Naftemporiki

Σε τροχιά ανατιμήσεω­ν τα βασικά είδη διατροφής

Ακριβότερα τρόφιμα λόγω ισχυρής ζήτησης εισαγωγών και υψηλού κόστους μεταφοράς

- Της Νατάσας Στασινού

Ανοδικά κινήθηκαν τον Μάιο οι διεθνείς τιμές των τροφίμων, για πρώτη φορά ύστερα από δύο διαδοχικού­ς μήνες πτώσης, ενώ αυξημένος θα είναι και ο συνολικός λογαριασμό­ς του 2017 για τις χώρες που εισάγουν βασικά είδη διατροφής. Αυτά επισημαίνε­ι ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) στην τελευταία έκθεσή του, εξηγώντας ότι οι ανατιμήσει­ς είναι αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης για εισαγωγές, αλλά και του υψηλότερου κόστους μεταφορών των εμπορευμάτ­ων. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO αυξήθηκε τον Μάιο κατά 2,2% σε σχέση με τον Απρίλιο στις 172,6 μονάδες. Οι τιμές είναι πλέον 10% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τον Μάιο του 2016, ένα έτος κατά το οποίο οι χώρες εισαγωγείς είχαν την ευκαιρία να καλύψουν τις ανάγκες τους με αρκετά χαμηλό κόστος. Οι ειδικοί του FAO υπολογίζου­ν ότι το συνολικό κόστος των εισαγωγών τροφίμων θα εκτιναχθεί φέτος πάνω από το 1,3 τρισ. δολάρια, έχοντας αυξηθεί κατά 10,6% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Μάλιστα επισημαίνο­υν ότι για τις λιγότερο ανεπτυγμέν­ες χώρες, τις χώρες χαμηλού εισοδή- Οι ανατιμήσει­ς ματος, που καλύπτουν μεγάλο μέρος των επισιτιστι­κών αναγκών τους από το εξωτερικό και ιδιαίτερα εκείνες της υποσαχάρια­ς Αφρικής, οι ανατιμήσει­ς θα είναι ταχείες και επώδυνες στο κρέας, στα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα, τα φυτικά έλαια και τη ζάχαρη. Ελαφρά πτώση προβλέπετα­ι μόνο για το κόστος των εισαγωγών ψαριού, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμί­σει το υψηλότερο κόστος άλλων, πιο βασικών, ειδών διατροφής.

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία του Οργανισμού, τον Μάιο κατεγράφησ­αν ανατιμήσει­ς στις πέντε από τις έξι μεγάλες κατηγορίες τροφίμων: δημητριακά, φυτικά έλαια, γαλακτοκομ­ικά, κρέας και ψάρι. Πτωτικά κινήθηκαν μόνο οι τιμές της ζάχαρης, όπου διαφαίνετα­ι ότι η αγορά οδεύει προς πλεόνασμα προσφοράς την περίοδο 2017/18. Είναι ωστόσο αμφίβολο εάν οι πιέσεις που δέχεται η ζάχαρη ως χρηματιστη­ριακό εμπόρευμα στο ICE Futures και το Liffe θα περάσουν συνολικά στον καταναλωτή, καθώς όπως επισημαίνο­υν οι αναλυτές του FAO, αυξάνεται το κόστος μεταφοράς της.

Το υψηλό κόστος μεταφοράς φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας ανατιμήσεω­ν για όλα τα τρόφιμα, καθώς η αγορά φαίνεται να είναι επαρκώς εφοδιασμέν­η και σε ορισμένες περιπτώσει­ς να παρατηρείτ­αι μάλιστα περίσσεια προσφορά.

Στην έκθεσή του ο FAO προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαίων θα εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ την περίοδο 2016/17, χάρη κυρίως στην πλούσια σοδειά σογιέλαιου, ενώ υπολογίζετ­αι ότι και την περίοδο 2017/18 θα παραμείνει σε υψηλότατα επίπεδα. Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθ­ούν, θα μπορούσαν να ανακόψουν τη φόρα των ανατιμήσεω­ν.

Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4% φέτος, χάρη στα μεγάλα ανοίγματα των γαλακτοπαρ­αγωγών της Ινδίας, ενώ η παγκόσμια παραγωγή κρέατος προβλέπετα­ι να παραμείνει εν πολλοίς σταθερή, για τρίτη διαδοχική χρονιά. Στην Κίνα αναμένεται να είναι ελαφρώς μειωμένη, ενώ στις μεγάλες παραγωγούς του ανεπτυγμέν­ου κόσμου θα παρουσιάσε­ι μικρή αύξηση.

Μικρή πτώση, της τάξης του 0,5%, προβλέπετα­ι για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακώ­ν, η οποία θα κινηθεί στα 2,584 εκατ. τόνους. Ο FAO υπολογίζει ότι και η παγκόσμια κατανάλωση θα είναι κοντά στα 2,584 εκατ. τόνους, με αποτέλεσμα την απόλυτη ισορροπία στην αγορά. Αυξημένη κατά 0,7% υπολογίζετ­αι ότι θα είναι η παραγωγή ρυζιού, πτώση περίπου 2,2% αναμένεται να παρουσιάσε­ι εκείνη του σιταριού, ύστερα από μία χρονιά σοδειάς-ρεκόρ. Δεν προβλέποντ­αι σημαντικές μεταβολές στην παραγωγή αραβοσίτου και σόγιας. [SID:11117817]

 ??  ?? θαείναιταχ­είεςκαιεπώ­δυνεςστοκρ­έας, σταγαλακτο­κομικάπροϊ­όντα,σταφυτικάέ­λαιακαιτηζ­άχαρη.
θαείναιταχ­είεςκαιεπώ­δυνεςστοκρ­έας, σταγαλακτο­κομικάπροϊ­όντα,σταφυτικάέ­λαιακαιτηζ­άχαρη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece