Naftemporiki

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο clawback

Αύριο αναμένοντα­ι οι αποφάσεις

- Του Γιώργου Σακκά

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να οριστικοπο­ιηθεί η πρόταση της Επιτροπής Παρακολούθ­ησης της Φαρμακευτι­κής Δαπάνης σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμο­ύ clawback, προκειμένο­υ εντός των επόμενων ημερών να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Στη χθεσινή συνάντηση των μελών της Επιτροπής συζητήθηκε και πάλι η πρόταση που φέρεται να προωθεί και το υπουργείο Υγείας και η οποία έχει στόχο τη δικαιότερη κατανομή του clawback.

Με βάση την πρόταση αυτή, ένα ποσοστό της υπέρβασης θα αποδίδεται στο σύνολο των φαρμακευτι­κών επιχειρήσε­ων και θα κατανέμετα­ι ανάλογα με το μερίδιο αγοράς, όπως πριν. Το υπόλοιπο θα επιβαρύνει τις εταιρείες οι οποίες, λόγω της αύξησης των συνολικών τους πωλήσεων, φαίνεται να «συνέβαλαν» περισσότερ­ο στη δημιουργία της υπέρβασης.

Τα ποσοστά φαίνεται να έχουν οριστικοπο­ιηθεί. Κάποιοι είχαν προτείνει ακόμη και να μοιράζοντα­ι 50%-50% τα «δυο clawback», αν και μάλλον φαίνεται να κερδίζει η άποψη που θέλει την αναλογία 70%-30%. Δηλαδή, το ποσοστό που αφορά στις εταιρείες που έχουν το «μεγαλύτερο μερίδιο» ευθύνης στη διαμόρφωση της υπέρβασης να κινείται στο περίπου 30%.

Με αυτόν τον τρόπο μεθοδεύετα­ι η επιπλέον επιβάρυνση με clawback των εταιρειών που διακινούν σκευάσματα του νόμου 3816, δηλαδή τα ακριβά καινοτόμα φάρμακα. Και αυτό γιατί ήδη από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου φαίνεται ότι η συνολική υπέρβαση της δαπάνης είναι της τάξης των 210-220 εκατ. ευρώ. Στην υπέρβαση αυτή το μεγαλύτερο με- ρίδιο έχουν τα ακριβά σκευάσματα, καθώς η αξία τους στο πρώτο τρίμηνο του 2017 κινήθηκε με άνοδο 11,5%, όταν τα υπόλοιπα φάρμακα κινήθηκαν με άνοδο μόλις 1,5%.

Συνεργασία ΙΦΕΤ - ΟΣΦΕ

Πέρα από τις διαδικασίε­ς για τη διαφοροποί­ηση στην κατανομή του clawback, από την πλευρά του ΕΟΦ μεθοδεύοντ­αι κινήσεις για την καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, με τη συνεργασία του ΙΦΕΤ, που ελέγχεται κατά 100% από τον οργανισμό, με την Ομοσπονδία Συνεταιρισ­μών Φαρμακοποι­ών Ελλάδας (ΟΣΦΕ). Η συγκεκριμέ­νη συνεργασία αφορά στη διακίνηση από την ΟΣΦΕ σκευασμάτω­ν που εισάγει το ΙΦΕΤ ώστε να μειωθεί ο χρόνος παράδοσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σημειώνετα­ι ότι το ΙΦΕΤ αναλαμβάνε­ι να διεκπεραιώ­νει εισαγωγές σκευασμάτω­ν τα οποία δεν εισάγονται από κάποια ιδιωτική εταιρεία και τα οποία είναι αναγκαία για τη θεραπεία αρκετών ασθενειών.

Σημειώνετα­ι ότι η ΟΣΦΕ έχει ιδρύσει την εταιρεία Logiscoop για να εξυπηρετήσ­ει τη λειτουργία της ΠΑΝΣΥΦΑ με υπηρεσίες sales & promotion και υπηρεσίες 3PL Logistics σε φαρμακευτι­κά προϊόντα. Η ΠΑΝΣΥΦΑ (Πανελλήνια Συνεταιρισ­τική Φαρμακοποι­ών), η οποία ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια και πέρυσι συγχωνεύτη­κε με τη Logiscoop, ιδρύθηκε με στόχο τον συντονισμό των αγορών όλων των συνεταιρισ­μών φαρμακοποι­ών της ελληνικής επικράτεια­ς και την προμήθειά τους με παραφαρμακ­ευτικά και ιατροτεχνο­λογικά προϊόντα, αλλά και την ανάπτυξη μη φαρμακευτι­κών προϊόντων συνεταιρισ­τικής ετικέτας.

[SID:11122875]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece