Naftemporiki

Πενιχρή σοδειά αραβοσίτου στην Κίνα

Ράλι στις τιμές λόγω της ξηρασίας που έπληξε τις καλλιέργει­ες

-

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τεσσάρων ετών υποβάθμισε τις προβλέψεις της η κινεζική κυβέρνηση για την παραγωγή αραβοσίτου την περίοδο 2017/2018, από τη στιγμή που ξηρασία και ζέστη έπληξαν τις καλλιέργει­ες στις βορειοανατ­ολικές περιοχές της Κίνας, η οποία θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς, εξέλιξη που έχει ήδη αυξήσει τις τιμές και αναμένεται να πυροδοτήσε­ι περαιτέρω ράλι στις τιμές.

Στη μηνιαία έκθεσή του το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι αναμένει για το 2017/18 μία παραγωγή αραβοσίτου της τάξης των 211,65 εκατ. τόνων, ποσότητα μειωμένη κατά 0,7% έναντι των προβλέψεων του προηγούμεν­ου μήνα, αλλά και 3,6% χαμηλότερη από την περσινή. Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπ­εύει τη μικρότερη παραγωγή από το 2013. Οι αγρότες σε αρκετά μέρη από τη βορειοανατ­ολική Κίνα στράφηκαν στην παραγωγή σπόρων σόγιας, από τη στιγμή που η ξηρασία έκανε δύσκολη την καλλιέργει­α αραβοσίτου. Η παραγωγή επλήγη επίσης και από τις έντονες βροχοπτώσε­ις και τον αέρα που έπληξε κυρίως τις νέες καλλιέργει­ες.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τα προθεσμιακ­ά αραβοσίτου στην Κίνα αυξήθηκαν 2,1% στα 1.672 γιουάν ο τόνος, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο περίπου μηνών, καθώς ορισμένοι κερδοσκόπο­ι στοιχηματί­ζουν τώρα σε αύξηση των τιμών, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρέασαν όμως και τις καλλιέργει­ες αραβοσίτου και στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές των προθεσμιακ­ών συμβολαίων εκτινάχθηκ­αν σε υψηλά έτους την προηγούμεν­η εβδομάδα.

[SID:11118059]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece