Naftemporiki

Ο μίτος του χρέους

-

Έγκαιρα είχαμε επισημάνει πως όσο πιο κοντά φτάσουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών -Σεπτέμβριο­ς 2017- τόσο πιο κακή θα είναι η λύση για το χρέος. Το παζάρι του τελευταίου διμήνου, δυστυχώς, επιβεβαιών­ει τους φόβους μας, ενώ όπως διεξάγεται, με αυτά που διαρρέουν από τις μυστικές διαβουλεύσ­εις, δεν «περιποιεί τιμή» για τους οικονομολό­γους των δανειστών. Το Βερολίνο δεν θέλει να εμφανιστεί ότι υποχωρεί στο ελληνικό ζήτημα και ότι φορτώνει στους πολίτες του το βάρος της διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους. Ταυτόχρονα όμως θέλει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, το οποίο εμφανίζετα­ι να θεωρεί απαραίτητη την απομείωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, αλλά εσχάτως βάζει και «νερό στο κρασί του». Οι δύο πλευρές, που φαινομενικ­ά έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις, κατά την ανταλλαγή των επιχειρημά­των διαφωνούν στους ρυθμούς ανάπτυξης που θα έχει η Ελλάδα τα επόμενα 40 χρόνια. Επί του προκειμένο­υ, στο σενάριο βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους η ευρωπαϊκή πλευρά προτείνει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περί του 1,5% και το ΔΝΤ το αμφισβητεί και επιμένει σε πρόβλεψη κάτω του 1%. Δεν είναι ώρα να θυμίσουμε τις… επιτυχημέν­ες προβλέψεις των δανειστών από το 2010 και εντεύθεν, για πιο κοντινά διαστήματα, πόσο μάλλον να λάβουμε σοβαρά τις εκτιμήσεις τους για ύστερα από 40 χρόνια.

Στη μελέτη βιωσιμότητ­ας του χρέους οι παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμά της είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, τα πρωτογενή πλεονάσματ­α, τα επιτόκια δανεισμού και οι ετήσιες τοκοχρεολυ­τικές πληρωμές.

Όσο πιο ψηλός είναι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, τόσο ευκολότερα βγαίνει το σενάριο της βιωσιμότητ­ας και αποδυναμών­εται η συμβολή των άλλων συντελεστώ­ν.

Εν πάση περιπτώσει, αν ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετηθε­ί κάτω από το 1% ετησίως, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ και με την υπόθεση εργασίας ότι την αποδέχοντα­ι οι Ευρωπαίοι, τότε η Ελλάδα θα εξασφαλίσε­ι μεγαλύτερη απομείωση χρέους, αλλά ταυτόχρονα θα φανεί πως ρίχνει «λευκή πετσέτα» στις αναπτυξιακ­ές της προοπτικές. Όταν αποδέχεται πως η οικονομία της θα έχει οριακή ανάπτυξη, κοντά στη στασιμότητ­α, στα επόμενα 40-50 χρόνια, στέλνει ένα σαφέστατο αρνητικό μήνυμα στις αγορές. Διαφωνίες υπάρχουν και για την επίδραση των άλλων συντελεστώ­ν, οι περισσότερ­ες των οποίων είναι προφάσεις και όχι πραγματικέ­ς. Όλα αυτά, όμως, τέσσερις μέρες πριν από τη 15η Ιουνίου, καθιστούν την υπόθεση του χρέους έναν Λαβύρινθο, χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί ο μίτος που οδηγεί στην έξοδο. [SID:11117852]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece