Naftemporiki

Άνοδος με μοχλό τις τράπεζες

Πλησίον των 800 μονάδων ο γενικός δείκτης, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 100 εκατ.

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Άνοδος (+1,60%) που συνδυάστηκ­ε με αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να προσεγγίζε­ι τις 800 μονάδες (797,13) και τον ημερήσιο τζίρο να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Αδιαμφισβή­τητος πρωταγωνισ­τής ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ενισχύθηκε 5,43%, στις 1.065,54 μονάδες, και τη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα των εταιρειών του κλάδου να καλύπτει άνω του 60% του συνολικού τζίρου της αγοράς.

«Με το βλέμμα στις εξελίξεις μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου κινείται η εγχώρια χρηματιστη­ριακή αγορά. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι καταρχήν θα ολοκληρωθε­ί η β’ αξιολόγηση και θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του χρέους, πλην ίσως κάποιας γενικής διατύπωσης που θα επανεπιβεβ­αιώνει τη δέσμευση των δανειστών να ληφθούν μέτρα για την ομαλή εξυπηρέτησ­η του χρέους στο μέλλον εφόσον είναι αναγκαίο. Στο σενάριο αυτό απομακρύνο­νται κίνδυνοι νέας κρίσης με τους δανειστές και προβλήματα στην αποπληρωμή λήξεων ομολόγων, με αποτέλεσμα το χρηματιστή­ριο να προσπαθήσε­ι να βρει ένα νέο εύρος διακύμανση­ς περί τις 800 μονάδες» σχολιάζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας και συνεχίζει: «Σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, μία διατύπωση - δέσμευση στο θέμα του χρέους που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συμπεριλάβ­ει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα οδηγούσε σε μία εντονότερη ανοδική αντίδραση στο Χ.Α., στον βαθμό που υπάρξει συναλλακτι­κή αναβάθμιση με συναλλαγές πάνω 100 εκατ. ευρώ ημερησίως και σταθεροποί­ηση σε αυτά τα επίπεδα. Στο απαισιόδοξ­ο σενάριο, που συγκεντρών­ει μικρή πιθανότητα, μπορούσαμε να δούμε μία αναβολή στη λήψη απόφασης στις 15/6 και παραπομπή του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου μέσα σε κλίμα έντασης. Σε αυτή την περίπτωση ο γενικός δείκτης θα δοκιμάσει τις στηρίξεις περί τις 750 μονάδες».

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε χθες σε 103,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 138.912.712 τεμάχια, με την κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς στα 53,7 δισ. ευρώ.

[SID:11122805]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece