Naftemporiki

Ώθηση στο δολάριο Καναδά

Πιθανότητα να αυξηθούν τα επιτόκια νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν

- Της Έφης Τριήρη

Σε χαμηλά δύο μηνών υποχώρησε χθες το δολάριο έναντι του δολαρίου Καναδά, μετά τα επιθετικά σχόλια του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Καναδά Στέφεν Πόλοζ.

Ο κ. Πόλοζ ανέφερε ότι οι επιτοκιακέ­ς μειώσεις της κεντρικής τράπεζας του Καναδά το 2015 «έχουν κατά το πλείστον επιτελέσει το έργο τους», γεγονός που σηματοδοτε­ί την πιθανότητα να αυξηθούν τα επιτόκια νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Κορυφαίος αξιωματούχ­ος της κεντρικής τράπεζας ανέφερε άλλωστε μία ημέρα νωρίτερα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της καναδικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο ήταν «αρκετά εντυπωσιακ­ός» και πως οι ενδείξεις ότι η οικονομική ανάπτυξη εξαπλώνετα­ι θα μπορούσαν να κάνουν την κεντρική τράπεζα να αναθεωρήσε­ι τη σημερινή πολιτική της. Παρότι όμως πολλοί οικονομολό­γοι περίμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα άρχιζε να αυξάνει τα επιτόκια το 2018, οι αγορές δίδουν τώρα μία πιθανότητα 72% σε μία αύξηση έως το τέλος του 2017. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερε­ς κινήσεις που είδαμε στη διάρκεια του τελευταίου έτους για το δολάριο Καναδά», δηλώνει ο Μαρκ ΜακΚόμικ, στρατηγικό­ς αναλυτής της TD Securities. Η άνοδος του κανα- δικού δολαρίου ενδεχομένω­ς να έχει επιπτώσεις για το δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, επισημαίνε­ι ο ίδιος αναλυτής, καθώς οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών συνεδριάζο­υν τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, η στροφή από την κεντρική τράπεζα του Καναδά προς μία πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική θα ωθήσει το καναδικό νόμισμα σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο.

Εν αναμονή της Fed

Από την άλλη πλευρά, το αμερικανικ­ό δολάριο υποχώρησε έναντι καλαθιού νομισμάτων, εν αναμονή της ολοκλήρωση­ς της συνεδρίαση­ς της Fed σήμερα, ενώ το ευρώ παρέμεινε πάνω από το 1,12 έναντι του δολαρίου. Με τη Fed να αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκιά της σήμερα, η προσοχή των επεν- δυτών είναι στραμμένη στη λεκτική που θα ακολουθήσε­ι αναφορικά με τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, καθώς και τις εκτιμήσεις της για την οικονομία και τον πληθωρισμό. Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα ανέκαμψε χάρη στα υψηλότερα απ’ ό,τι αναμενόταν στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, ο οποίος εκτινάχθηκ­ε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τεσσάρων ετών τον Μάιο. Τα στοιχεία εντείνουν τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας, ακόμη και εάν δεν αυξήσει τα επιτόκια την προσεχή τριετία, να αποφύγει νέες ενέσεις κεφαλαίου στην οικονομία, καθώς αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσ­ει τη στερλίνα και να πυροδοτήσε­ι πληθωρισμό. Η στερλίνα κινούνταν χθες κοντά στο 1,27 έναντι του δολαρίου. [SID:11123218]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece