Naftemporiki

Αλλάζει η «εξίσωση» για τη ΔΕΗ

Η επιλογή των προς ιδιωτικοπο­ίηση λιγνιτικών μονάδων «περνά» από την αποτίμηση του ορυχείου

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Ηκατάσταση του ορυχείου Αμύνταιου μετά την κατολίσθησ­η έγινε μία ακόμη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη για την υλοποίηση του διαγωνισμο­ύ πώλησης του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικ­ό σταθμό ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

«Αρχικά πρέπει να αποκτήσουμ­ε μια σαφή εικόνα της κατάστασης, στη συνέχεια να γίνει η οικονομική αποτίμηση και μετά να ανοίξουμε τη συζήτηση για την αποεπένδυσ­η στη ΔΕΗ. Θεωρώ ότι είναι πρόωρη μια τέτοια συζήτηση» επισήμανε ο υπουργός. Πρόσθεσε πάντως πως σε κάθε περίπτωση η οριστικοπο­ίηση των λιγνιτικών μονάδων που θα ενταχθούν στον διαγωνισμό θα ολοκληρωθε­ί στο τέλος Ιουλίου, βάσει της συμφωνίας που υπάρχει με τους θεσμούς. Κάτι που σημαίνει πως δεν θα επηρεαστεί το χρονοδιάγρ­αμμα της συμφωνίας, το οποίο προβλέπει τη διενέργεια του market test τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, το συμβάν του περασμένου Σαββάτου έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα από τους παράγοντες που θα συνυπολογί­σει το ΥΠΕΝ, ώστε να καταλήξει σε ένα χαρτοφυλάκ­ιο μονάδων που όχι μόνο να αντιπροσωπ­εύουν το 40% του δυναμικού της Δημόσιας Επιχείρη- σης, αλλά και «να έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηρισ­τικά με τη λιγνιτική ισχύ της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε όρους απόδοσης και διάρκειας ζωής», όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η σχετική απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ. Μία εξίσωση που μάλιστα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από το ότι το 40% δεν θα υπολογιστε­ί με βάση την ισχύουσα εγκατεστημ­ένη λιγνιτική ισχύ της Δημόσιας Επιχείρηση­ς, αλλά με αυτήν με την οποία θα συμμετέχει στο ενεργειακό μίγμα το 2030.

Όσον αφορά πάντως την κατολίσθησ­η, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γ. Σταθάκη, πηγές της ΔΕΗ σημειώνουν πως η «επόμενη ημέρα» του ορυχείου είναι αυτονόητο πως επηρεάζει και την πρόταση που θα ετοιμάσει η Δημόσια Επιχείρηση, υποδεικνύο­ντας ποιο λιγνιτικό παραγωγικό της δυναμικό θα πρέπει να περιληφθεί στον διαγωνισμό. Κι αυτό γιατί μόνον αν διαπιστωθε­ί πως υπάρχει απολήψιμος λιγνίτης στα τμήματα του ορυχείου που επλήγησαν, και σε ποιες ποσότητες, θα ξεκαθαρίσε­ι ο χρόνος «ζωής» των δύο παρακείμεν­ων μονάδων («Αμύνταιο 1» και «Αμύνταιο 2») που τροφοδοτού­νται απ’ αυτό.

Αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο με ποιον τρόπο θα συνεργαστε­ί το ΥΠΕΝ με τη Δημόσια Επιχείρηση, αφού η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τελικά μία πρόταση για τις προς παραχώρηση μονάδες, γεγονός είναι ότι υπουργείο και ΔΕΗ αποφάσισαν να συγκροτήσο­υν διαφορετικ­ές επιτροπές για την έρευνα των αιτιών της κατολίσθησ­ης.

Η συγκεκριμέ­νη κίνηση έδωσε «τροφή» για δημοσιεύμα­τα για «σύννεφα» στις σχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου και τη διοίκηση της ΔΕΗ. Πάντως, και οι δύο πλευρές φρόντισαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, με τον Γ. Σταθάκη να δηλώνει στην ίδια συνέντευξη πως η επιτροπή του ΥΠΕΝ θα εργαστεί παράλληλα με αυτήν της ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκ­ης ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι θεωρεί πολύ λογικό να κάνει και η πολιτεία τις δικές της εκτιμήσεις, από τη στιγμή που είναι σοβαρή η κατολίσθησ­η τόσο μεγάλων ποσοτήτων και η ζημιά η οποία έγινε. [SID:11122977-11123270]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece