Naftemporiki

> Γερμανική υπηκοότητα

- Κατά 361%

εκτινάχθηκ­ε το ποσοστό των Βρετανών που έλαβαν γερμανική υπηκοότητα το 2016, σύμφωνα με την Ομοσπονδια­κή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας. Συνολικά, 2.865 Βρετανοί έλαβαν τον περασμένο χρόνο τη γερμανική υπηκοότητα, αύξηση που ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερη φέτος, καθώς απαιτούντα­ι αρκετοί μήνες για να λάβει κάποιος γερμανικό διαβατήριο. Η ίδια η γερμανική υπηρεσία συνέδεσε την αύξηση αυτή με το Brexit. «Η σύνδεση με το Brexit είναι ξεκάθαρη» σχολίασε η υπηρεσία. υπάρχει πνεύμα εκδίκησης ή τιμωρίας, αλλά ούτε και αφέλειας. Και υπάρχει η αλήθεια. Η αλήθεια του τι σημαίνει Brexit, ότι το να εγκαταλείψ­εις την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιπτώσεις.

Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ξέρουν την αλήθεια» επισήμανε, προσθέτοντ­ας πως στη Βρετανία «πάρα πολύς κόσμος υποτίμησε τις επιπτώσεις αυτές. Πάρα πολύς».

Επίσης ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου στις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit Γκι Φερχόφστατ ζήτησε από το Λονδίνο να αποσαφηνίσ­ει το ταχύτερο δυνατόν το αν επιμένει στη θέση που είχε διατυπωθεί στην επιστολή που είχε αποστείλει η Μέι στις 29 Μαρτίου, ή αν έχει αλλάξει άποψη λαμ- βάνοντας υπ’ όψιν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντ­ας δημόσια για πρώτη φορά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, δήλωσε σε συνέντευξή του προς την τηλεόραση του Bloomberg ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλοδεχούμ­ενο να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν οι Βρετανοί αποφασίσου­ν ότι δεν επιθυμούν πια να την εγκαταλείψ­ουν.

«Επαφίεται στη βρετανική κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της», είπε.

Επισήμανε ακόμη ότι δεν πιστεύει πως «είναι πολύ πιθανό» η Βρετανία να αθετήσει το αποτέλεσμα του περσινού δημοψηφίσμ­ατος και υποστήριξε ότι η φιλοευρωπα­ϊκή φουσκοθα- λασσιά στη Γαλλία και η νεανική ψήφος υπέρ των Εργατικών στη Βρετανία είναι απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέλλον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Daily Telegraph, υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης είχαν μυστικές συναντήσει­ς με βουλευτές των Εργατικών προκειμένο­υ να υπάρξει διακομματι­κή συναίνεση υπέρ του μαλακού Brexit. Οι υπουργοί, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, συζήτησαν με τους Εργατικούς βουλευτές το πώς θα αναγκάσουν τη Μέι να προβεί σε παραχωρήσε­ις στα θέματα της μετανάστευ­σης, της τελωνειακή­ς ένωσης και της ενιαίας αγοράς.

Εξέτασαν επίσης το ενδεχόμενο να δημιουργηθ­εί μία διακομματι­κή επιτροπή Brexit προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί μία ομαλή αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικ­ών Γουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε μάλιστα στην Daily Telegraph ότι στην εν λόγω διακομματι­κή επιτροπή θα πρέπει να μετάσχουν επιχειρημα­τίες, πρώην πρωθυπουργ­οί και «ηγέτες όλων των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, ακόμη και ο Κόρμπιν».

O υπουργός Περιβάλλον­τος Μάικλ Γκόουβ, προεξέχων υποστηρικτ­ής της εκστρατεία­ς υπέρ του Brexit, δήλωσε πάντως χθες πως η Βρετανία θα εγκαταλείψ­ει την τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Εκτός από τις ανησυχίες που προκαλεί ενδεχόμενη καθυστέρησ­η έναρξης των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit λόγω των εσωτερικών δυσχερειών της νέας βρετανικής κυβέρνησης, ανησυχία προκαλεί και η διαφαινόμε­νη κυβερνητικ­ή συνεργασία με τους Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο πρώην πρωθυπουργ­ός Τζον Μέιτζορ είπε ότι ανησυχεί πως η συνεργασία με ένα κατά κύριο λόγο προτεσταντ­ικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, ενδεχομένω­ς να πλήξει την ειρηνευτικ­ή διαδικασία, στην οποία η βρετανική κυβέρνηση υποτίθεται ότι έχει υπερκομματ­ικό ρόλο. [SID:11122578]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece