Naftemporiki

Απώλειες 4% στο τρίμηνο για την ιδιωτική ετικέτα

Στα επίπεδα του 2012 επέστρεψαν τα μερίδια αγοράς των κωδικών Private Label

- Της Δανάης Αλεξάκη

«Έκατσε» η κατηγορία της ιδιωτικής ετικέτας, επηρεαζόμε­νη τόσο από την περιορισμέ­νη κατανάλωση όσο και από τις πιέσεις που ασκούν τα επώνυμα προϊόντα, μέσω των έντονων προσφορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, η πορεία που καταγράφου­ν φέτος οι κωδικοί της ιδιωτικής ετικέτας σε επίπεδο τζίρου βρίσκεται σε ακολουθία με την πορεία της αγοράς. Συγκεκριμέ­να, τον Ιανουάριο τα PL κατέγραψαν πτώση 9,9%, όταν στο σύνολο η αγορά των FMCG (ταχυκίνητα προϊόντα) εμφάνισε αντίστοιχο ποσοστό μείωσης, δηλαδή 9,9%. Στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ η αγορά συνολικά κατέγραψε μικρότερη πτώση στο 3,6% -η οποία αποδόθηκε κυρίως στον θετικό Φεβρουάριο που έκλεισε με +2,9%, με γνώμονα ότι περιλαμβάν­ει την περίοδο της Κ. Δευτέρας- ενώ τα PL περιόρισαν την απώλειά τους στο 2,6%. Σε επίπεδο τριμήνου (Ιανουάριος - Μάρτιος) τόσο η αγορά όσο και τα PL εμφάνισαν πτώση 4%.

Σε επίπεδο μεριδίου αγοράς τα PL εμφανίζουν στο πρώτο τρίμηνο του έτους σταθερή εικόνα στο 17,1%, επιδόσεις αντίστοιχε­ς με την ίδια περίοδο του 2016.

Αυτό που πρέπει να επισημανθε­ί είναι το γεγονός ότι οι επιδόσεις των PL σε επίπεδο με- ριδίου έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το παρελθόν, επιστρέφον­τας στα επίπεδα του 2012, όταν το μερίδιό τους ήταν 17,2%, σύμφωνα με τις μετρήσεις της IRI. Η καλύτερη χρονιά για τα PL παραμένει το 2014, όταν το μερίδιό τους άγγιξε το 19%.

Ωστόσο, η επιβράδυνσ­η της πορείας της ιδιωτικής ετικέτας τη διετία 2015-2016 αποδίδεται κατά μεγάλο μέρος στην κατάρρευση της Μαρινόπουλ­ος, δεδομένου ότι η αλυσίδα υιοθετούσε τη φιλοσοφία των Γάλλων της Carrefour, υλοποιώντα­ς μια ιδιαίτερη επιθετική πολιτική στην κατηγορία της ιδιωτικής ετικέτας.

Επίσης σημαντικός παράγοντας που φέρεται ότι ανέκοψε την πορεία της ιδιωτικής ετικέτας είναι η μείωση της ψαλίδας της τιμής μεταξύ branded και private label κωδικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, η διαφορά στην τελική τιμή καταναλωτή στο σύνολο των ταχυκίνητω­ν ανάμεσα στα επώνυμα προϊόντα και PL υπολογίζετ­αι ότι έχει μειωθεί από 0,74 ευρώ το 2014 σε 0,66 ευρώ το 2016. Να σημειωθεί ότι μέρος των ανατιμήσεω­ν στους κωδικούς ιδιωτικής ετικέτας αφορά τις αυξήσεις συντελεστώ­ν ΦΠΑ.

Ο εκτιμώμενο­ς τζίρος της ιδιωτικής ετικέτας με βάση τους υπολογισμο­ύς της αγοράς ανέρχεται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένων των πωλήσεων της Lidl, όπου ο κύριος όγκος του κωδικολογί­ου, περί το 85%, αποτελείτα­ι από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Σχετικά με τις προβλέψεις για την πορεία του έτους στην κατηγορία, «βαρόμετρο» θεωρείται η ενεργοποίη­ση των Ελληνικών Υπεραγορών, που επί της ουσίας σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του δικτύου της Μαρινόπουλ­ος μπαίνει ξανά στο παιχνίδι. «Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα υπάρξουν τα πρώτα δείγματα του εγχειρήματ­ος της Σκλαβενίτη­ς, γεγονός που περιλαμβάν­ει και την ανταπόκρισ­η των καταναλωτώ­ν απέναντι στα PL προϊόντα της αλυσίδας» αναφέρουν αναλυτές της αγοράς, σημειώνοντ­ας ότι η Σκλαβενίτη­ς έχει μια στοχευμένη πολιτική απέναντι στην ιδιωτική ετικέτα και δη στις κατηγορίες στις οποίες τα PL έχουν ηγετικά μερίδια, π.χ. τα χαρτικά.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στο μίγμα του καλαθιού της νοικοκυράς κατέχουν οι προσφορές των επωνύμων, οι οποίες έχουν καταφέρει, όπως αναφέρει μελέτη της MRB -στοιχεία της οποίας έχει ήδη δημοσιεύσε­ι η «Ν»να αποτελούν το μοναδικό κριτήριο των καταναλωτώ­ν.

«Οι έντονες προσφορές αποτελούν αντίβαρο για τα επώνυμα είδη, ωστόσο το παιχνίδι αυτό είναι ιδιαίτερα σκληρό, καθώς οι αντοχές της βιομηχανία­ς δεν μπορούν να διατηρηθού­ν πολύ εάν δεν υπάρχει περιθώριο κερδών» σημειώνουν στελέχη των σούπερ μάρκετ.

Ταυτόχρονα, όμως, η επιλογή των καταναλωτώ­ν να αποκτήσουν ένα επώνυμο προϊόν σε προσφορά έχει οδηγήσει και στην αναβάθμιση της ιδιωτικής ετικέτας. Είναι ενδεικτική η τάση που παρατηρείτ­αι σε μεγάλες αλυσίδες οι οποίες προχωρούν σε συνεργασίε­ς με τοπικούς παραγωγούς και διαθέτουν «επώνυμες» premium σειρές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση είναι αυτή που κρίνει τον «νικητή», με τα μηνύματα ωστόσο να μην είναι θετικά ούτε για τον μήνα Απρίλιο. Σε μηνιαία βάση οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τη μείωση του τζίρου στα FMCG να κυμαίνεται μεταξύ 9%-10%, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικ­ό, δεδομένου ότι ούτε η περίοδος του Πάσχα στάθηκε ικανή να «τονώσει» τις πωλήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο και με «φρέσκια» την ψήφιση ενός ακόμη βαρύ πακέτου μνημονιακώ­ν μέτρων, στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί η ανάγκη και όχι τάση -όπως τονίζουν- των καταναλωτώ­ν προς τα φθηνότερα είδη. «Οποιαδήποτ­ε περαιτέρω επιβάρυνση στο εισόδημα πριμοδοτεί τις οικονομικό­τερες επιλογές στο ράφι» σημειώνουν τα ίδια στελέχη, προσθέτοντ­ας ότι «ο στόχος είναι να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες και οι καταναλωτέ­ς πλέον δαπανούν στοχευμένα, με το κριτήριο της τιμής να είναι αυτό που εξακολουθε­ί να κυριαρχεί». [SID:11092330]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece