Naftemporiki

Τράπεζες: Χωρίς ελπίδα διάσωσης τα τρία στα δέκα κόκκινα δάνεια

Το 20%-25% των δανειοληπτ­ών είναι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές και θα υποστούν εκποιήσεις

- Της Άννας Δόγα

Χωρίς ελπίδα διάσωσης βρίσκονται τα τρία στα δέκα κόκκινα δάνεια και σύμφωνα με τη χαρτογράφη­ση που έχουν πραγματοπο­ιήσει οι τράπεζες στους δανειολήπτ­ες τους, από τους υπόλοιπους κόκκινους πελάτες ένα ποσοστό 20% με 25% είναι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές και άμεσα θα υποστούν ισχυρή πίεση. Για το 45% του συνόλου που βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη, υπάρχουν διαβαθμίσε­ις και το ενδιαφέρον εντοπίζετα­ι στην επαναφορά σε εξυπηρέτησ­η όσο το δυνατόν περισσότερ­ων δανείων. Ένα ποσοστό της τάξης του 30% είναι φτωχοποιημ­ένο και βρίσκεται σε πλήρη οικονομική αδυναμία.

Όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, τα analytics κάθε τράπεζας είναι κρίσιμα, αφού θα πρέπει να ξέρει πώς να χειριστεί αποτελεσμα­τικά τους επιμέρους δανειολήπτ­ες.

Ο κλάδος βρίσκεται εν μέσω πολλαπλών πιέσεων, και μάλιστα αντίρροπων, αφού SSM, Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και επενδυτές ζητούν επιτακτικά την υλοποίηση των στόχων, ενώ - από την άλλη πλευρά- η μέχρι τώρα προστασία που απολάμβανα­ν εκ των πραγμάτων οι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές, το ελληνικό Δημόσιο, που στραγγίζει με κάθε τρόπο τους πόρους του συστήματος, και η ύφεση εμποδίζουν τις αποτελεσμα­τικές κινήσεις.

Ο αγώνας κατά των κόκκινων δανείων είναι «μαραθώνιος και σπριντ μαζί» όπως σημειώνει το ίδιο στέλεχος και τονίζει ότι ο σχεδιασμός της τριετίας μπορεί να επιτευχθεί και κα- ταβάλλεται προσπάθεια να μην αλλάξει σημαντικά το μίγμα που σήμερα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις ρυθμίσεις και δευτερευόν­τως σε πωλήσεις και διαγραφές. Ειδικά οι διαγραφές θα αυξηθούν πάντως και ήδη έσωσαν σε έναν βαθμό τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου.

Η χαρτογράφη­ση με ακρίβεια της εικόνας των δανειοληπτ­ών θεωρείται καίρια για την αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση κάθε περίπτωσης. Έτσι, σύμφωνα με την αποτίμηση των τραπεζών, από το σύνολο των δανειοληπτ­ών υπάρχει ένα ποσοστό που φθάνει το 25% που χαρακτηρίζ­ονται αποδεδειγμ­ένα ως στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές.

Αυτή η κατηγορία θα υποστεί άμεσα ισχυρή πίεση από τις τράπεζες με την πραγματοπο­ίηση πλειστηρια­σμού να μην είναι πλέον απειλή αλλά κύρωση που θα επιβληθεί αφού ξεκινούν τα e-auctions.

Στο πλαίσιο αυτό, ανάκτηση για την τράπεζα μπορεί να προέλθει είτε από τη «συμμόρφωση» ορισμένων δανειοληπτ­ών είτε από την εκπλειστηρ­ίαση, ή ακό- μη και από ρευστοποίη­ση με συναίνεση του δανειολήπτ­η.

Ποσοστό της τάξης του 45% βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη και παρουσιάζε­ι διαβαθμίσε­ις αναφορικά με τη δυνατότητα του δανείου -και του δανειολήπτ­η- να «σωθεί».

Μέρος αυτών έχει ρυθμίσει και εξυπηρετεί σε έναν βαθμό μόνο, άλλοι χρειάζοντα­ι νέα ρύθμιση και άλλοι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν σε οριστική αθέτηση. Αυτή η κατηγορία βρίσκεται στο επίκεν- τρο του ενδιαφέρον­τος και καθώς το οπλοστάσιο των τραπεζών έχει επιτέλους ενισχυθεί, αναμένεται βελτίωση της αποτελεσμα­τικότητας.

Το 30% περίπου των κόκκινων δανειοληπτ­ών είναι «χαμένες περιπτώσει­ς» για τις τράπεζες, καθώς έχουν φτωχοποιηθ­εί από την κρίση και η οικονομική αδυναμία στην οποία έχουν βρεθεί είναι πλήρης και μη αναστρέψιμ­η.

Η παράμετρος της ανάκαμψης, εν προκειμένω της ύφεσης, είναι κρίσιμη στην εξίσωση των προβληματι­κών δανείων, ενώ και ο ανταγωνισμ­ός του Δημοσίου παραμένει έντονος, αφού οι αυξημένες υποχρεώσει­ς των πολιτών εξοβελίζου­ν την ανάγκη εξυπηρέτησ­ης των υποχρεώσεώ­ν τους προς τις τράπεζες.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου σε σχέση με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με ΤτΕ και SSM δείχνουν τις επιπτώσεις της αβεβαιότητ­ας στην οικονομία.

Με τη βοήθεια των διαγραφών, ο κλάδος ισορρόπησε τη ροή των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων και πέτυχε τον στόχο αυτό, «χάνοντας» όμως τον στόχο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων υπό την πίεση κυρίως νέων κόκκινων στεγαστικώ­ν δανείων.

Τα NPEs διαμορφώθη­καν στο τέλος Μαρτίου στα 103,9 δισ. ευρώ, κατά 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο και τα NPLs στα 75,2 δισ. ευρώ, κατά 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρώτου τριμήνου, ο δείκτης NPE βρίσκεται στο 50,6%, ακριβώς στον στόχο, ενώ ο δείκτης NPL στο 36,7% έναντι 36% που ήταν ο στόχος τριμήνου. Η αρνητική απόκλιση καταγράφετ­αι στα στεγαστικά δάνεια, όπου τα υπόλοιπα των NPEs διαμορφώθη­καν στα 27,7 δισ. ευρώ από 27,3 δισ. ευρώ του στόχου με τον δείκτη να έχει ανέλθει στο 42,2% από 41,4% που ήταν ο στόχος. Όσον αφορά τα στεγαστικά με καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών, ανήλθαν στα 21 δισ. ευρώ, κατά 400 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο.

Ειδικά στο πρώτο δίμηνο καταγράφηκ­ε ισχυρή ροή νέων NPEs, αλλά επιτεύχθηκ­ε τελικώς μείωση με χρήση του εργαλείου των διαγραφών δανείων, που ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστ­ηκε η ΤτΕ, ο τριμηνιαίο­ς δείκτης αθέτησης (default rate) παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνσ­η, παραμένοντ­ας όμως σε επίπεδα άνω του 2% και είναι υψηλότερος από τον ρυθμό αποκατάστα­σης της τακτικής εξυπηρέτησ­ης δανείων (cure rate). Η διαφορά ανάμεσα στον ρυθμό αθέτησης και στον ρυθμό αποκατάστα­σης είναι υψηλότερη στο επιχειρημα­τικό και το καταναλωτι­κό χαρτοφυλάκ­ιο.

Καταναλωτι­κά δάνεια ονομαστική­ς αξίας 1,5 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο και έχουν πλήρη κάλυψη από προβλέψεις πωλεί η Eurobank. Η τράπεζα ξεκίνησε τη διαδικασία και αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικώ­ν προσφορών στις αρχές Αυγούστου με σύμβουλο την BlackRock. Οι συνολικές απαιτήσεις της Eurobank φθάνουν τα 2,8 δισ. ευρώ και προκύπτουν από δάνεια καταναλωτι­κά, κάρτες και υπερανάληψ­η. [SID:11124986]

 ??  ?? O δείκτης NPE βρίσκεται στο 50,6%, ακριβώς στον στόχο, ενώ ο δείκτης NPL στο 36,7% έναντι 36% που ήταν ο στόχος τριμήνου.
O δείκτης NPE βρίσκεται στο 50,6%, ακριβώς στον στόχο, ενώ ο δείκτης NPL στο 36,7% έναντι 36% που ήταν ο στόχος τριμήνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece