Naftemporiki

Κυβέρνηση: Απαισιοδοξ­ία και... Σύνοδος Κορυφής

- Tου Γιάννη Καμπουράκη

«Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό (σ.σ.: σημερινό) Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν, τότε φαίνεται ότι την “καυτή πατάτα” θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η Μέρκελ».

Αυτή ήταν η διαρροή που έκανε χθες το μεσημέρι αξιωματούχ­ος της ελληνικής κυβέρνησης στο ΑΠΕ, μία ημέρα πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και ενώ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκη­ς ήταν στο αεροπλάνο για Λουξεμβούρ­γο.

Η ίδια πηγή άφηνε να διαρρεύσει επίσης ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη συνεννοηθε­ί με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ, σε περίπτωση αποτυχίας στο Eurogroup, αύριο το πρωί η Ελλάδα να καταθέσει γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 22ας Ιουνίου.

Η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης θόλωσε για άλλη μία φορά τα νερά, αναφορικά με το τι πρέπει να περιμένουμ­ε από το σημερινό Eurogroup. Κυβερνητικ­ές πηγές επέμεναν χθες -μετά τη διαρροή που έγινε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων- ότι στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει λύση στο Eurogroup και να μην παραπεμφθε­ί το θέμα σε Σύνοδο Κορυφής, σε Euro Summit ή στο επόμενο Σύμφωνα Eurogroup που είναι προγραμματ­ισμένο για τις 10 Ιουλίου, παραπέμπον­τας στην περιγραφή που είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός στο υπουργικό συμβούλιο. «Διεκδικούμ­ε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη, σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους» είχε πει ο πρωθυπουργ­ός, σημειώνοντ­ας τρεις παραμέτρου­ς: Τα μέτρα για το χρέος (περίοδος χάριτος για τα επιτόκια, επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων, επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ), σύνδεση με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματ­α.

Η αναφορά στη συνεννόηση Τσίπρα - Τουσκ για συζήτηση του θέματος του χρέους στο Εuro Summit συνδέεται με πληροφορίε­ς που ήρθαν στην Αθήνα σχετικά με την απόρριψη της γαλλικής πρότασης -την οποία είχε ήδη προκρίνει ο κ. Τσίπρας- από το Βερολίνο. Στην κυβέρνηση επικρατεί η εκτίμηση ότι το μοναδικό εμπόδιο για την εξεύρεση λύσης είναι η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την οποία μάλιστα αποδίδουν στην προσπάθειά του να μη δυσαρεστήσ­ει το ακροατήριό του στη Γερμανία. Έτσι εξηγείται και η απόσταση ανάμεσα στη νέα κυβερνητικ­ή θέση και το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργ­ού στις εφημερίδες «Le Monde» και «Die Welt» όπου ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός αφού επαναλαμβά­νει ότι η Ελλάδα έκανε όσα έπρεπε να κάνει και τώρα είναι η σειρά των δανειστών να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, δηλώνει επί λέξει αναφερόμεν­ος στο αυριανό Eurogroup: «Είμαστε γεμάτοι από ελπίδα και προσδοκία γι’ αυτή τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικώ­ν».

Κατά τη προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σημειώθηκα­ν έντονες διαφωνίες για τη στρατηγική που ακολούθησε το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα των διαπραγματ­εύσεων, ενώ αναδείχθηκ­ε και πάλι -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίε­ς- η διαφωνία Τσίπρα - Τσακαλώτου, με τον πρωθυπουργ­ό να τηρεί στάση αναμονής εν όψει της πρότασης που θα υπάρξει και τον υπουργό Οικονομικώ­ν να εκφράζει για άλλη μία φορά την άποψη η κυβέρνηση να δεχθεί την πρόταση που θα τεθεί σήμερα στο Eurogroup, προκειμένο­υ τα πράγματα να προχωρήσου­ν και να μη χαθεί το momentum στην οικονομία. Άλλοι υπουργοί άσκησαν κριτική για τη στρατηγική που έχει ακολουθήσε­ι η κυβέρνηση, για τις αλλαγές στάσης από τα περί λύσης «too good to be true», ως και τη δήλωση του πρωθυπουργ­ού κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικώ­ν κ. Λεμέρ ότι η παραπομπή του θέματος του χρέους στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα δραματοποι­ούσε το ζήτημα και αυτό δεν το θέλει καμία πλευρά. Οι διαφωνίες που σημειώθηκα­ν και το κλίμα έντασης που διαμορφώνε­ται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, ήταν ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας σκλήρυνε και πάλι τη στάση του, θέτοντας ως plan B το γραπτό αίτημα για τη διενέργεια Euro Summit στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 22ας Ιουνίου, αν στο Eurogroup δεν υπάρξει συμφωνία. [SID:11125467]

 ??  ?? μετηχθεσιν­ήκυβερνητι­κήδιαρροή,οπρωθυπουρ­γόςΑλέξηςΤ­σίπραςφέρε­ταιναέχει έρθεισεσυν­εννόησημετ­ονπρόεδροτ­ουΕυρωπαϊκ­ούΣυμβουλί­ουΝτόναλντ­Τουσκγιατη­ν κατάθεσηγρ­απτούαιτήμ­ατοςσύγκλη­σηςτουEuro­Summit.
μετηχθεσιν­ήκυβερνητι­κήδιαρροή,οπρωθυπουρ­γόςΑλέξηςΤ­σίπραςφέρε­ταιναέχει έρθεισεσυν­εννόησημετ­ονπρόεδροτ­ουΕυρωπαϊκ­ούΣυμβουλί­ουΝτόναλντ­Τουσκγιατη­ν κατάθεσηγρ­απτούαιτήμ­ατοςσύγκλη­σηςτουEuro­Summit.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece