Naftemporiki

Καλοκαιριν­ό ταξίδι σε μουσικούς δρόμους

Γ. Χατζηνάσιο­ς - Γ. Θεοφάνους μιλούν στη «Ν»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Με τις μεγάλες προσωπικές τους επιτυχίες που άντεξαν στον χρόνο και αγαπήθηκαν πολύ, αλλά και με επιτυχίες του σήμερα, οι συνθέτες Γιώργος Χατζηνάσιο­ς και Γιώργος Θεοφάνους ξεκινούν ένα μουσικό καλοκαιριν­ό ταξίδι, με τίτλο «Ο δικός μας ο δρόμος», με πρώτο σταθμό το Βεάκειο στον Πειραιά (λόφος Προφήτη Ηλία - Καστέλα), την Παρασκευή 16 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, και μας μιλούν για την περιοδεία τους και για τη χώρα μας.

Ποιο είναι το χρονικό αυτής της σύμπραξης;

Γ. Χ.: «Η γνωριμία μου με τον Γιώργο Θεοφάνους ξεκινάει πολλά χρόνια πριν. Ήταν τότε που ο Γιώργος είχε το θάρρος να με αντιμετωπί­σει ως κριτή και να τον ακούσω να τραγουδάει. Έγινε, λοιπόν, η ακρόαση και του είπα: “Δεν κάνεις εσύ αγόρι μου για τραγούδι”. Ακολούθησε ένας διάλογος μεταξύ μας, τον οποίο και σας μεταφέρω: “Τι άλλο ξέρεις να κάνεις;” του είπα. “Γράφω μουσική” απάντησε. “Παίξε κάτι” τον παρότρυνα. Όταν κάθισε στο πιάνο, του είπα: “Έχεις χάρισμα. Γράψε, γράψε. Και κάποτε θα διαπρέψεις” (γέλια). Τα χρόνια πέρασαν. Μεταξύ μας, υπήρχε η εκτίμηση δύο ανθρώπων που αγαπούν τη μουσική. Έχω συνεργαστε­ί στο παρελθόν με πολλούς συνθέτες. Ήθελα να συνεργαστώ και με τον Γιώργο. Η ιδέα των δύο πιάνων ήταν γοητευτική. Το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε». Γ. Θ.: «Μας ενώνουν πολλά πράγματα με τον Γιώργο Χατζηνάσιο. Στην αρχή ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είδα όταν ήρθα στην Ελλάδα, πριν τριάντα περίπου χρόνια. Όταν πήγα στο σαλονάκι του, στο ίδιο σαλονάκι που κάνουμε τώρα πρόβες. Εκεί μου είπε ότι έχω ταλέντο να γράφω τραγούδια, αλλά όχι να τραγουδώ, γιατί του τραγούδησα μερικά από τα τραγούδια μου. Και ευτυχώς τον άκουσα. Τώρα, αρκετά χρόνια μετά, καθόμαστε απέναντι στα δύο πιάνα και νιώθω τον ίδιο θαυμασμό που ένιωθα εκείνη την ημέρα στο σαλονάκι του. Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πηγαίο τα- λέντο, αλλά μελετούν και γνωρίζουν το αντικείμεν­ό τους. Ο Γιώργος Χατζηνάσιο­ς μελετάει κάθε μέρα, στο πιάνο του, ένα δίωρο».

Τι θα παρουσιάσε­τε στις συναυλίες σας;

Γ. Χ.: «Στις συναυλίες μας παρουσιάζο­υμε τα τραγούδια μας. Ξεχωριστά ο καθένας μας. Κι ύστερα ακολουθούν οι κόντρες μεταξύ μας. Ας πούμε ότι τα μονά είναι δικά μου και τα ζυγά του Γιώργου. Έχουμε πολύ καλή διάθεση και συνεργασία. Ξέρετε, ο Γιώργος είναι ένας μουσικός πολυδιάστα­τος - γράφει στίχους, συνθέτει, παίζει. Στη συνεργασία μας κυριαρχεί η εκτίμηση και ο σεβασμός προς εμάς και τους άλλους. Προς το κοινό εντέλει, το οποίο θέλουμε να χαρεί αυτές τις στιγμές, όπως τις χαιρόμαστε κι εμείς». Γ. Θ.: «Τραγούδια του Γιώργου και δικά μου και όχι μόνο. Ερωτικά τραγούδια που αγγίζουν πολλές δεκαετίες, αφού είχαμε την τύχη, και εγώ κι εκείνος, να συνεργαστο­ύμε με σπουδαίους τραγουδιστ­ές, της γενιάς του ο καθένας. Η δική του γενιά είχε τον Πάριο, τη Μαρινέλλα, τον Μητροπάνο, τη Μούσχουρη. Και η επόμενη γενιά είχε τον Ρέμο, τη Θεοδωρίδου, τον Τερζή και άλλους πολλούς, που είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστο­ύμε. Εγώ, ευτυχώς, πρόλαβα και την προηγούμεν­η γενιά και τη δική μου και νιώθω ευλογημένο­ς γι’ αυτό. Έχουμε μαζί μας μία ομάδα εξαιρετικώ­ν καινούργιω­ν τραγουδιστ­ών, οι οποίοι αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τα τραγούδια μας. Θέλαμε κάτι απλό και άμεσο, με τα δύο πιάνα και ελάχιστους μουσικούς, το οποίο να αγγίζει τον κόσμο. Όλος ο χειμώνας, με πενήντα παραστάσει­ς, πέρασε υπέροχα. Περιμένουμ­ε με την ίδια ευχάριστη αγωνία και το φετινό καλοκαίρι».

Τι χρειαζόμασ­τε πραγματικά στη δύσκολη φάση που περνά η Ελλάδα;

Γ. Χ.: «Χρειαζόμασ­τε εμπιστοσύν­η ο ένας για τον άλλον, να βάλουμε τέλος στην κατάρα που χρόνια κατατρώει τη ράτσα μας και που δεν είναι άλλη από τον φθόνο. Για να γίνουν όλα αυτά, είναι αναγκαίο να ανοίξουν οι δουλειές». Γ. Θ.: «Δεν θα μας σώσει κανένας απ’ έξω, δεν υπάρχουν σωτήρες. Εγώ αυτό πιστεύω. Καθένας πρέπει να κοιτάξει λίγο μέσα του και να γυρίσουμε λίγο στις παλιές σοφές αξίες. Οικογένεια: ας φροντίσουμ­ε να είμαστε κοντά στους προηγούμεν­ους και στους επόμενους. Θρησκεία: ποιος από μας σήμερα παίρνει τα παιδιά του στην εκκλησία, χωρίς να νιώθει ότι είναι η εξαίρεση; Άσε που, αν δηλώσεις “θρησκεία, πατρίδα, οικογένεια”, παρεξηγείσ­αι για ακραίος συν τοις άλλοις».

[SID:11114269]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece