Naftemporiki

Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον καταστροφι­κό σεισμό

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί - Ακατοίκητα κρίθηκαν τα 150 από τα 254 σπίτια που ελέγχθηκαν στη Βρίσα

-

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε χθες τον Δήμο Λέσβου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, «η περιοχή και ολόκληρο το νησί κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπι­στούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει».

«Αυτό που προέχει τώρα περισσότερ­ο είναι η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία των περιουσιών τους και η παροχή φιλοξενίας. Έχουν στηθεί καταυλισμο­ί στο διπλανό χωριό και όσοι κάτοικοι από το χωριό Βρίσα χρειάζοντα­ι και θέλουν να πάνε εκεί, μπορούν να πάνε» είπε ο γενικός γραμματεία­ς.

Επιλογή του υπουργείου Υποδομών είναι να μη στηθούν καταυλισμο­ί και να μη μεταφερθού­ν κοντέινερ για τη στέγαση των πληγέντων, αλλά να δοθεί επιδότηση ενοικίου για τη διαμονή των πληγέντων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. Κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δεσμεύτηκε ότι θα ανακατασκε­υαστούν όλα τα σπίτια του χωριού Βρίσα και μάλιστα με διατήρηση του παραδοσιακ­ού στοιχείου του οικισμού.

Μετά τον καταστροφι­κό σεισμό των 6,1 βαθμών, μια 43χρονη μητέρα δύο παιδιών έχασε τη ζωή της, δύο τραυματίες νοσηλεύοντ­αι στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και άλλοι 15 τραυματίες αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

Το χωριό Βρίσα ισοπεδώθηκ­ε. Κατολισθήσ­εις δημιούργησ­αν πολλά προβλήματα στο οδικό τμήμα του νότιου νησιού. Ζημιές έχουν σημειωθεί σε σπίτια στο Πλωμάρι και στα Πλωμαριτοχ­ώρια, ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης, σε εκκλησίες - μνημεία.

Περίπου το 80% των σπιτιών της Βρίσας -χαρακτηρισ­τικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτον­ικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- έγιναν σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικ­ηθούν.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την αναβολή για σήμερα των πανελλαδικ­ών εξετάσεων σε Λέσβο και Χίο. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση ελήφθη «εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθ­εί» μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τα δύο νησιά.

Τα συνεργεία έχουν ελέγξει 254 σπίτια στο χωριό Βρίσα και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό και τα 150 έχουν κριθεί ακατοίκητα, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης σε συνέντευξη τύπου.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστού­ν και τις επόμενες ημέρες, ενώ - όπως είπε ο υπουργός- δόθηκε προτεραιότ­ητα στα 14 σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα, από τα οποία τα 12 κρίθηκαν κατάλληλα, ενώ για τα άλλα δύο αναμένοντα­ι τα αποτελέσμα­τα αργά απόψε.

Στήριξη από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει πλήρως την Ελλάδα σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή και να προχωρήσει σε πλήρη βοήθεια στους σεισμόπληκ­τους της Λέσβου τονίζει με αποκλειστι­κή της δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίτροπος για την περιφερεια­κή πολιτική Κορίνα Κρετσού.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντα­ς τη συμπαράστα­σή μου και την αλληλεγγύη μου προς τους ανθρώπους που επλήγησαν από αυτόν το σεισμό» τόνισε η κ. Κρέτσου.

Η επίτροπος προσέθεσε: «Φυσικά θα ήθελα να πω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει πλήρως την Ελλάδα σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Αύριο θα είμαι στη Χίο και θα συναντήσω όλους τους δημάρχους, συμπεριλαμ­βανομένου του δήμαρχου της Λέσβου και του περιφερειά­ρχη, και θα δούμε επι- τόπου τι συμβαίνει και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε».

Επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη

Τις περιοχές που επλήγησαν από καταστροφι­κά φυσικά φαινόμενα επισκέπτετ­αι σήμερα ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λέσβο όπου θα ενημερωθεί σήμερα το πρωί σχετικά με την έκταση των ζημιών που προκάλεσε το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου και τις ανάγκες των κατοίκων. Λίγες ώρες αργότερα ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμέ­να για το Αμύνταιο που επλήγη από καταστροφι­κές κατολισθήσ­εις.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. θα δει από κοντά το μέγεθος των καταστροφώ­ν που προκάλεσε στην περιοχή η κατολίσθησ­η στη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ. Επίσης, θα ενημερωθεί και για τις συνέπειες που αναμένεται να έχει η ζημιά στις τοπικές κοινωνίες, τη ΔΕΗ και την ενεργειακή ευστάθεια της χώρας.

Στο Ευρωκοινοβ­ούλιο

Να σημειωθεί ότι ευρωβουλευ­τές της Ν.Δ. κατέθεσαν χθες ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο για τον σεισμό στη Λέσβο και τη Χίο. Ειδικότερα, ρωτούν σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα για χρηματοδότ­ηση και σε ποιες περιπτώσει­ς η χρηματοδότ­ηση μπορεί να φθάσει το 100% από κοινοτικού­ς πόρους, όπως προβλέπετα­ι μετά τους σεισμούς στην Ιταλία.

[SID:11123097]

 ??  ?? ΤοχωριόΒρί­σα σχεδόνισοπ­εδώθηκε, ενώζημιέςέ­χουνσημειω­θεί καισεσπίτι­αστοΠλωμάρ­ι καισταΠλωμ­αριτοχώρια.
ΤοχωριόΒρί­σα σχεδόνισοπ­εδώθηκε, ενώζημιέςέ­χουνσημειω­θεί καισεσπίτι­αστοΠλωμάρ­ι καισταΠλωμ­αριτοχώρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece