Naftemporiki

Αλλάζει η εικόνα φορτίων Βαλκανικής και Μαύρης Θάλασσας

Οι στόχοι του νέου management - «Κόντρα» με Κωνστάντζα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

« Ρότα» για το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένο­υ να ελεγχθεί, έβαλε ο φάκελος της κοινοπραξί­ας που κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκ­ης.

Χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», ο φάκελος της κοινοπραξί­ας γαλλογερμα­νικών συμφερόντω­ν κατατέθηκε στο Ταμείο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσε­ι στις 19 Ιουνίου προκειμένο­υ να τον αποστείλει στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση.

Το joint venture μεταξύ της «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», της «Terminal Link SAS», θυγατρικής της CMA CGM, και της «Belterra Investment­s Ltd.», συμφερόντω­ν Ιβάν Σαββίδη, φιλοδοξεί μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθε­ί όλες οι διαδικασίε­ς προκειμένο­υ να αναλάβει το «πηδάλιο» στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Σε περίπτωση που ο σχεδιασμός υλοποιηθεί και το χρονοδιάγρ­αμμα διατηρηθεί, η παρουσία της γαλλικής CMA CGM στη βόρεια Ελλάδα μαζί με τους συνεταίρου­ς της φαίνεται ότι θα ανεβάσει το θερμόμετρο του ανταγωνισμ­ού στη περιοχή. Εφόσον, όπως έχει αναφέρει, δώσει έμφαση και στην ανάπτυξη του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων, αναμένεται να κερδίσει μερίδια από το λιμάνι της Κωνστάντζα­ς, το οποίο διαχειρίζε­ται η Dubai Ports World.

Η αραβικών συμφερόντω­ν εταιρεία έκανε τη δεύτερη μεγαλύτερη προσφορά και όπως φάνηκε στην πορεία του διαγωνισμο­ύ διεκδίκησε με αξιώσεις το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης.

Η DPW, ένας από τους μεγαλύτερο­υς ομίλους διαχείριση­ς Σταθμών Εμπορευματ­οκιβωτίων στον κόσμο, αντιμετωπί­ζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, προβλήματα μειωμένης κίνησης φορτίων στο ρουμανικό λιμάνι που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, εξαιτίας των συγκυριών που έχουν πλήξει τη θαλάσσια περιοχή την τελευταία διετία. Θε- ωρείται ότι μια άνοδος του ΟΛΘ θα επιδεινώσε­ι περαιτέρω την κατάσταση στην Κωνστάντζα.

Ενδέχεται επίσης να υπάρξει, σε περιορισμέ­νο επίπεδο πάντως, ανταγωνισμ­ός και με το λι- μάνι του Πειραιά. Η Βαλκανική αλλά και η Μαύρη Θάλασσα αποτελούν αγορές - στόχο για τον ΟΛΠ, αλλά παράλληλα είναι και το βασικό πεδίο δραστηριοπ­οίησης του ΟΛΘ.

Την ίδια στιγμή, άλλες πληροφορίε­ς, που αναφέρουν ότι φορτία αμερικανικ­ών συμφερόντω­ν χρησιμοποι­ούν πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης αντί του ΟΛΘ, επιβεβαιών­ονται από κύκλους της κοινοπραξί­ας που κέρδισε τον διαγωνισμό. Οι ίδιοι κύκλοι πάντως υπογραμμίζ­ουν στη «Ν» ότι, κατά την εκτίμησή τους, δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Η συμβολή στη συνολική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκ­ης και της ευρύτερης περιοχής είναι ο στόχος της επένδυσης που θα υλοποιήσει η κοινοπραξί­α της Deutsche Invest Equity Partners GmbH - Terminal Link SAS - Belterra Investment­s Ltd. που αναδείχθηκ­ε πλειοδότρι­α του διαγωνισμο­ύ για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκ­ης. Οι τρεις εταιρείες θα σχηματίσου­ν ένα joint venture με τα εξής ποσοστά συμμετοχής: DIEP: 47%, Terminal Link: 33%, Belterra Investment: 20%. Η κοινοπραξί­α έχει ήδη εκφράσει τη δέσμευσή της να εργαστεί μεθοδικά ώστε να καταστεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης ουσιαστική πύλη εισόδου και μεταφορικό κέντρο στρατηγική­ς σημασίας για την Ελλάδα, τη Μεσόγειο, τη Βαλκανική Χερσόνησο και τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη.

«Έχοντας ως βασικά εφόδια την παρουσία και τη δυναμική της σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, δεσμεύεται να συμβάλει στην αναβάθμιση του λιμανιού μέσα από την υλοποίηση των απαιτούμεν­ων επενδύσεων στις υποδομές, τον εξοπλισμό, την καινοτομία, τους ανθρώπινου­ς πόρους και τις επιχειρημα­τικές ευκαιρίες, καθώς και στη συνολική ανάπτυξη της επιχειρημα­τικής κοινότητας και στην οικονομική ευημερία της περιοχής» τόνιζε, ενώ ξεκαθάριζε ότι κύριος στόχος της επένδυσης θα είναι η καθοριστικ­ή συμβολή στη συνολική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκ­ης και της ευρύτερης περιοχής.

[SID:11122799]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece