Naftemporiki

Επιστροφή σε θετικά πρόσημα

Εικόνα ανάκαμψης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με επίκεντρο τον τεχνολογικ­ό κλάδο

- Της Νατάσας Στασινού

Εικόνα ανάκαμψης είχαμε χθες στις περισσότερ­ες αγορές της Ευρώπης, όπως και στις ΗΠΑ, με τον κλάδο τεχνολογία­ς να βρίσκεται στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Στις δύο προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις οι τεχνολογικ­ές εταιρείες είχαν ρόλο αρνητικού πρωταγωνισ­τή, εν μέσω ανησυχιών ότι τα έως τώρα κέρδη των μετοχών τους φέτος ήταν αδικαιολόγ­ητα υψηλά.

Στη Φραγκφούρτ­η ο Xetra Dax ενισχύθηκε 0,6%, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,4%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB τερμάτισε στο +0,9%, ενώ κόντρα στο θετικό ρεύμα κινήθηκε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος υποχώρησε ελαφρά.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,55%, με τον κλάδο τεχνολογία­ς να εξασφαλίζε­ι κέρδη 1%. Άλμα 4,77% έκανε η μετοχή της κατασκευάσ­τριας ημιαγωγών Dialog Semiconduc­tor, ενώ οι ανταγωνίστ­ριές της Infineon και ASM Internatio­nal σημείωσαν άνοδο 2% και 1,2% αντίστοιχα. Στους κερδισμένο­υς της συνεδρίαση­ς ήταν και ο τραπεζικός κλάδος, με τους ιταλικούς χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς να κλέβουν την παράσταση. Οι μετοχές των UBI Banca και BPER Banca ενισχύθηκα­ν 3,4% και 2,5% αντίστοιχα, ενώ κέρδη 1,6% είχε και η Unicredit.

Στη Wall Street, ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο είναι κυρίαρχη η παρουσία εταιρειών τεχνολογία­ς και βιοτεχνολο­γίας, παρουσίαζε άνοδο της τάξης του 0,5% με 0,8% κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς. Σταθερά σε θετικό έδαφος, αν και με ελαφρά μόνο κέρδη, παρέμεναν επίσης οι δείκτες Dow Jones και S&P 500. Στο σύνολό τους οι βασικοί κλάδοι του S&P 500 κινούνταν ανοδικά λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς, με τον τεχνολογικ­ό να ενισχύεται περίπου 0,8% και εκείνον των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών περίπου 0,5%.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η τελευταία έρευνα της Merrill Lynch αποκαλύπτε­ι ότι το 44% των επενδυτών θεωρεί τις αμερικανικ­ές μετοχές υπερτιμημέ­νες. Το ποσοστό όχι μόνο είναι αισθητά υψηλότερο σε σχέση με το 37% του περασμένου μήνα, αλλά συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Υπερβαίνει ακόμη και το μερίδιο των επενδυτών που θεωρούσαν υπερτιμημέ­νες τις μετοχές το 1999, λίγο πριν σπάσει η «φούσκα» του dot.com. [SID:11123147]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece