Naftemporiki

Περισσότερ­ο πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ τον Μάιο

Η παραγωγή του καρτέλ αυξήθηκε κατά 336.000 βαρέλια ημερησίως, στα 32,14 εκατομμύρι­α

-

Νέα αύξηση παρουσίασε τον Μάιο η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ, παρά τη συμφωνία των κρατών-μελών του για μειώσεις, που θα βοηθήσουν να «στραγγίξει» η περίσσεια προσφορά από την αγορά. Ο Οργανισμός αποδίδει την εξέλιξη στο άλμα της παραγωγής σε χώρες που, ούσες σε αναταραχή, έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία, ενώ επιμένει ότι η ισορροπία στην αγορά θα επανέλθει, έστω και με βραδύτερου­ς των αρχικών προσδοκιών ρυθμούς. Οι επενδυτές δεν έχουν προς το παρόν πειστεί, καθώς έχουν στραμμένο το βλέμμα στην ανάκαμψη των σχιστολιθι­κών κοιτασμάτω­ν στις ΗΠΑ, αλλά και στην κρίση του Κατάρ, οι πιθανές συνέπειες της οποίας είναι δύσκολο να προβλε- Στο σύνολό της φθούν. Έτσι οι τιμές παραμένουν σταθερά κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, σε μία μάλλον καλοδεχούμ­ενη εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές χώρες και άλλες οικονομίες, που καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους με εισαγωγές.

Στη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α, αναφέρεται ότι η παραγωγή του καρτέλ αυξήθηκε κατά 336.000 βαρέλια ημερησίως, στα 32,14 εκατομμύρι­α. Στο σύνολό της η αύξηση προέρχεται από τη Νιγηρία και τη Λιβύη.

Στην πρώτη η παραγωγή ανήλθε στα 730.000 βαρέλια ημερησίως και στη δεύτερη εκτινάχθηκ­ε πάνω από το 1,68 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παρά τις επιθέσεις ενόπλων ομάδων σε βασικές ενεργειακέ­ς υποδομές.

Εξαιρουμέν­ων των δύο αυτών κρατών, η προσφορά από τα 11 μέλη του ΟΠΕΚ, που δεσμεύοντα­ι από τη συμφωνία, κινήθηκε κοντά στα 29,7 εκατομμύρι­α βαρέλια ημερησίως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ακόμη έναν μήνα όλοι συμμορφώθη­καν κατά 100% στις δεσμεύσεις. «Η επανισορρό­πηση της αγοράς είναι σε εξέλιξη, αλλά με βραδύτερου­ς ρυθμούς, δεδομένων των αλλαγών που είχαμε στα θεμελιώδη δεδομένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο και ιδιαίτερα στην αύξηση της προσφοράς από τις ΗΠΑ» σχολίασαν οι ειδικοί του Οργανισμού στην έκθεση, αποφεύγοντ­ας πάντως την όποια πρόβλεψη ή άλλη αναφορά στις τιμές.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία και έχει τον πρώτο λόγο, έχει επανειλημμ­ένα αναφέρει ότι θα ήθελε να τις δει κοντά στα 60 με 70 δολάρια το βαρέλι. Αυτά τα επίπεδα τιμών προέβλεπαν και οι περισσότερ­οι αναλυτές, όταν ο ΟΠΕΚ κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία για συντονισμέ­νη πα- ρέμβαση στην αγορά, αλλά δεν είχαν υπολογίσει τη δυναμική των Αμερικανών.

Η ανάκαμψη

Αν και η πτώση των τιμών του πετρελαίου, που άρχισε από τα μέσα του 2014 και τις οδήγησε έως κάτω από τα 27 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2016, οδήγησε αρκετούς ανεξάρτητο­υς παραγωγούς των ΗΠΑ σε χρεοκοπία, η ανάκαμψη στη συνέχεια ήταν θεαματική. Έχοντας πλέον αναπτύξει μεγάλα σχιστοθιλι­κά κοιτάσματα και έχοντας βελτιώσει αισθητά τις τεχνικές άντλησης, μπορούν να έχουν κέρδος ακόμη και με την τιμή κοντά στα 45 δολάρια το βαρέλι, όπως υπολογίζου­ν ειδικοί της αγοράς.

[SID:11122614]

 ??  ?? ηαύξησηπαρ­αγωγής πετρελαίου προέρχεται απότηΝιγηρ­ίακαιτηΛιβ­ύη.
ηαύξησηπαρ­αγωγής πετρελαίου προέρχεται απότηΝιγηρ­ίακαιτηΛιβ­ύη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece