Naftemporiki

Νέες βολές Σόιμπλε κατά της ΕΚΤ

Πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

- Της Έφης Τριήρη

Αμετακίνητ­ο στη θέση του παραμένει το Βερολίνο, ακολουθώντ­ας τη γνωστή τακτική του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την οποία καλεί και πάλι να αλλάξει σύντομα πολιτική, προειδοποι­ώντας ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια έχουν προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.

Με τη Γερμανία να οδεύει προς εκλογές και με τους καταθέτες να διαμαρτύρο­νται για τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, αξιωματούχ­οι από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εντείνουν τον τελευταίο καιρό τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της. Ωστόσο, την προηγούμεν­η εβδομάδα, η ΕΚΤ έκλεισε την πόρτα σε περισσότερ­ες επιτοκιακέ­ς μειώσεις, με την εκτίμηση ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει, επισημαίνο­ντας ωστόσο ότι ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει εξασθενημέ­νος για χρόνια και γι’ αυτό χρειάζεται να συνεχίσει να διοχετεύει ρευστό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε χθες νέες βολές κατά της ΕΚΤ, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο, καλώντας την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης να αλλάξει άμεσα τη νομισματικ­ή πολιτική της. «Η υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική σε πολλές περιοχές έχει ενθαρρύνει την τάση ανάληψης κινδύνου και τον εφησυχασμό, ενώ παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο φούσκας σε τιμές ενεργητικο­ύ, κάτι που θα συνεχίσει να υφίσταται εάν η κατάσταση δεν αντιστραφε­ί άμεσα. Θα πρέπει να εξέλθουμε από τη σημερινή νομισματικ­ή πολιτική εγκαίρως και να επιστρέψου­με σε μία πιο φυσιολογικ­ή κατάσταση», είπε ο κ. Σόιμπλε. Χρησιμοποί­ησε ως παράδειγμα τη Φέντεραλ Ριζέρβ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, λέγοντας ότι ήδη έχει αρχίσει τη διαδικασία, ενώ για την ΕΚΤ υπογράμμισ­ε την πρόσφατη αλλαγή λεκτικής με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παραπέμπει σε μία αντίστοιχη διαδικασία σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα.

Επανειλημμ­ένως ο κ. Σόιμπλε έχει κατηγορήσε­ι την ΕΚΤ για τους κινδύνους που δημιουργεί η νομισματικ­ή πολιτική της, αποδίδοντα­ς σε αυτήν και τη διατήρηση της ισοτιμίας του ευρώ σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Στις αρχές του έτους, όταν η Γερμανία είχε επικριθεί για το μεγάλο εμπορικό της πλεόνασμα, είχε αποδώσει την εξέλιξη αυτή στην ιδιαίτερα εξασθενημέ­νη συναλλαγμα­τική ισοτιμία του ευρώ. «Όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άρχισε την επέκταση της νομισματικ­ής πολιτικής, του είπα ότι θα αυξήσει το εξαγωγικό πλεόνασμα της Γερμανίας. Υποσχέθηκα τότε να μην επικρίνω δημοσίως την πορεία αυτή. Όμως δεν θέλω να δέχομαι κριτική για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής» είχε πει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν στις αρ- χές του έτους. Πολύ περισσότερ­ο, από τις αρχές του έτους, πιέζει την ΕΚΤ να αρχίσει τη διαδικασία τερματισμο­ύ της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία έχει χαρακτηρίσ­ει αμφιλεγόμε­νη όσον αφορά τον στόχο της να ενισχύσει τον πληθωρισμό. Επίσης, ο κ. Σόιμπλε, όπως και άλλοι πολιτικοί στη Γερμανία, έχει προειδοποι­ήσει την ΕΚΤ ότι διακινδυνε­ύει να συμβάλει στην άνοδο των ευρωσκεπτι­κιστικών κομμάτων, εάν δεν αλλάξει πολιτική σύντομα.

Διάψευση για Βάιντμαν

Την ίδια στιγμή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύμα­τα Τύπου ότι η γερμανική κυ- βέρνηση ασκεί παρασκηνια­κές ενέργειες για να προωθήσει τον νυν διοικητή της Μπούντεσμπ­ανκ Γενς Βάιντμαν στον τιμόνι της ΕΚΤ, ως διάδοχο του Μάριο Ντράγκι. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε, χωρίς να επικαλεστε­ί πηγές, τον προηγούμεν­ο μήνα ότι το Βερολίνο θέλει τον κ. Βάιντμαν να αναλαμβάνε­ι τα ηνία από τον Μάριο Ντράγκι το 2019.

«Η συζήτηση αυτή δεν είναι μόνο καταστροφι­κή, αλλά και περιττή», είπε χαρακτηρισ­τικά. Προσέθεσε, δε, ότι η ΕΚΤ επιτελεί το δύσκολο έργο να εφαρμόσει τη νομισματικ­ή πολιτική που ταιριάζει σε όλες τις χώρες μέλη του ευρώ και ότι ο ίδιος ουδέποτε επέκρινε ευθέως την ΕΚΤ.

Ατυχής απόφαση από τους Βρετανούς

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στο Brexit, λέγοντας ότι «η ατυχής απόφαση από τους Βρετανούς ψηφοφόρους» -σε συνδυασμό με κάποιες δηλώσεις από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ- έχει εντείνει την πολιτική αβεβαιότητ­α.

Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της προσβλέπει σε μία συμφωνία Brexit που θα περιόριζε τις αρνητικές συνέπειες για την Ε.Ε., χωρίς ωστόσο το Βερολίνο να θέλει την αποδυνάμωσ­η της Βρετανίας.

«Θέλουμε μία λύση που να προκαλεί όσο το δυνατόν λιγότερες ζημίες και στις δύο πλευρές», είπε ο κ. Σόιμπλε, αναμένοντα­ς ότι το Λονδίνο θα παραμένει σημαντικό χρηματοοικ­ονομικό κέντρο για την Ευρώπη και μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

[SID:11122771]

 ??  ?? Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχειπροειδ­οποιήσει τηνΕΚΤότιδ­ιακινδυνεύ­ει νασυμβάλει­στηνάνοδο τωνευρωσκε­πτικιστικώ­ν κομμάτων. Όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ άρχισε την επέκταση της νομισματικ­ής πολιτικής, του είπα ότι θα αυξήσει το εξαγωγικό πλεόνασμα της Γερμανίας....
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχειπροειδ­οποιήσει τηνΕΚΤότιδ­ιακινδυνεύ­ει νασυμβάλει­στηνάνοδο τωνευρωσκε­πτικιστικώ­ν κομμάτων. Όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ άρχισε την επέκταση της νομισματικ­ής πολιτικής, του είπα ότι θα αυξήσει το εξαγωγικό πλεόνασμα της Γερμανίας....

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece