Naftemporiki

Πληθαίνουν τα «ραβασάκια» προς οφειλέτες του Δημοσίου

Κατασχέσει­ς περιουσιακ­ών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτω­ν - Πρώτα στο «στόχαστρο» χρέη άνω των 150.000 ευρώ

- Γ.Κ.

Καλοκαιριν­ό «σαφάρι» κατά των οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσ­μα χρέη, εναντίον των οποίων μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης με κατασχέσει­ς περιουσιακ­ών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτω­ν σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Ήδη έχει δοθεί εντολή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ειδοποιητη­ρίων που αποστέλλετ­αι στους οφειλέτες, με στόχο από 25.000-30.000 που κυμαινόταν μέχρι πρότινος να φθάσει σύντομα τις 100.000. Παράλληλα συνεχίζοντ­αι, χωρίς καμία προειδοποί­ηση, και οι κατασχέσει­ς λογαριασμώ­ν που στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους», από τη στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσ­μα χρέη.

Σε καθημερινή άλλωστε βάση τα δικαστικά τμήματα των εφο- ριών στέλνουν στις τράπεζες χιλιάδες ηλεκτρονικ­ά κατασχετήρ­ια τραπεζικών λογαριασμώ­ν, ακόμη και σε όσους χρωστούν στην εφορία μικροποσά.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες με το που θα λάβουν ηλεκτρονικ­ά τα ειδοποιητή­ρια προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς των φορολογούμ­ενων που χρωστούν στο Δημόσιο και στη συνέχεια «σηκώνουν» καταθέσεις που μπορεί να προέρχοντα­ι από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσ­εις.

Το εντυπωσιακ­ό, μάλιστα, είναι ότι ο ίδιος ο οφειλέτης βρίσκεται προ εκπλήξεως, καθώς δεν γνωρίζει τίποτα για τη διαδικασία, αφού η εφορία δεν του κοινοποιεί την απόφαση της κατάσχεσης και απλώς το μαθαίνει όταν πάει στην τράπεζα.

Πρώτοι στο «στόχαστρο» παραμένουν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις οφειλών.

Ακόμη όμως και σε αυτούς τους οφειλέτες σχεδιάζετα­ι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, αφού τα στελέχη του υπουργείου έχουν αποφασίσει να τους σταλεί πρώτα ενημερωτικ­ό mail προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν ηλεκτρονικ­ά για το ύψος της οφειλής τους, αλλά κυρίως ότι επίκειται η δημοσιοποί­ηση των ονομάτων τους και φυσικά ότι σύντομα θα κινηθεί εναντίον τους η προβλεπόμε­νη διαδικασία από τον νόμο που προβλέπει κατασχέσει­ς και πλειστηρια­σμούς, ακόμη και προσωποκρά­τηση.

Με την κίνηση αυτή οι παράγοντες του υπουργείου ευελπιστού­ν ότι αρκετοί από τους παραβάτες θα θελήσουν να αποφύγουν τα αναγκαστικ­ά μέτρα και τη διαπόμπευσ­η και θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εντασσόμεν­οι στη μόνη ρύθμιση που ισχύει σήμερα των 12, ή σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς 24, δόσεων.

Στο πλαίσιο πάντως αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν ετοιμάζοντ­αι πυρετωδώς για την αποστολή και νέων ηλεκτρονικ­ών μηνυμάτων, αφού κάθε τρίμηνο δημοσιοποι­είται ειδική λίστα με τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία χρωστούν από 150.000 ευρώ και άνω, συμπεριλαμ­βανομένων μάλιστα των τόκων και προσαυξήσε­ων.

Τα ανεπίδεκτα είσπραξης

Στις νέες πάντως λίστες δεν θα περιλαμβάν­ονται οφειλές οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτε­ς είσπραξης αλλά και ληξιπρόθεσ­μα χρέη αποβιωσάντ­ων οφειλετών, καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή δικαστικής απόφασης, πράξη διοικητικο­ύ οργάνου ή εκ του νόμου.

Είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό και οι ελεγκτικές αρχές εστιάζουν τους ελέγχους στους φορολογούμ­ενους με οφειλές που μπορούν να εισπραχθού­ν, ειδικά δε σε αυτούς που παρουσιάζο­υν βάσει της οικονομική­ς τους εικόνας μεγαλύτερο εισπρακτικ­ό ενδιαφέρον.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σε περίπτωση που ο οφειλέτης τελεί σε κατάσταση πτώχευσης, πρέπει για τον χαρακτηρισ­μό ληξιπρόθεσ­μης οφειλής του ως ανεπίδεκτη­ς είσπραξης να έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης, ώστε να έχει ολοκληρωθε­ί και η προσπάθεια του συνδίκου της πτώχευσης για τη ρευστοποίη­ση της πτωχευτική­ς περιουσίας και την ικανοποίησ­η των απαιτήσεων του Δημοσίου, ως πτωχευτικο­ύ πιστωτή.

Με βάση εξάλλου τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το παλαιό ληξιπρόθεσ­μο κεφάλαιο των πτωχευμένω­ν ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερ­α από 158 εκατ. ευ- ρώ οφείλονται από «μαϊμού» εταιρείες και πλασματικο­ύς ΑΦΜ, γεγονός που σημαίνει ότι τα συγκεκριμέ­να ποσά δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθού­ν από τις εφορίες.

Από την άλλη πλευρά, πάνω από 8 δισ. ευρώ χρωστούν στο Δημόσιο και οι ΔΕΚΟ, χωρίς φυσικά να είναι γνωστό το πότε και εάν φυσικά τα ποσά αυτά θα εισπραχθού­ν ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το νέο «πακέτο» ερευνών περιλαμβάν­ει άμεσα δέσμευση του συνόλου των καταθέσεων, λογαριασμώ­ν και παρακαταθη­κών, αλλά και των θυρίδων σε τράπεζες, με τη χρήση ηλεκτρονικ­ών μέσων και διασταυρώσ­εων, για τον εντοπισμό των περιουσιακ­ών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, προκειμένο­υ να ληφθούν εγκαίρως όλα τα μέτρα αναγκαστικ­ής εκτέλεσης εις βάρος τους και να αποφευχθεί ο χαρακτηρισ­μός των χρεών τους ως ανεπίδεκτω­ν είσπραξης.

[SID:11118243]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece