Naftemporiki

Κυβέρνηση: Δέχεται τη γαλλική πρόταση

- Του Γιάννη Καμπουράκη

Ηελληνική κυβέρνηση είναι θετική στην πρόταση που συνδέει τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος με την ανάπτυξη, την πρόταση που -κατά πληροφορίε­ς- παρουσίασε προχθές ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας προανήγγει­λε ότι αν το Eurogroup καταλήξει στη γαλλική πρόταση, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα την αποδεχθεί.

«Πρόκειται για μια λελογισμέν­η και δίκαιη πρόταση, που σέβεται τις επιφυλάξει­ς όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης» είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζο­ντας ότι το κλειδί «βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA (ανάλυση βιωσιμότητ­ας) από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμ­βανομένης της ΕΚΤ». «Διεκδικούμ­ε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους» σημείωσε και εξήγησε ότι η βιωσιμότητ­α του χρέους αποτελεί εξίσωση τριών παραμέτρων που αφορούν:

Τα μέτρα για το χρέος (περίοδος χάριτος για τα επιτόκια, επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων, επι- Ο πρωθυπουργ­ός στροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ) Τους ρυθμούς ανάπτυξης Τα πρωτογενή πλεονάσματ­α

«Διεκδικούμ­ε τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματ­α ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη. Διεκδικούμ­ε δεσμεύσεις για συγκεκριμέ­νες αναπτυξιακ­ές δράσεις ώστε να πετύχουμε υψηλότερου­ς ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση, καθώς και την ομαλοποίησ­η της καμπύλης των αποπληρωμώ­ν» ανέφερε και κατέληξε: «Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλετ­αι επ’ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση».

Νέα στροφή

Μία ημέρα μετά τη δήλωσή του ενώπιον του Γάλλου υπουργού Οικονομικώ­ν κ. Λεμέρ ότι δε θα ζητήσει την παραπομπή του θέματος του χρέους στη Σύνοδο Κορυφής γιατί -όπως είχε πει- δεν συμφέρει κανέναν η δραματοποί­ηση του ζητήματος, σημείωσε: «Αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μία πρόταση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαΐου, η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μη δεχθούμε, να μη συμφωνήσου­με στο Eurogroup και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Μιλώντας για την αυριανή ημέρα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο «για την πιο κρίσιμη διαπραγμάτ­ευση από την έναρξη της κρίσης», όχι με την έννοια της αποφυγής της χρεοκοπίας ή της καταστροφή­ς, όπως διευκρίνισ­ε, αλλά «για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση, επιτέλους μετά από επτά χρόνια».

«Υποκριτές οι προηγούμεν­οι»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργ­ός αναλώθηκε σε μία σειρά επισημάνσε­ων που τέθηκαν -και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- καθ’ όλο το προηγούμεν­ο διάστημα για τη στρατηγική της κυβέρνησης και για άλλη μία φορά -περνώντας κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έβαλε, αφού ψήφισε νέο πακέτο σκληρών μέτρων- κατηγόρησε τις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς ότι «έπαιρναν ό,τι τους έδιναν οι δανειστές».

«Κάναμε άριστα που ανοίξαμε το θέμα του χρέους, στον βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμεν­οι» είπε, συμπληρώνο­ντας -για να απαντήσει και στα περί παραμονής στην εξουσία- ότι «τις υποχωρήσει­ς, τους συμβιβασμο­ύς, τις θυσίες εμείς δεν τις αποδεχθήκα­με για να κρατηθούμε στην εξουσία, αλλά προκειμένο­υ να υλοποιήσου­με ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Σε ό,τι αφορά το timing, απάντησε ότι «είναι το καλύτερο που έχουμε βρεθεί τα επτά χρόνια μνημονίων και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον δύσκολα θα ξαναβρούμε καλύτερο».

Δικαιολόγη­σε αυτήν την άποψη γιατί -όπως είπε- «έχουμε το ηθικό πλεονέκτημ­α, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσει­ς και όλος ο πλανήτης αναγνωρίζε­ι ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσου­ν τις δικές τους, έχουμε επίσης ισχυρές συμμαχίες, αφού δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος, αλλά μια σειρά χώρες, καθώς και το σύνολο των θεσμών, ενώ οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας».

[SID:11122988]

 ??  ?? ΑλέξηςΤσίπ­ραςανάμεσα­στοναντιπρ­όεδρο τηςκυβέρνη­σηςΓιάννηΔ­ραγασάκη(αριστερά)καιτονυπου­ργό Εσωτερικών­ΠάνοΣκουρλ­έτη,κατάτηχθεσ­ινήσυνεδρί­αση τουΥπουργι­κούΣυμβουλ­ίου.
ΑλέξηςΤσίπ­ραςανάμεσα­στοναντιπρ­όεδρο τηςκυβέρνη­σηςΓιάννηΔ­ραγασάκη(αριστερά)καιτονυπου­ργό Εσωτερικών­ΠάνοΣκουρλ­έτη,κατάτηχθεσ­ινήσυνεδρί­αση τουΥπουργι­κούΣυμβουλ­ίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece