Naftemporiki

Ξεφουσκώνε­ι ο Μ. Σουλτς, μόλις 24% για το SPD

Το 38% θα επέλεγε το CDU της Μέρκελ ή το αδελφό κόμμα CSU

-

Από το ζενίθ στο ναδίρ δείχνουν να πέφτει το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα (SPD) στη Γερμανία οι δημοσκοπήσ­εις, με το «φαινόμενο» Σουλτς να χάνει την αρχική δυναμική του.

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του ARD-Deutschlan­dtrend, το 38% των ερωτηθέντω­ν θα επέλεγε τους Χριστιανοδ­ημοκράτες (CDU) της Μέρκελ ή το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκ­οινωνιστών της Βαυαρίας (CSU). Αντίθετα μόλις 24% θα ψήφιζε το SPD και τον νέο του πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβ­ουλίου πήρε τον περασμένο Ιανουάριο το χρίσμα για τη διεκδίκηση της καγκελαρία­ς, για να αναδειχθεί τον Μάρτιο με το σαρωτικό 100% σε πρόεδρο των Σοσιαλδημο­κρατών.

Ο Σουλτς ήταν ένα νέο, φρέσκο πρόσωπο στην εγχώρια πολιτική, που συνέβαλε στην αύξηση των εγγεγραμμέ­νων μελών του SPD κατά 10 και πλέον χιλιάδες. Εκείνο το διάστημα το SPD έφτασε και σε κάποιες περιπτώσει­ς κατόρθωσε να προσπεράσε­ι δημοσκοπικ­ά το Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ. Στη συνέχεια όμως η δημόσια προβολή του Μάρτιν Σουλτς μειώθηκε αισθητά. Η τηλεοπτική του παρουσία ήταν εξαιρετικά ισχνή. Μόλις το 36% των Γερμανών δηλώνει ικανοποιημ­ένο από τον Μάρτιν Σουλτς.

Διπλασιάζο­υν οι Φιλελεύθερ­οι

Άνοδο παρουσιάζο­υν οι Φιλελεύθερ­οι (FDP), οι οποίοι δεν κατόρθωσαν πριν από 3,5 χρόνια να εισέλθουν στο ομοσπονδια­κό κοινοβούλι­ο, αφού δεν ξεπέρασαν το εκλογικό όριο του 5%. Σήμερα τα ποσοστά τους κυμαίνοντα­ι στο 10%.

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτε­υσης, η Αριστερά και οι Πράσινοι, συγκεντρών­ουν 8% και 7% αντίστοιχα και καλούνται να παλέψουν όλο και πιο σκληρά για να κερδίσουν την εμπιστοσύν­η των ψηφοφόρων.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD), που τάσσεται υπέρ του περιορισμο­ύ της μετανάστευ­σης, φτάνει στο 9%. [SID:11122946]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece