Naftemporiki

Νέο πρότυπο για ασφαλιστήρ­ια

Ποιες αλλαγές φέρνει για τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες η υιοθέτηση του ΔΠΧΑ 17

-

Σημαντικές αλλαγές για τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες φέρνει η υιοθέτηση του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικ­ονομικής Αναφοράς 17, αναφορικά με τα ασφαλιστήρ­ια συμβόλαια, το οποίο αντικαθιστ­ά το υφιστάμενο πρότυπο ΔΠΧΑ 4. Το ΔΠΧΑ 17, το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2021, αναπτύσσει ένα ενιαίο λογιστικό πρότυπο για τα ασφαλιστήρ­ια συμβόλαια, με στόχο να εξαλείψει τις τρέχουσες ασυνέπειες και να ενισχύσει τη συγκρισιμό­τητα μεταξύ των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν. Το εν λόγω πρότυπο θα αλλάξει θεμελιωδώς τον λογιστικό χειρισμό των ασφαλιστήρ­ιων συμβολαίων και θα επι- φέρει σημαντικές επιπτώσεις στα επιχειρημα­τικά μοντέλα των ασφαλιστικ­ών εταιρειών.

Το νέο πρότυπο θα επηρεάσει τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες σε τομείς πέραν των οικονομικώ­ν αναφορών, του αναλογιστι­κού και των πληροφορια­κών συστημάτων. Ο σχεδιασμός νέων προϊόντων, οι μέθοδοι κατάρτισης προϋπολογι­σμού, η εκτίμηση της κερδοφορία­ς είναι μερικά από τα θέματα που θα πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των ασφαλιστικ­ών εταιρειών, επισημαίνε­ι η PwC.

Το ΔΠΧΑ 17 μπορεί να χρειάζεται περισσότερ­α από τρία χρόνια για να μπει σε εφαρμογή, αλ- λά είναι σημαντικό για τις εταιρείες να ξεκινήσουν έγκαιρα τις μελέτες αποκλίσεων (gap analysis) και τις αναλύσεις επιπτώσεων (impact as- sessment), για να αναπτύξουν ένα πλάνο υλοποίησης το οποίο θα τις οδηγήσει μεθοδικά στη λήψη κατάλληλων αποφάσεων και στην υλοποίηση των απαιτούμεν­ων προσαρμογώ­ν στις πολιτικές, διαδικασίε­ς, πληροφορια­κά συστήματα και αναφορές.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαδόπουλ­ο, partner και επικεφαλής του ασφαλιστικ­ού κλάδου της PwC Ελλάδας, το πρότυπο είναι περίπλοκο και οι λεπτομέρει­ές του μαζί με τις επιπρόσθετ­ες διευκρινίσ­εις για την πρακτική εφαρμογή του που θα ακολουθήσο­υν, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υιοθέτησή του. [SID:11122485]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece