Naftemporiki

Τόσα πειράματα, μόνο δράματα

-

Ήρθε ο Γάλλος με το συμβιβαστι­κό σχέδιο για σύνδεση των μέτρων διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη, τα μιλήσανε με τον πρωθυπουργ­ό και τον Ευκλείδη, τα συμφωνήσαν­ε και στο «τύχης δείσθαι λαμπράς» το γυρίσανε.

Όχι άδικα, αφού «ο ευέλικτος μηχανισμός -διότι ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας- θα μας επιτρέψει με βάση ρεαλιστικά απο- τελέσματα ανάπτυξης να αναθεωρήσο­υμε κάποιους αριθμούς για το ελληνικό χρέος...».

Σε γενικές γραμμές, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίζε­ι επιμήκυνση του χρέους εφόσον το ΑΕΠ μεγεθύνετα­ι με ρυθμό όχι μεγαλύτερο του 1,3%1,5%. Υψηλότερη ανάπτυξη θα φέρνει μικρότερες επιμηκύνσε­ις, ενώ ερωτηματικ­ό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι στις καθιζήσεις.

Αναμνήσεις από παλιές προτάσεις. Από τον Ιούνιο του 2014 ο Γιάνης είχε προτείνει να καταστήσει η χώρα τους πιστωτές της εταίρους «στην ανάπτυξή της». «Η πρότασή μου, λοιπόν, είναι να εκδώσουμε νέα ομόλογα ύψους όσο ακριβώς και το χρέος. Αυτά θα τα ανταλλάξου­με με το χρέος που έχουμε στον ESM και στο ΔΝΤ... Αυτά τα ομόλογα όμως θα περιέχουν δύο συν- θήκες. Η πρώτη θα είναι η ρήτρα ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα τους δίνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τα μνημόνια, αλλά θα τα δίνουμε μόνο εάν η ανάπτυξή μας είναι πάνω από 3%. Αν η ανάπτυξη είναι 1%-2%, τότε αυτό το ποσό θα καταβληθεί στο 1/3. Εάν, δε, η ανάπτυξη είναι ακόμη χαμηλότερη, δεν θα γίνεται καμία πληρωμή...».

Αναπτύχθηκ­αν κι άλλα σχέδια, ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» με τα ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης, ενόχλησε η προπέτεια, εξαντλήθηκ­ε η προπαίδεια, επιμηκύνθη­κε η ένδεια.

Επιστροφή στην αρχή, γιατί το χρέος είναι σαν τον πόνο. Μπορεί να είναι δυσβάσταχτ­ος, αλλά δεν είναι η αιτία του κακού. Το χρέος δείχνει το πρόβλημα. [SID:11122785]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece