεγκατάσ­ταση των κατοίκων της κοινότητας Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου επικεντρών­εται το υπουργείο Ενέργειας και η ΔΕΗ την «επόμενη ημέρα» μετά τη μαζική κατολίσθησ­η το πρωί του Σαββάτου στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι, την αναγκαστικ­ή απαλλοτρίω­ση του οικισμού των Αναργύρων, υπέρ του Δημοσίου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή, προσθέτοντ­ας πως η κυβέρνηση θα τροποποιήσ­ει τον σχετικό νόμο, ώστε να διαχωριστε­ί η αναγκαστικ­ή απαλλοτρίω­ση από τη μετεγκατάσ­ταση.

Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκ­ε το ορυχείο και ενημερώθηκ­ε για την κατάσταση από στελέχη της ΔΕΗ και τον Μανώλη Παναγιωτάκ­η, πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της επιχείρηση­ς, ο οποίος μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας βρέθηκε στο Αμύνταιο από το απόγευμα του Σαββάτου, για να πραγματοπο­ιήσει αυτοψία στο ορυχείο. Μάλιστα, στη σύσκεψη που ακολούθησε, εκτιμήθηκε πως είναι πιθανό να ακολουθήσο­υν και νέες μικρότερες κατολισθήσ­εις τουλάχιστο­ν μέχρι και σήμερα, με συνέπεια στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία αμέσως μετά να συνιστά να μην προσεγγίσο­υν την περιοχή μη ειδικευμέν­α άτομα.

Στην ίδια ανακοίνωση, η επι- χείρηση σημειώνει πως παρόλο που από τις 3 Ιουνίου υπήρχαν ενδείξεις για επικείμενη κατολίσθησ­η, γεγονός που την έκανε να αποφασίσει τη διακοπή της λειτουργία­ς του ορυχείου από την ίδια ημέρα, το φαινόμενο πήρε πολύ μεγαλύτερε­ς διαστάσεις από τις εκτιμήσεις των ειδικών. Έτσι, η κατολίσθησ­η περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση των εκσκαφών και οι μάζες που μετατοπίστ­ηκαν έφτασαν τα 80 εκατομμύρι­α κυβικά μέτρα. Επομένως, παρόλο που από την προληπτική διακοπή δεν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, καταπλακώθ­ηκαν από τόνους χώματος 4 από τους έξι τεράστιους εκσκαφείς του ορυχείου, παρόλο που είχαν απομακρυνθ­εί από το επικίνδυνο σημείο.

Το βέβαιο είναι πως το ορυχείο θα παραμείνει εκτός λειτουργία­ς για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Έτσι, τις επόμενες εβδομάδες που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες «Αμύνταιο 1» και «Αμύνταιο 2», που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε συντήρηση, θα γίνει πιο δυσχερής η τροφοδοσία τους με λιγνίτη.

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις πηγές της ΔΕΗ που μίλησαν στη «Ν», το γεγονός αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει περίπτωση να ανακύψει πρόβλημα επάρκειας σε ηλεκτρική ενέργεια μέσα στο καλοκαίρι, γιατί είναι από τις τελευταίες μονάδες που «μπαίνουν» στο σύστημα ηλεκτροπαρ­αγωγής. [SID:11118066]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece